fbpx Динамика и прогрес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Динамика и прогрес

етикети

Наскоро в едно пътуване до морската ни столица имах възможност да управлявам новия модел Opel Аstra. Той бе представен за първи път пред българската публика в края на април тази година след световната му премиера във Франкфурт, на автомобилно изложение през есента на 2003 г. Автомобилът е с бензинов двигател 1,6 л и мощност 105 к.с., максимален въртящ момент 150 Hm, оборудван с иновационната концепция TWINPORT. Благодарение на контрола на променливите всмукателни колектори и високите нива на рециркулация на отработените газове тази икономична технология на Opel постига значително намаление на разхода на гориво - до 10% при нормални всекидневни условия на шофиране. В същото време при частично натоварване на двигателя до 25% от постъпващия въздух при такта "пълнене" се получава от изгорелите отработени газове, като мощността и горивната икономичност се запазват, както при пълно натоварване. Тази теория се покрива с практиката. След повече от 1000 изминати километра автомобилът показва разход около 6,5 л/100 км. Тук влиза и средна скорост на извънградско пътуване около 100 км/ч и градско шофиране.


Аудиосистемата е с MP3 функция и стига до
системата с дигитален звуков процесор, дигитално радио със CD, вградено в панела. За първи път в този клас се предлага аудиосистема с отделна за пътниците на задната седалка програма. Новото дистанционно управление от волана с четири бутона и контролно колело, наподобяващи функциите на компютърната мишка, дава възможност с лекота да се избират различните функции и без риск за безопасността.
В купето има достатъчно ниши, в които да бъдат поставени различни вещи, както и специална ниша за очилата на шофьора. В жабката пък може да се охлади напитка. Климатикът, снабден със сензор за качеството на въздуха, може да се
настройва на желаните градуси.
Най-съществената техническа характеристика, предлагана за новата Astra, е
адаптивното IDSPlus окачване
(Interactive Driving System), с постоянен електронен контрол на амортисьорите (CDC)

характерен само за автомобилите от високите класове. Чрез връзката между сензорите и контролните блокове на системите ESP, ABS и CDC новата Astra се оказва първият произвеждан в света автомобил с вграден в шасито електронен контрол, който създава ново качество на баланса между комфорта и активната безопасност на
колите.
Благодарение на CDC амортисьорите реагират в реално време на различията в пътната настилка или на различните стилове на шофиране и се приспособяват към преобладаващите условия, което се отразява и в по-къс спирачен път при неравна пътна
настилка.
При влизане в завой с висока скорост ESP увеличава стабилността на колата на два етапа: първо, когато Astra доближи условията за включване на ESP, системата регулира твърдостта на амортисьорите на всяко колело. Тогава, ако е необходимо, системата ESP въздейства върху спирачките на отделни колела, за да възстанови контрола над колата.
Много добра е асистенцията при тръгване по нак-лон (Hill-Start Assistant - HSA) - не се налага използването на ръчната спирачка, за да се избегне нежелателното връщане на автомобила. След освобождаване на педала на спирачката, спирачното усилие се задържа за две секунди, които дават
достатъчно време за включване на скорост и натискане на педала за газта. В момента, в който автомобилът потегли, спирачното усилие престава да действа.
Автомобилът е снабден и със система, сигнализираща за спукана гума - с помощта на сигнали, получени от сензорите за оборотите на колелата, сис-темата отчита евентуалната загуба на налягане, като разпознава намаляването в обиколката на гумата като по-големи обороти на съответното колело в сравнение с останалите. Предупредителният сигнал се появява, когато налягането в гумата падне с около 30%.
Opel подобрява безопасността
при нощно шофиране

като предлага за първи път в компактния клас адаптивна система на предните светлини (AFL). При завой биксеноновите предни светлини се извъртат до 15 градуса, така че светлинният лъч следва извивката на пътя. Допълнителна функция на предните светлини е автоматичното включване на късите светлини от сензори при шофиране с по-висока скорост, в тунели, гаражи или при по-слаба дневна светлина.