fbpx Мощна екологичност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мощна екологичност

етикети

Чисто новичката Asrta изглеждаше страхотно в слънчевия септемврийски ден, облечена в един нетрадиционен цвят „резеда”. Според мен и отива много. Въпреки, че аз съм почитател на червена Astra по условие, този път смених мнението си. Освен това, след дъжда, който заваля по-късно, колата остана направо чиста. Интересен факт, въпреки светлия цвят.

Моделът е един от най-успешните в историята на марката и всички модификации имат изключително добър прием. Новото в автомобила, който управлявах бе наличието на Stop/Start система, която е част от серийното оборудване ecoFLEX. Останалите показатели също много сериозни – двулитров дизелов мотор и 160 к.с. Най-сериозният нетърсен тест на системата, стана в едно неочаквано 50-минутно задръстване на новото околовръстно шосе на София. Придвижването беше метър по метър, само на първа скорост. Някои автомобили, не бяха издържали теста и пушейки, стояха на аварийни. Ето тук се реализира истинската икономия на гориво и в същото време намалено отделяне на вредни газове. При всяко спиране, изключване от скорост и освобождаване на педала, моторът изключва автоматично. В момента, в който натиснех съединителя, моторът запалваше. Докато чакахме в задръстването, комшията по волан по едно време се загледа в мен, защо постоянно гася и паля колата при това придвижване буквално със сантиметри през 10-15 секунди. „Колата го прави автоматично – не съм аз” – отговорих през прозореца на любопитството му и го оставих в размисъл...

Определено за автомобил без такава система е безсмислено и много затормозяващо да гасиш и палиш мотора. От съображения за сигурност докато двигателят е в изчаквателен покой спирачната и климатичната система са активни. Част от ecoFLEX технологията е иновативната CleanTech технологията за изгаряне на отработените газове, като намалява и шума от двигателя.

Сетих се за един мой познат, който, когато за първи път управлявал такъв автомобил, изпаднал в ужас какво се случва и първите 4-5 пъти постоянно завъртал отново ключа на стартера. Накрая „загрял”, че автомобилът мисли вместо него. Тук ще отворя една скоба, че същата Astra във Великобритания например, ползва намаление при годишния пътен данък и се облага с по-нисък ДДС. Ние сме далеч още от реализацията на подобни екстри за клиентите на по-екологични автомобили, но ако ни „натисне” Европа може и да се случи...?Вдъхновяващото при този автомобил е разхода на горива – аз постигнах 5,2 л/ 100 км. смесен разход. По-голяма част от изминатите километри бе извън града, като на магистралата категорично поддържах 140 км. А останалите около 150 изминати километри бяха в задръстванията на София. Все пак мотор, който не работи, не консумира гориво. Напомням, че автомобилът беше съвсем нов, изминал едва 300 км, така че има още време за разработване.

Оборудването на автомобила е сериозно – електрически стъкла, отопляеми огледала, многофункционален борд компютър, дневни светлини, автоматични светлини, круиз контрол, монтиран на волана аудио контрол, USB- порт, CD и MP3 музикален формат. Електрическата ръчна спирачка е икономисала място и така е дала възможност за повече ниши за предмети. В същото време е много практична, защото сама се освобождава при потегляне.
Цялото купе излъчва класа и стил. Веднага се забелязва, че материите са класни, пластмасите приятни на допир. Кожата на седалките е много мека, а самите те обхващат стабилно тялото.

Практичността винаги е била от важно значение за Astra. И тук в багажното пространство имаме 370л. но благодарение на свалянето на задните седалки (много лесно с натискането на един бутон) се отваря още място за превозване на по-обемисти предмети. В същото време паркирането и маневрирането са много лесни. Благодарение и на добрите странични огледала.