fbpx За 48 часа с BMW през сезоните на България (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

За 48 часа с BMW през сезоните на България (тест драйв)

етикети

В последните дни на миналата година само за 48 часа преминах през почти всички сезони и картини на годината. От дъжд и киша в софийската сивота, през сняг и красива зима в планината, до закуска на слънчева тераса в мелнишко слънчево утро. Е, когато всичко е М, много е възможно да се случи. Бяхме зад волана на BMW M3 Competition  и новото BMW M440i xDrive Gran Coupe, впрегнали общо няколко стотици конски сили и Xdrive е възможно.

„Хайде, че Дарт Вейдър ни чака“, ме шпори колегата. Мятаме куфарчетата в багажника и потегляме към планината с BMW M3 Competition Седан с M xDrive. В този черен цвят и тази черна вертикална предна решетка (беемвистите ще кажат, че е ужасна, аз съм точно на обратното мнение) наистина вади спомените за героя от култовата кинопоредица. Какво пък, лошите герои понякога са много привлекателни. Въпреки, че тази М3-ка е уникално привлекателна.

Имам едно на ум, защото с такава кола на снежен път, въпреки дузините системи, които подсигуряват шофирането, лесно може да се подхлъзнеш – и в буквален, и в преносен смисъл. Все пак е табун от 510 коня (които през миналата пролет яко разбунихме). 

Пътят е относително тесен и с много завои. Първоначално много внимателно натискам педала (като цяло не обичам да карам на сняг), но усещам, че колата се държи изключително стабилно. Реално не усещам, че карам на сняг. При нормални ситуации на пътя мощността се подава изцяло към задните колела. Едва когато те достигнат до границите на сцеплението си, мощност се подава и към предните колела. Задвижването на четирите колела е допълнено с активен М диференциал, с който мощността също се разпределя според необходимостта и напълно променливо между задните колела, а системата M xDrive разпределя мощността безстепенно и напълно променливо между предните и задните колела чрез многодисков съединител с електронно управление. В допълнение се прибавя и осемстепенната трансмисия M Steptronic с Drivelogic. Показателно е ускорението  от 0 до 100 км/ч – само за 3,5 секунди!

Пътят ни минава покрай пистата край Сапарева Баня, където решаваме да врътнем малко гуми на полуснежния терен. Това трудно може да се разкаже, трябва да се усети…

Системата M xDrive дава възможност за избор на настройките от менюто Setup. За да ни е пълно усещането включваме Sport, който дори и при особено динамични ситуации на пътя към задните колела се подава още по-голям дял от мощността. 

Продължаваме към Банско, а оттам към Гоце Делчев, след което хващаме прохода през красивата местност Попови ливади (Папаз чаир) към Сандански. Пътят е отличен, с много завои и прекрасни гледки. Малко след върха от зимата влизаме в есента на южна България. Този път гладкият асфалт е предизвикателство, което не пропускаме. 

На другата сутрин слънцето и кристалносиньото мелнишно небе и почти пролетна температура ни поздравяват от ранните часове. Закуска на откритата тераса и сме готови да потеглим този път зад волана на новото  BMW Серия 4 Gran Coupe.

Дори само името му вдъхва респект, а в момента, в който отворите вратите без рамки за прозорците и интегрираните в повърхността дръжки на вратите, ефектът става още по-голям. Съвършен спортно-елегантен силует.

В сравнение с предишния модел дължината е увеличена със 143 мм, широчината с 27 мм, а височината с 53 мм. Предната част е внушителна с вертикалната решетка.  Тесните Full LED фарове са с U-образна светлинна графика на дневните светлини. Като опция се предлагат адаптивни LED фарове с BMW Лазерни светлини и незаслепяващ асистент за дългите светлини BMW Selective Beam. Ниската и мощна стойка на автомобила завършва със спойлер и изцяло LED задни светлини, които достигат до страничните панели. Версиите M Performance се разпознават по аеродинамичните детайли по каросерията, задния спойлер и 18-инчови лети джанти вместо стандартните 17-инчови.

Интериорът ни обгръща с типичния изискан лукс на BMW. Серийното оборудване включва и спортни седалки, които буквално прегръщат тялото и се чувстваш изключителна сигурност в тях, и спортен кожен волан. 
Пред очите си виждам 12,3-инчов дигитален дисплей с оборотомер, скоростомер, както и картата на навигацията, като по желание мога да сменям конфигурацията на данните.

На предното стъкло холограмно се прожектира също информацията за скоростта, навигацията – вижда се перфектно, без да нарушава зрителната картина. На централната конзола е разположен 10,25-инчов тъч екран, лоста за автоматичните скорости, въртящият се контролер, както и бутоните за различните режими на шофирането и ръчната спирачка.

Пътуването с това Гран купе е по-скоро плуване в пространството – леко, удобно, стабилно, спокойно, сигурно. Могат да се изброяват още десетки прилагателни, за да опишат радостта от шофирането. Серийно или опционално се оборудва с около 40 асистиращи функции за комфортно шофиране и паркиране. Човек ще си каже, че няма нужда от шофьор. Почти е така, защото наистина много от функциите изключително подпомагат пътуването или придвижването в града - активен контрол на скоростта с автоматичен Speed Limit Assist, управление по маршрута, (а в Германия дори и разпознаване на светофари), както и Асистент за завиване и водене в лентата, стандартно са включени: предупреждение за удар отпред, Speed Limit Info, предупреждение при напускане на лентата, контрол на дистанцията при паркиране, камера за обратно виждане, както и асистент за паркиране вкл. асистент за движение на заден ход. Освен това като опция се предлагат асистент за паркиране Plus включително Surround View и Remote 30 View.

Новото BMW Серия 4 Gran Coupe се предлага на пазара у нас с 2,0-литров бензинов турбодвигател с две мощности - 420i/184 к.с. и 430i/245 к.с., както и с 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор - 420d/190 к.с. На върха е мощният 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор и мощност от 374 к.с. 

снимки: авторът и BMW България