fbpx Maxi emotion | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Maxi emotion

Новото MINI Cooper

Maxi emotion

етикети

Знаете ли, че по-малката чаша за уиски дава много повече аромат и дълбочина на кехлибарената напитка? Това показват всички нови проучвания. Широката и ниска чаша от дебело стъкло вече остава в историята, но напитката излиза на дневен ред с още повече и въздействие. Така и еталонът на онова общество, което приема като ценности най-новите модни течения, запазва най-хубавите си качества и надгражда оригинала, отговаряйки на съвременните търсения.

Каква по-добра комбинация от MINI и джаз? Решихме да разкрием новото лице и да усетим новата душа на британската гордост в Банско, където Джаз фестивалът (8-13.08) бе превзел подножието на Пирин. Мъникът, който тази пролет стъпи премиерно у нас има 3500 нови компоненти. Промени са настъпили и в дизайна, и в купето и интериора, както и при двигателите.

Червеното винаги привлича, а в комбинация с бляскав хром и матовочерно става още по-атрактивно. Двете големи черни ивици на изпъкналия преден капак оставят категоричен подпис на марката и са продължение на черния покрив (предлага се и бял покрив с бели ивици). Издутите колесни арки дават визия за здраво стъпил автомобил. Обрамчената хромирана предна решетка блести отдалеч. В предната част инженерите са оптимизирали формата за предпазване на пешеходците при инцидент. Профилът говори за душата на спортист, най-вече заради линията на покрива, която завършва със спойлер. В задната част блясъкът се вижда отдалеч върху хромираната дръжка на вратата и накрайник на ауспуха. Задните светлини вече са с правоъгълна форма и са по-големи. Като опция се предлагат и Full-LED.

MINI е увеличил размерите си - +99 мм в дължина и +28 мм в междуосие. Всичко това довело до повече място в купето и нови 51 литра в багажника, с които общия обем става 211 л. Много хитър е „тайникът“ - под кората на багажника има отделение, където може да се побере лаптоп например или други предмети, които ще бъдат защитени и от притискане и от недобри очи, въпреки, че целият багажник се покрива от кора.

Когато пристигнахме в Банско, Пирин ни посрещна с дъжд и навъсени върхове. Английското каре на тапицерията толкова подхождаше...Настроението обаче идваше от червените елементи и хрома в купето, които буквално греят, дори и в мрачно време. Централният дисплей - 8,8 инча, който преди имаше ролята на скоростомера е на мястото си, но сега са му поверени други функции и дава много информация – за пътуването, за статуса на автомобила. На него се проектира и навигацията. Съвсем нов е и бутонът за стартиране на двигателя, който е заимстван директно от авиацията, както и останалите до него, които съществуваха и преди. Елегантния контролер, от който се командват функциите, изобразявани на дисплея се намира зад скоростния лост и е много удобен за използване и в движение. Климатикът е двузонов и осигурява отлична атмосфера в горещото време.

За първи път MINI се оборудва и с HeadUp дисплей (опция) на нивото на очите на шофьора, на който се прожектира информация за скоростта и навигацията. На волана са изнесени копчетата за круиз контрола и за командване на мобилния телефон чрез Bluetooth. И за да отговори на обществото „МINI”, британецът предлага възможност за персонализация в осем пакета, които носят екзотичните имена като Salt, Pepper, Chili.

Нашият Cooper бе оборудван с изцяло новия 1,5-литров, 3-цилиндров MINI Twin Power Turbo мотор със 136 к.с. и автоматична скоростна кутия и Start/Stop система. В градски условия разходът показа около 6,8л./100 км. При пътуване по нормален път разходът стъпи обаче на 4,9/100 км. Не пропуснахме да настъпим педала на магистралата до Дупница – какво е едно MINI, ако не усетиш неговия състезателен дух. Не съм се и съмнявала в категоричната стабилност на пътя. Изцяло новото окачване леко е смекчило твърдата возия, която лично за мен е много по-приятна сега. Мъникът вече има и три режима на шофиране – нормален, спортен и екологичен. Последният определено „обира“ мощността, но пък за града е напълно достатъчен. Когато превключиш на него на дисплеят откровено се изписва, че забавлението от шофирането ще е ниско:) Компенсацията е в спортния режим, който здраво дърпа напред и нахъсва за състезание. Новост е цветния пръстен около големия централен 8,8 инчов дисплей. В зависимост от режимите, той се оцветява съответно в жълто, червено и зелено. В такива цветове се изписва и информацията на дисплея.

Тестваният модел струва почти 40 хил. лв. Имам една позната, която определям като състояние на духа и визията и като „позитивен готик“. И MINI е точно нейното „аз“. Тя обикновено казва - „А, не ми говори за пари. Нали просто сме на върха на модата, а това няма цена!“