fbpx Карахме новия Космос на BMW – първото електрическо iX (първи впечатления) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Карахме новия Космос на BMW – първото електрическо iX (първи впечатления)

Водеща снимка
Да

Карахме новия Космос на BMW – първото електрическо iX (първи впечатления)

Започвам с уговорката, че изминах с iX около стотина километра и прекарах само няколко часа с него – около 50 градско и 50 магистрала (такава беше възможността), но това е автомобил, който си струва да се разгледа и разучи добре и в статично положение. Защото е свят, който колкото и да усещаш, че е BMW, толкова е и съвсем различен, но невероятно впечатляващ. Като първият човек в България, който седна зад волана на специалния тестови модел, пристигнал късно предната вечер у нас, споделям само първи директни впечатления.

Бях учудена, когато го видях на паркинга, защото е много голям. По дължина iX е като Х5, по височина като Х6, а по обем в купето като Х7. И този впечатляващ и различен простор се забелязва още в първия момент, като отворите вратата. Тук сериозна роля играе цялостния нов, минималистичен, напълно изчистен дизайн, който създава лекотата на възприятията.

Авангарден минимализъм

После очите попадат на т. нар. BMW Curved Display или един общ елегантен и стъклен тъч дисплей извит към водача, който е дигитална комбинация от индикатори, включваща 12,3-инчов информационен дисплей и контролен дисплей с диагонал 14,9 инча. Имам усещането за космически кораб.

По средата между двете седалки, подлакътникът е с удължение, облицовано с бамбук, което "виси" във въздуха и там са разположени Start&Stop бутона, бутона за избор на движението, паркинг бутона, красив, кристален контролер за функциите и тъч индикации на основните функции на мултимедията. Всичко отново е много минималистично и елегантно.

Като казах кристал, настройката на седалките става също от кристални бутони, разположени на вратата, а тя пък се отваря чрез бутон, а не традиционната дръжка (ако не ми бяха казали предварително, доста щях да се чудя как да изляза от колата).

Абсолютно еко

В интериора се използват FSC сертифицирано дърво, обработено с екстракт от маслинови листа кожа и други естествени материали. За подовото покритие и стелките се използват и рециклирани рибарски мрежи. Като цяло производството на iX в завода в Динголфинг се извършва при използване на 100% екологична електроенергия, както и висок дял естествени и рециклирани материали.

Впечатляваща е картината, която прожектира навигацията. На големия екран в реална видео картина виждате пътя и стрелките, които дават посоката. Острани има и нормална карта. Следенето на зоната около автомобила е поверено на 5 камери, 5 радара и 12 ултразвукови сензори.

Акустичното изживяване е на най-високо ниво, което се осигурява опционалната озвучителна система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с невидимо интегрирани в подглавниците високоговорители и 4D-Audio функция чрез Bass-Shaker в седалките на водача и пътника до него. В момента, в който усилих повече от нормалното за ухото, мисля, че щях да излетя. Настройвайки на поносими децибели – попаднах в най-съвършената концертна зала.

Дизайн

Понеже е повече от ясно, че вкус другар няма, и може би този футуристичен дизайн няма да допадне на доста хора, бъдете сигурни, че когато го видите на живо, въздействието е съвсем друго. На жаргон го наричаме „брутално“.

Братството ще вдигне вой отново за „бъбреците“, които аз тотално харесвам, но интересното е, че те са покрити с материя, която се самовъзстановява – ако има драскотини или някакви нарушения на повърхността – достатъчно е да стои на слънце или пък да се нагрее със сешоар и всичко изчезва.

Чудовищни 523 конски сили

Този екземпляр е в най-мощната модификация BMW iX xDrive50 с електрическо задвижване на четирите колела и системна мощност от 385 кВт или 523 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за замайващите 4,6 сек. за тази голяма машина. По фабрични данни, колата трябва да има пробег до 630 км, който е един от най-сериозните към момента. Не мога да кажа дали ще ги измине, защото днес си „играех“ да усетя тази електрическа мощ, което при нормално шофиране не се прави. А и все пак нали караме с допустимата скорост на пътя?! Иначе колата е ограничена до 200 км/ч. Поддържа ги.

На три пъти тестват собствената ми устойчивост на вестибуларния апарат на ускорение от нулата – наистина е зашеметяващо. На четвъртия път се отказах – вече ми дойде в повече.

Залепен за пътя

Що касае поведението на пътя – усещаш стабилност, която те държи залепен за пътя, подобна на нисък спортен автомобил и в същото време лекота. Аз го определям като бетонно „плуване“, до колкото могат да се съчетаят като понятия двете. Ако шофьорът има глава на раменете си, този автомобил няма да го подведе.

Серийното окачване на BMW iX включва предна ос с двойни напречни носачи, петраменна конструкция отзад, работещи в зависимост от хода амортисьори и електрическо кормилно управление с функция Servotronic и променливо предавателно число. Като опция се предлага въздушно окачване на предната и задната ос с амортисьори с електронно управление, интегрално активно кормилно управление и спортни спирачки.

Спирам до тук, защото за няколко часа, това са усещания и впечатления, които хващат на „първо четене“. Определено трябва повече време, за да разучиш и де се насладиш (определено е наслада) на огромните възможности, който този #bornElectric автомобил носи в електрическото си тяло. Ако може да се докоснете до него, ще бъдете очаровани – наистина е нова ера за BMW.

Цената на iX xDrive50 започва от 205 850 лв. Версията  iX xDrive40 започва от 153 300 лв.