fbpx Renault Arkana, който размества пластовете в сегмента | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Renault Arkana, който размества пластовете в сегмента

Да привлечеш вниманието на туристите, които през лятото имат съвсем други интереси и емоции, и дори да получиш съдействието на шофьорите, докато си им препречил пътя, за да снимаш автомобила – определено мисля, че ефектът е постигнат. И няма как този ярко оранжев цвят на най-новото оръжие на Renault, който контрастира със яркосиньото небе на Банско и красивите върхове на Пирин да не впечатлява.

За мен, това е най-дизайнерският модел на френския ромб. Може и да е, защото съм изключително пристрастна към тази визия на SUV купе, която съчетава динамика, спортно усещане, лукс, комфорт. Първото ми влюбване беше още през 2008 г., когато се появи първото BMW X6 и взриви възприятията и продължава до днес. Последваха и още модели от луксозния клас, които обаче гонят и луксозни цени. Renault обаче решиха да създадат достъпен лукс и направиха Arkana. И ако някой си мисли, че тази скосена, но много красива линия на покрива, може да изяжда мястото за главите на пътниците от задните седалки, ще се изненадате какъв простор има отзад. Всичко е толкова добре премерено.

С дължина от 4568 мм, широчина 1821 мм, височина 1576 мм и междуосие 2720 мм, новото Renault Arkana се позиционира между кросоувъра Kadjar и големия SUV Koleos.

Въпреки, че е съвсем нов модел, дизайнът е много сходен със съществуващите модели - отпред е разположена типичната маска с голямо блестящо лого, заедно с фаровете, изтеглени към калниците от криловидните LED дневни светлини.

Задните светлини са удължени до центъра на задния капак и по средата им като брошка отново стои логото на Renault.

Видимо автомобилът има добър просвет, който е 200 мм и го прави удобен за преминаване през черни пътища и неасфалтирани улици, каквито в Банско в крайните квартали дал Господ. Въпреки това моделът не се предлага с двойно предаване 4х4 и това в известна степен ще ограничи възможностите му за пресечени терени и през зимата. Но пък със сигурност със зимните гуми ще гази много по-добре в недобре почистен сняг, защото просто няма да „легне по корем“ и да не мръдне повече.

Нашият екземпляр е в най-високата версия R.S. line, която предлага много премиум усещане в купето - волан, облицован перфорирана кожа, Алкантара, имитация на лицева кожа и велур, арматурно табло с карбоново изпълнение, червени орнаменти, които даваш много шик усещане.

Пред погледа на водача е поставен 10,2-инчов цветен инструментален панел на арматурното табло, като графиката му може да се персонализира. Той може да показва много информация, както и да променя изгледа на параметрите и данните.

На централната конзола е интегриран един от най-големите автомобилни сензорни дисплеи - 9,3-инчов вертикален, на което се проектира мултимедийната система Easy Link. Графиката е отлична, лесно се борави с функциите, които може да се комбинират и да излизат по няколко наведнъж. Точно както и на компютъра.

Хубаво е, че са запазени и класическите бутони за климатичната система и подгряването на седалките, които са разположени удобно на една ръка разстояние от волана. Може да синхронизирате смартфона си чрез Apple Car Play, Android Auto, както имате и налични услугите на Google и навигация TomTom с трафика в реално време, включително и инфо за бензиностанциите и цените на горивото на всяка.

В днешното все по-разглезено време, в което сме свикнали да имаме всичко, когато тръгнем на път, Renault Arkana предлага голям багажник с вместимост от 513 литра, а след сгъване на задните седалки се отваря огромно товарно пространство с равен под с обем 1296 литра. Ще имате място за багажа на 4-членно семейство или пък да вкарате кайт, сноуборд или ски. В багажника има и двоен под, който може да се монтира или сваля според нуждите – например отдолу може да „скриете“ лаптопите или просто да бъдат на сигурно място, без да се притискат от другия багаж.

Ако ще ползвате в повечето време Arkana в града, то хибридната система E-TECH Hybrid, със сумарна мощност 145 к.с., която съчетава 1,6-литров бензинов двигател и два електромотора е отлично решение, защото имате възможност за около 50 електрически километра.

Ако предимно пътешествате, то 1,3-литровият 4-цилиндров бензинов турбодвигател с директно впръскване с мощности 140 к.с. и 160 к.с. и с 12-волтова микрохибридна система със стартер-генератор и литиево-йонна батерия с мощности са по-добрият избор.

Този двигател се комбинира със 7-степенна автоматична предавателна кутия EDC с двоен съединител, от която обаче не може да разчитате на хъс и по-динамично шофиране. Тази кутия е за по-умерените шофьори. Като компенсация имате по-нисък разход – от 5,5 до към 6,0л/100 км.

Новото Renault Arkana се предлага в три нива на оборудване – Zen, Intens и R.S. Line с етикет Renault Sport. Цените на Renault Arkana започват от 47 090 лева за ниво Zen и достигат до 60 390 лева за спортното R.S. Line.