fbpx Съвременен помощник | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Съвременен помощник

етикети

Съвременните четириколесни работници стават все по-модерни, като съчетават практичност, функционалност, комфорт, дизайн. И напълно нормално е да имат всички тези качества, като се има предвид, че техният собственик ще прекарва много време с тях. На практика, когато за бизнесът ти е нужен ван се предполага, че десетки часове месечно някой ще бъде зад волана. 

Аз прекарах само един истински работен ден, зад волана на последното поколение Volkswagen Caddy, но ми беше напълно достатъчен, за да разбера защо тези с баничарките и големите ванове вечно бързат, понякога карат като луди, предприемат на пръв поглед рисковани маневри. И се замислих, че ако това упражнение се повтаря всеки ден, автомобилът трябва да ти предлага достатъчно много, за да се чувстваш сигурен и спокоен с него.
Който не е изминавал за един ден 100 км в София трудно може да си представи какво значат те. В главата на всеки средно статистически шофьор те са равнозначни на около един час пътуване... В съвременната джунглата обаче нещата стоят иначе. За мен това беше ден, в който реших да обиколя някои партьори, за да им оставя новият брой на списанието. Така от 10 до 16.30 ч без никаква почивка.

Ще започна от края – след толкова часове зад волана, постоянно слизане и качване от автомобила, промушване в тесни централни улички, които изненадващо се оказваха затворени, десетки светофари, очаквах, че ще съм капнала...Странно, ама не. Първата ми мисъл беше – това е да си с нов автомобил!

Версията с която бях аз, е пътническа със средно ниво на оборудване Trendline, която замества досегашното Caddy Life. Борда има много приятно излъчване, което не се различава от това на лек автомобил. Двигателят работи със Старт-стоп система, борд компютър отчита състоянията на изминати километри, разход гориво, оставащи до зареждане и т.н. има електронен темпомат за поддържане на зададена скорост (това вече при извънградско шофиране). Комфорта се довършва от аудиосистема със CD+МР3. Седалката се оказа ергономична и широка, а съседната бях превърнала в минибюро, където стоеше мобилният ми компютър.


Външните огледала, които се настройват електрически, са изключително големи и удобни, и дават прекрасна визия за ситуацията зад теб. Заключването е централно с дистанционно управление, задействане отвътре, така че, като когато шофьорът е сам и слезе за момент от колата, останалите врати за заключени. Тук ще допълня, че страничните врати са плъзгащи, което е много удобно.

 

 Сервоволанът реагира много леко – това установих най-вече при сериозните маневри в центъра на града и при паркиране. Серийно Caddy се предлага с ESP. Може да бъде комплектован и със 6-степенна скоростна кутия. Като опция може да се поръча асистент при потегляне по наклон. Единствен в сегмента моделът се предлага и със задвижване на 4-те колела 4MOTION.


Ако в бизнеса ви се наложи да ползвате Caddy за превоз на по-големи товари, имате възможност вторият пътнически ред да се извади и да се образува товарен обем от цели 3 030 литра. Перфектно решение, без да се чувствате ограничени от това, че имате пътническа версия.

Четвъртото поколение се предлага със шест нови TDI и TSI двигатели с до 21% намален разход на гориво. Дизеловите са с Common-Rail-система за директно впръскване. Аз имах възможността да управлявам мотор с технологията BlueMotion, който е най-икономичният от цялата моделна линия - 1,6 TDI/75 к.с. (предлага се и вариант със 102 к.с.). Средният градски разход за деня, който постигнах бе точно 5,3л/100 км. Повече от добре за този голям автомобил. В допълнения автомобилът има система за оползотворяване на кинетичната енергия при спиране. Щом водачът отпусне педала на газта или пък натисне спирачката, натоварването на генератора намалява и енергията се оползотворява за зареждане на акумулатора. Това облекчава двигателя и намалява разхода на гориво. Ето една сериозна реализация на икономия в бизнеса.
Цената на тествания модел и 33 738 лв. с ДДС