fbpx Новият Suzuki S-CROSS – класика в жанра (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Suzuki S-CROSS – класика в жанра (тест драйв)

етикети

Има автомобили, които не са нещо екстра ординарно, но още с първите километри ти пасват и просто са „твоят“ удобен автомобил. Аз слагам Suzuki S-CROSS в тази категория. Практичен SUV с достатъчно място дори и за петима възрастни, приятен за шофиране, без да има нужда да му свикваш един месец лесен за боравене на борда (за голяма част от новите дигитализирани автомобили ти трябва седмица за разучаване на достигане до функциите), известната Suzuki за проходимост и икономичност, която днес е особено ценна.

Предните светлини придават елегантен и модерен вид

 

Моделът залага на класически дизайн, със сребърни акценти в бронята отпред и отзад, които му придават елегантност. Предните и задните LED светлини я усилват, а квадратните арки над гумите правят страничния дизайн по-мускулест, което говори за възможности извън асфалтовите пътища. Напълно реални, благодарение на системата ALLGRIP SELECT, която предлага четири режима - Автоматичен, Спортен, Сняг и Заключване на диференциала – които съвсем лесно се избират чрез селектор на централната конзола. Електронно управляваната 4x4 система регулира въртящия момент, предаван на задните колела и контролира ESP, мощността на двигателя, сервоусилвателя на волана, както и други бордови системи за реализиране на четирите режима на шофиране. Така че, дори и при проливните дъждове, които се изсипаха в последния месец в България, с такъв автомобил може да разчитате, че ще сте се измъкнете, ако силният дъжд ви завари извън асфалта. Допълнително помага и високият 18 см клиренс.

Клиренсът от 18 см помага за движение извън асфалтовите пътища

Всичко нужно в интериора

Интериорът е напълно променен и стои модерно, без да е преиграно. Сензорен екран в центъра, възможност за интеграция на смартфон чрез кабел и безжично, изнесен климатик отдолу за бързо боравене с него, воланът е мултифункционален, аналогово дигиталните уреди зад него са много ясни и четими. Нищо сложно, но напълно достатъчно. Убедена съм, че 95% от шофьорите ползват само основните функции и стигат до сдвояване на телефона, като първата им работа е да изключат обаче функциите, които подпомагат шофирането като line assist и адаптивен круиз контрол, които лично аз харесвам много, особено при шофиране по магистрала. Разбира се, тук също присъстват и функционират много добре.

На дисплея също така се показва важна информация за системите на автомобила като разход на гориво, пробег, енергийният поток, предупреждения, камера за задно виждане, чудесна камера за 360 изглед и задни сензори за паркиране.

Седалките са широки и удобни, леко твърди, но ергономични и не се уморяваш дори и при по-дълго пътуване. Материите да приятни, без да са луксозни. Багажникът е с обем 430 л, като облегалката на задната седалка се разделя в съотношение 60:40. Изключително удобно е, че дъното на багажника се повдига в няколко позиции за по-удобно поставяне на различни товари.

Suzuki S-CROSS се предлага само с един двигател с мощност от 129 к.с. и за момента в България само с 6-степенна ръчна скоростна кутия (по принцип има и 6-степенен автоматик). В крак с новия електрически тренд, към него е добавена и 48-волтовата мека хибридна система. Автомобилът няма само електрически ход, но мекият хибрид подобрява разхода на гориво, като намалява въртящия момент на двигателя като компенсира с електрическия мотор, които има мощ от 14 к.с. При нужда от по-бързо ускорение той подпомага въртящия момент с допълнителен Boost като подобрява реакцията и ускорението. Тук допринася и теглото на автомобила, който въпреки, че изглежда по-голям тежи над 1300 кг, което му дава пъргавина. Всичко това води и до отличен разход на гориво за такъв бензинов 4х4 автомобил, който варира между 6,4 -6,8 л/100 км.

Както казах и по-горе, управлението е много удобно, без каквито и да е спортни наклонности, дори и при включен спортен режим. Може да разчитате обаче на абсолютна стабилност при по-висока скорост, без да се накланя в завоите или да поднася. 

Тестовият модел е Gl+ ниво, с ръчна скоростна кутия и с Allgrip. Цената на Suzuki S-CROSS започва от 53 990 лв. Тестовият модел е с цена 59 990 лв. В допълнение може да бъде поръчан с панорамен покрив.