fbpx Новото Volvo V60 - да те откара до усмивката | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото Volvo V60 - да те откара до усмивката

Съществуват такива дни, в които буквално нямаш никакви специални планове - лично за мен, много нетипични. Но просто искаш да се махнеш от всекидневието и да си някъде нашироко, където мислите да се реят, та било то и безцелно. Не може да си опънат като струна всеки ден (на всички струнни инструменти след свирене, струните се отпускат, именно за да не се натягат излишно).

Та на мен ми е такъв денят – не знам какво да правя, с нищо не ми се занимава... На паркинга обаче ме чака новото Volvo V60. Винаги имам някакъв успокояващо усещане към тази марка, защото знам колко много от шведския бранд ценят човека, неговият душевен мир, семейството, връзката с природата, чистота в усещанията. Имам спомени от прекрасни преживявания с Volvo XC60, V90 Cross Country, XC40

 

Спътникът ми този път е мощен – 313 к.с. 8-степенна скоростна кутия, двулитров бензинов мотор – великолепна комбинация. V60 споделя SPA платформата (Scalable Product Architecture), позната от новото ХС60 и серията 90 на Volvo. С други думи – тотален комфорт, който съм изпитвала с тези модели.
Натискам педала, потеглям първи метри и усещам, че това е голям, сериозен автомобил, здраво стъпил на платното. И така трябва да е – все пак това е комби, чиято концепция е да осигури максимално удоволствие при едно семейно пътуване, съчетано с безкомпромисна сигурност. И тук идваме отново до най-големият приоритет на шведите – безопасно пътуване. Затова и всяка година те надграждат цялостната си концепция за него.

Адаптивният автопилот Pilot Assist, любимата ми функция, която подпомага завиването, ускорението и спирането при скорост до 130 км/ч и по пътища с добра маркировка, сега е допълнително усъвършенствана, като подобрява още повече поведението в завоите. (Наскоро с изумление разбрах, че голяма част от моите приятелки, които имат нови автомобили с такава функция, не я ползват, защото не знаят как и по-скоро се чувстват несигурни, защото „не владеят” те положението чрез педала за газ автомобила… много има да се работи значи в тази посока). Пътувам по магистралата и имам чувството, че се движа супер „мазно”, гладко, приятно….Абе, съществото ми се пълни с приятност.

Новото V60 включва и други функции за подпомагане на водача, като система против напускане на пътното платно Run-off Road Mitigation и система за предпазване от сблъсък с автомобил в насрещното движение - Oncoming Lane Mitigation. Опционалната система за предупреждение на водача за опасност при маневриране, с автоматично прилагане на спирачките - Cross Traffic Alert е супер полезна, като имам предвид, че и автомобилът е малко по-дълъг (почти 4,80 м) и невинаги отвсякъде имате отлична видимост, дори и с камерата за задно виждане.

Системата за безопасност City Safety с автоматично прилагане на спирачките е единствената на автомобилния пазар, която засича пешеходци, велосипедисти и големи животни и активира автоматично спиране, за да избегне сблъсъка или да го смекчи, ако е неизбежен. Може да звучи леко забавно, ама когато ми се налага вечер да пътувам към вилата си, всеки път съм нащрек, да не изскочи някоя „мистериозна” каруца без никакъв сигнал в последния момент. Лично съм изпробвала системата – наистина е фантастична!

Инфотейнмънт системата на Volvo Cars – Sensus, е съвместима с Apple CarPlay, Android Auto и 4G, осигурявайки свързаност на водача през цялото време. Аудио системата е Harman/Kardon. Е, както винаги с всички автомобили Volvo, се затруднявам с шведската интуитивност на иначе огромния тъч скрийн екран на централната конзола. Докато разгадая менюто, ми трябва време. А и като се налепят пръсти по екрана, малко дразни...

 

Докато карам и вече усещам как тялото и мислите ми се отпускат, след време осъзнавам, че карам и усмихната (!), усещам как меките кожени седалки са прегърнали тялото ми. Някак съм потънала в блаженство.

Спирам край полето и завъртам по един бетонен път. И въпреки, че есента наоколо е облякла по-мрачните си цветове, на мен ми приятно. Мисля си за приятни неща. Има и място да полегна в огромния багажник - цели 529 л.