fbpx Валс на технологиите и дизайна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Валс на технологиите и дизайна

Автомобил на България за 2010

С появата си Opel Insignia прикова погледите и няколко месеца след това бе избран за Автомобил на 2009 г. на Европа. В края на тази година моделът стъпи още един път на подиума, като българските журналисти го избраха за автомобил на България.

Изцяло новият дизайн говори за друго поколение на марката, което дава заявка за изключително модерна визия, скрила под “дрехата” си технологии от висок клас. С този автомобил компанията започва нов период в развитието си.
Погледнат в профил, Insignia наподобява купе заради стръмно скосения покрив. Линиите са източени и дават усещане за изключителна аеродинамика, която в реалност наистина е забележителна - коефициентът на съпротивление е най-ниският в класа - 0.27. Погледната отпред, внушителната решетка се развива и продължава линията си към извитите “крила” - елегантната форма на предните светлини, която може да се забележи и в задните светлини. Тази комбинация завършва отпред с новата емблема на Opel, в която името на марката вече е вкарано в ринга.
И колкото повече човек се любува на естетските форми, толкова повече те елегантно превземат сетивата му. Този респект продължава и в купето.

В обятията на Insignia
Сядам зад волана - обхваната съм от най-ергономичната седалка (автомобилът е сертифициран от германските ортопеди от асоциацията “здраве за гъбра”- AGR!). Тя може да се намества във възможно най-много посоки и както напред, така и назад има ход до 28 см. Вън е много студено и включвам подгряване на седалките. След около минута усещам приятната топлина, която след 5 мин трябва вече да намаля, защото става много горещо. Бордът наподобява на самолетен, с доста копчета и бутони, но бързо свикваш. Много е широко, което идва и от полегатата централна конзола. Само не намерих място за мобилния телефон, иначе нишите във вратите са доста големи. Всъщност това, което видяхме и усетихме вътре донякъде очаквахме да видим, но за Insignia трябва да говорим най-вече за многото технологични постижения, въведени в автомобил от среден клас.

Висш пилотаж
Новата система FlexRide дава възможност да изберете различна настройка на ходовата част, така че тя да отговаря на стила на шофиране. Тя автоматично адаптира “околната среда” спрямо стила и условията на шофиране. По желание само с едно копче може да изберете и кое точно искате да промените -
от окачването на амортисьорите, до педала за газта, например. Standard е основният комфортен режим, за дълъг път е препоръчителен режим Tour, а за спортните натури Sport - тогава се променя всчико - от звука до светещите в червено прибори.
Друга висока технология са адаптивните светлини AFL -
предните “очи” могат да се въртят в 9 различни позиции - те се настройват автоматично за магистрала, за град, за пешеходна пътека, рязък или плавен завой...

Очи навсякъде
Opel влага в Insignia и Opel Eye - функция, която разпознава пътните знаци, разчита ограниченията на скоростта и забраните за движение и ги изобразява на арматурното табло. Е, този висш пилотаж у нас скоро няма да се предлага, защото нашите знаци не отговарят на стандартите за разпознаване.
Флагманът се предлага с широка гама от 7 двигателя, съчетани с автоматична и механична скоростна кутия - четири бензинови - от 115 до 260 к. с. и три двулитрови турбодизела. Връх са двата най-мощни бензинови турбодвигателя, оборудвани с последното поколение двойно предаване - активната система за преразпределение на въртящия момент между предния и задния мост - Adaptive 4x4.