Test drive

Новото BMW Серия 5 - бизнесът се изкачва на следващо стъпало (ВИДЕО)

 

Във време, в което големите седани стават все по-кът, BMW безкомпромисно разчиства пътя пред себе си за новата Серия 5. Един бизнес седан, за който едва ли има шеф, който не би пожелал да го има. И не заради премиума на марката, а заради това, което се вижда от пръв поглед и това, което се усеща когато седнеш зад волана. Краноречив е и фактът, че по света от първите шест поколения са продадени над 7.9 млн. автомобила.

 

Ще започна с нещо дребно, но всъщност много съществено – обявявам подглавниците на седалките за най-добрите, които до момента съм усещала. Замислих се да не би моята глава да е леко крива, та досега все да не ми е нещо точно, но и колегата споделя напълно моето мнение. Впечатлени сме! Самите седалки се регулират по всички възможни посоки, като всяко движение се онагледява с анимация на дисплея. За най-чувствителните се предлагат мултифункционални седалки с 20 въздушни камери, които предлагат осем масажни функции!

 

Забележителен е и 10.25-инчовия тъчскрийн дисплей. Познатите вече от BMW Серия 7 управления чрез жестове и гласови команди са пренесени и в петата серия. Може да персонализирате съдържанието „плочките” от менюто, така както предпочитате, а може да управлявате и чрез чрез iDrive контролера на централната конзола.

Head-Up дисплей е с увеличена със 70% площ на проекция с висока разделителна способност и възможност за възпроизвеждане на повече информация като например актуалните условия на пътя, указания на навигационната система или предупреждения на асистиращите системи, ограничения на скоростта, информация от развлекателните системи и телефонни обаждания.

 

Благодарение на програмата BMW EfficientLightweight, моделът е с до 100 кг по-лек от предшественика си като в същото време е постигнато повишение на стабилността и устойчивостта на каросерията към усукване. Ниският център на тежестта, разпределението на теглото между осите и допълнителното понижение на подресорните маси дават изключителен комфорт на пътуването. Почти не усещаме дупките по второстепенния път. Съжаляваме само, че се движим в колона и скоростта ни се ограничава иначе този автомобил „плаче” да го настъпиш. Все пак някои от завоите към Боровец ги вземаме като на състезание – невероятно удоволствие. Кормилното управление е изключително отзивчиво. Електромеханичната система с променливо предавателно число работи със зависимо от скоростта сервоусилване.

 

Познатия вече от Серия 7 BMW Displey ключ присъства и в Серия 5. На практика той представлява малък компютър с цветен дисплей тъчскрийн управление като дава информация нивото на горивото и остатъчния пробег, сервизна информация. Особено впечатляващо и изключително полезно е паркирането от дистанция в тесни места, което ви показах преди време при новото BMW Серия 7.

В следващото пък ВИДЕО може да видите как работи асистентът за паркиране, който разпознава празното място и изцяло сам намества автомобила.

Всички двигатели на новата пета серия са от новоразработеното модулно семейство агрегати на BMW EfficientDynamics. Новият двулитров четирицилиндров двигател на BMW 530i Върховият двигател е BMW 540i с 340 к.с. и ускорение само 4,8 секунди.

Четирицилиндровият дизелов двигател на BMW 520d  е 190 к.с. с осемстепенна трансмисия Steptronic се представи добре, въпреки, че ни беше малко „слабичък”, но пък BMW 530d с 265 к.с. и максимален въртящ момент от 620 Нм демонстрира много мощ.