fbpx Повече щедрост за по-малко | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече щедрост за по-малко

Новият Dacia Logan MCV

Повече щедрост за по-малко

етикети

 

Eдва ли има човек, който да не обича големите автомобили, които харчат малко. Преди пет години с Dacia Logan MCV направихме едно новогодишно пътуване до Залцбург. Помня, че приятелите ми се чудеха как се наемаме да пътуваме с Dacia толкова много километри. Беше една от най-приятните ни ваканции. Наистина не усетихме пътуването, а колата се справи отлично в страхотните минусови температури тогава, най-хубавото беше, че харчеше 6 л/100 км и багажникът събра множеството покупки (от големите немски намаления) на четирима души.

 

Изминалата новогодишна ваканция отново прекарахме с Logan MCV, но новото му издание и пътешествахме в България. Всички отбелязахме качествения скок нагоре в промяната на автомобила. 5-местно комби е станало още по-комфортно за почивните дни и за ежедневието. Изключителният товарен обем на багажника от 573 литра щедро събира като че ли безкраен багаж, като има възможност за превоз на предмети до 2,7 метра дължина.

 

Въпреки, че носи изцяло новата идентичност на марката, MCV е запазил строгия си външен дизайн. Релсите на покрива обаче придават характер на автомобил, който може да се справи с повече предизвикателства. В профил, релсите допълват цялостната стойка и визия. Предната част изглежда масивна с широките решетки, а ъглите са омекотени и така изграждат модерен и недразнещ дизайн.

 

Logan MCV пренася цялата нова функционалност, позната от последните излезли модели на марката. Интериорът определено ни изненада приятно, защото спрямо предното поколение е много по-модерен издържан. Разбира се, изчистеният и по-суров стил на марката е запазен. Шофьорската седалка е широка и удобна, а за дълъг път подлакътникът допълнително носи комфорт. По същия начин и останалите седалки са широки и удобни за по-дълго пътуване. Функциите на аудиосистемата, бордкомпютъра и круизконтрола (предлага се като опция) и ограничителя на скоростта са изнесени и на волана, като само копчето за включване на круизконтрала е на централната конзола. Новите бутони за страничните стъкла също са на централната конзола, докато бутонът за електрическите странични огледала е на вратата.

 

Пространството в купето е много и дори петима пътници се чувстват удобно. Нишите и джобовете оформят над 16 литра обем – те са разположение в предните и задните врати, поставки под конзолата и удобна ниша върху арматурното табло. Задна седалка е делима в съотношение 2/3 и се сгъва в 1/3 облегалка. В някои версии Покривалото на товарното отделение (за някои версии) е с твърда горна секция с допълнителна възможност за съхранение на вещи върху него.

 

MCV взема оборудването, въведено в Lodgy, Dokker, новите Logan и Sandero. Сред тях е MEDIA NAV (опция за някои версии). Мултимедийната система с голям 7-инчов сензорен екран, предлага много интуитивни начални плочки, които след докосване те вкарват в отделните подменюта. Освен това на разположение е Bluetooth® и навигация с 2D и 3D дисплей. Преносимите устройства се свързват чрез USB и AUX входове или Bluetooth® връзка. За пореден път се убедих в удобството и практичността на навигацията, която ни закара и в най-затънтените планински места.

Другата функционалност е Dacia Plug&Radio, която предлага радио, MP3-съвместим CD плеър, Bluetooth® технология и аудио стрийминг, както и позиционирани на таблото USB и AUX входове.

 

Новият Logan MCV се предлага с два бензинови двигателя: 1.2 16v 75 к.с. и чисто новия 3-цилиндров турбо бензинов мотор TCe 90, който дава 5л/100 км разход, без компромис в пътното поведение. Лично аз съм почитател на дизеловите мотори на Renault. Тестовият модел бе оборудван с 1.5 dCi/ 90 к.с. След цялото зимно шофиране средният ни разход бе 4,6л/100 км. На практика имахме възможност да изминем над 1200 км. Със сигурност, ако сте от кротките шофьори може да постигнете и повече, защото производителят дава показатели от 3,8 л/100 км. Допълнително с функцията Eco Mode (която се предлага за някои двигатели) може да постигнете максимална икономия на гориво.

Новият Logan MCV се предлага и с работещия на бензин/LPG двигател 1.2/ 75 к.с. Стартовата цена на автомобила е 13 999, но тестовият модел с почти всички възмогни опции и най-високото ниво Laureate e с цена 25 270 лв. с ДДС