fbpx Новият Ford KUGA - още повече комфорт и практичност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Новият Ford KUGA - още повече комфорт и практичност

етикети

 

Денят е доста студен, обещаващо слънчев, а нас ни чака Добринище – ще ловим риба през дупка в заледено езеро в Пирин, после с лифта към х. Безбог и разходка нагоре в планината. Спътникът ни е новият Ford Kuga – един SUV, на който отлично му подхождат горните активности. И ако преди, лично аз, някак го пропусках този модел от полезрението си поради липса на особен чар, с който да ме грабне, сега определено се заглеждам – стои голям, модерен, този път има с какво да ме грабне, но си оставям този естетически момент за планината.
Тестовият ни автомобил е чисто нов – едва на 6 км! Оборудван е с  двулитров дизелов мотор, 150 к.с., система 4х4 на Ford и 6-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител (другите възможности са 180 к.с. и 1.5-литров със 120 к.с., а бензиновите вариации са 1.5 л/ 120, 150 и 182 к.с.)

 

Интериор

Като че ли нямаме търпение и затова натискаме педала – където „може” държим 160-180 км, с лекота, не се усещат изобщо, иначе спазваме всички останали знаци. Колата стои много стабилно, возията е приятна, седалките са широки и меки, точно колкото е нужно. Като цяло усещането е за стилен комфорт. Имам време да разгледам интериора. Промяната, която веднага се забелязва, е новата мултимедия, разположена централно – големият 8-инчов екран е с отлична чувствителност.
Електронната паркинг спирачка е освободила повече място на централната конзола и затова вече има място за бутилки и чаши с различни размери, както и нов USB порт за включване и зареждане на мобилни устройства (него го използвах активно и се оказа, че за много кратко време телефонът ми беше почти с пълна батерия). 

 

Бутоните за климатика са разположени много интуитивно и буквално с периферно зрение могат да се управляват. Същата е ситуацията и с тези, които са на волана. Освен това, под него са разположени и пера, с които ръчно може да сменяте предавките, ако решите да се забавлявате или да държите автомобила в спортен режим още от ниските предавки, иначе режимът S ще свърши също добра работа на тези, които търсят повече тръпка.

 

Технологии

Другата новост е система за свързаност на Ford – SYNC 3. Чрез нея с гласови команди може да се управляват аудиосистемата, навигацията и смартфона. Може би една от най-важните функции е, че при инцидент системата автоматично се „обажда” на 112, за да извести къде се намирате.
Потребителите на iPhone могат да активират Apple CarPlay, пои чрез приложението да провеждат разговори, да имат достъп до музиката си, да изпращат и получават съобщения, да получават упътвания, съобразени с пътната обстановка и много други, без да си отвличат вниманието от пътя.

Автомобилът е пълен и с още технологии - усъвършенствана система на Ford за предотвратяване на сблъсъци в града, която вече работи при скорост до 50 км/ч – сензори следят обстановката и ако се наложи въртящия момент на двигателя се намалява и автоматично се включват спирачките, за да се намали или дори избегне сблъсък.
Друго предимство е новата система за перпендикулярно паркиране, която допълва полуавтономния активен паркинг асистент. На практика натискате само газ и спирачка, а воланът сам се върти докато намести точно автомобила.
 

 

 

На пътя

Пътят към лифта на Добринище си е съвсем зимен и нарочно решаваме да „пързаляме” колата. Колегата ми е майстор в това – той я натиска, тя не се дава. Дори и на почти обратните тесни завои, автомобилът демонстрира отлично поведение. Интелигентната електронна система 4х4 изчислява пътната ситуация 20 пъти по-бързо от мигване (!) и придава мощ на нуждаещото се колело. Ако се наложи цялата сила може да отиде и само на задния мост. Стабилното поведение се дължи и на системата Torque Vectoring, която контролира въртящия момент между левите и десните колела и на двата моста, прилага леко спирачно усилие към вътрешните при завой и като цяло ние усетихме именно тази стабилност. Определено сме впечатлени. 

 

Пристигаме на паркинга. Радвам се, че няма да си мърся ръцете с калната вече задна врата, за да си взема якето, а само с едно махване с крак отварям багажника (благодарение на плъзгащия се втори ред седалки обемът му е от 438 до 481 л.). Хендсфри технологията за лесен достъп до багажника е едно от огромните предимства в днешните автомобили. 

 

Дизайн

След като хванахме сърцето на KUGA, e време да погледнем и отвън. Пиринското слънце се оглежда в огромната трапецовидна хромирана решетка, която издава родствената връзка с по-големия EDGE, с който ви запознах есента. Моделът е станал много по-стилен. Визията се допълва от елегантните нови предни фарове с дневни LED светлини и фарове за мъгла.

 

Задни светлини с нов дизайн допълват спортния външен вид, а нова гама 17-, 18- и 19-инчови алуминиеви джанти се предлагат с най-различни покрития, включително никелирано. Налични са и два нови цвята – Guard Grey и яркият Copper Pulse.  Електрическият сгъваем теглич се прибира автоматично под задната броня, когато не се ползва, за запазване на визията на новата Kuga. Вдъхновен от спортните модели на Ford, моделът се предлага във версия ST-Line и другият вариант е луксозната Vignalе, с която отделно ще ви срещна.  

 

Оставаме KUGA да си почине след здравото мачкане (май има и лек мирис на феродо:). Поглед към разхода – 10.8/100км – много е, но при чисто нов автомобил, 4х4 и такова шофиране, е повече от добре. Според инженерите, средният разход трябва да бъде 5,2л/100… Ще се опитам да го догоня с луксозната Vignalе.