fbpx Това е моят автомобил | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

BMW Серия 2 Active Tourer

Това е моят автомобил

Докато отивах да връщам ключовете на тестовия автомобил си казах: „Ето, това е моят автомобил!“. И се изумих на собствените си мисли. След толкова десетки хиляди изминати километри с какви ли не изумяващи и спиращи дъха автомобили, точно за този Active Tourer да го кажа. И какви по-забележителни BMW-та съм карала. Ами предпоследното i8?

Странно, само че тази втора серия ми пасна като ръкавица, правена точно за моята ръка...

Малко странен е този автомобил и нетипичен за марката, но със serie 2 Active Tourer баварците навлизат в сегмента на компактния премиум клас. Може би затова и няколко души ме питаха каква е тази „баварка“?

Харесах го, защото:

- Носи изцяло гените, душата, сърцето на BMW. Когато го погледнеш виждаш, че това е истински представител на марката. Той съчетава комфорта и практичната функционалност на пространството с динамика, стил и елегантност. След купето, това е вторият модел на новото моделно семейство BMW Серия 2. Наклонената леко напред бъбрековидна радиаторна решетка в комбинация с характерните двойни кръгли фарове са печата на марковата идентичност. Красивата странична извивка отстрани подчертават арките на калниците.

- На вид е малък и компактен, но има забележителен обем и простор. Автомибилът е дълъг само 4 342 мм и е широк е 1 800 мм. Това му позволява да бъде много гъвкав и маневрен, с малък радиус на завиване, което е изключително предимство в градското движение. Височината пък от 1 555 мм дава усещането за голям простор. Той допълнително може да бъде оптично увеличен с опционален панорамен покрив.

Багажникът е с обем от 468 , но те могат да се увеличат до 1 510 л., благодарение на лесното само с едно копче сгъване на облегалката на задната седалка в съотношение  40:20:40 Допълнително задната седалка се регулира надлъжно и така според нуждите се увеличава или мястото да колената или обемът на багажника. А под сгъваемият под на багажника е разположено практично отделение за вещи. Задният капак се отваря и затваря автоматично.

- Стои високо на пътя и дава отлична видимост. Седалката на водачът и пътникът до него са разположени значително по-високо, отколкото в една лимузина. Това от своя страна осигурява много добър обзор. В същото време прави качването и слизането от автомобила значително по-лесни и по-бързи.

- Въпреки, че не е лимузина, не е жертван премиум характера и специфичната динамика на марката. Автомобилът впечатлява, че е с предно предаване и Фино настроената задвижвана предна ос дава много добра динамика на управлението и прецизна реакция. Тестовият автомобил беше с двулитров дизелов мотор, 190 к.с. Интересното в случая е, че е оборудван със системата xDrive (за първи път внедрена в X3 и X5), която сега за първи път е базирана на концепция с предно задвижване и напречно монтирани двигатели. В серийна комбинация с осемстепенна трансмисия Steptronic и Стоп/старт система резултатът от разходът е много добър – аз постигнах 6,1л/100 км.

xDrive помага, ако например има опасност от плъзгане на предните колела (недозавиване), към задната ос се подава повече мощност, благодарение на което автомобилът завива по-прецизно. В обратния случай, когато има опасност от поднасяне на задницата (презавиване), xDrive насочва повече мощност към предната ос. По този начин водачът винаги разполага с подходящата 4х4 динамика, още преди колелата да загубят сцепление.

 

- Някак се чувствам „земна“ и на място с този автомобил, докато с любимата ми X6 изпитвам респект, който ме кара да се стягам, въпреки, че пък околните се респектират от мен, когато съм с някой подобен автомобил. Интериорът е много приятен и в същото време достатъчно луксозен, без да преминава границите на тежкия лукс. Централната конзола е по-къса, а скоростният лост много добре позициониран на нивото на ръката. С едно копче се превключват и различните режими на пътуване – eco Pro, Comfort и Sport.

Цената на тестовия автомобил е 90 900 лв. с ДДС.