fbpx 50 нюанса „уау“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

50 нюанса „уау“

Новото Ford Mondeo

50 нюанса „уау“

 
Когато за първи път видях на „живо“ новото Mondeo, просто не можах да въздържа възгласа си „уау“... На фона на мраморите и статуите в централната зала на Националния исторически музей големият седан в лачено червено привличаше като лакмус. Пърхах с мигли (специално удължени за събитието), мълчах, защото не знаех с кое определение първоначално да започна, после го обиколих и накрая се снимах за спомен! (вече много рядко се снимам с автомобили, въпреки възможностите, за които много хора биха завидели). Тежест, достолепност, респект, дори известна наглост в „погледа“ заради новите по-тънки светлини, изключително съвършени ръбове на предния капак, (които импулсивно и аз не знам защо погалих), характерна трапецовидна форма на предната решетка, излети форми на стегнат спортист – определено високо ниво в йерархията. Като онзи страхотен мъж, за който си мечтаят много жени. Дотук изкарах около 10 нюанса „уау“. Може би дългото, изнервящо чакане за появата му си заслужава?
 
 
Месец по-късно бях зад волана на новото Mondeo в едно пътуване до Стара Загора – с най-добрата налична за теста в момента версия – двулитров дизел 180 к.с., автоматична скоростна кутия. Едва ли някой може да се съмнява, че поведението е отлично – много добра мощ с отличен въртящ момент. Сучем се по подбалканския път към Карлово. Острите планински завои са истинско удоволствие. Широката следа дава стабилност с почти неусещащо се наклоняване в завои. Неравностите почти не се усещат. За окачването на автомобилите обикновено използвам няколко „раздрънкани“ софийски улици – там много добре се разбира кой какво издържа. Мощта на двигателя усетих и излизайки от бензиностанция, когато трябваше да се влея в магистралното движение буквално със 100км/ч. Страхотна реакция на мотора, който ме изстреля напред пред приближаващия тир. И то не бях натиснала педала до ламарина. Чувствах се, като животно измъкнало се от лапите на звяр. Карам със 180 и не ги усещам. В тази част направих поне още 10 нюанса „уау“, в които се включи и колегата...!
 
 
В салона усещането е за премиум – т.е. виждам, че и ризата на онзи, по който си падат, е маркова. Има доста акценти от алуминий, повече лакирани детайли в черно. Широкият и здрав волан отлично пасва дори на дамски ръце. На него са изнесени бутоните за управление на аудиосистемата, круиз-контрола и телефона. Оформлението на панела с приборите е различно спрямо нивото на оборудване. В базовата версия са поставени аналогови скоростомер и оборотомер, а между тях е бордовият компютър. В по-скъпите версии информацията е изведена на цветен екран. В наклонената централна конзола е вграден 10-инчовият сензорен дисплей на мултимедийната система SYNC 2. 
Много шофьори ще останат доволни от наличието на Активния паркинг асистент (опция), който има системата за перпендикулярно паркиране, открива подходящо място и паркира на заден ход без ръце.
Има много пространство и обем. Четирима се возят изключително комфортно. За мястото в багажника да не говорим – цели 550 л, а със сгънати задни седалки се увеличава до 1446 л. В комбито товарното пространство до ръба на прозореца е 525 л и може да се увеличи до 1630 л. Товариш, товариш багаж и все има място. Освен мен, мисля, че в този момент и мъжът ми би казал “уау“! 
 
 
Вечерта направихме специално едно отскачане от Стара Загора до Казанлък, за да видим в действие адаптивните LED фарове. Технологията избира една от седемте настройки в зависимост от скоростта на автомобила, външната осветеност, ъгъла на завиване, отстоянието до автомобила отпред и дали предните чистачки са включени. Фаровете светят с по-дълъг и прав сноп при по-висока скорост, а в града насочват светлината надолу за по-добра видимост на пътя непосредствено пред автомобила. При завой с ниска скорост технологията насочва лъча към външната страна на пътя, за да освети пешеходците и велосипедистите, а при завой с висока скорост фокусира светлината в завоя. Превключването на светлините от дълги на къси и обратно е перфектно изчислено. При някои други модели тази секунда повече за реакция е много изнервяща. От теб се иска само да караш! Още 10 нюанса “уау“!
 
 
Послените 10 нюанса „уау“ предоставям на мъжете. Колкото и да сте капризни (защото е доказано, че мъжете да по-капризни от жените) Mondeo ще задоволи търсенията по отношение на двигатели, чиято гама е много богата. Бензиновите двигатели включват 1.5 и 2.0 EcoBoost, както и 1.0-литров EcoBoost с четири вариации от 125 до 240 к.с. 
Дизеловите мотори са 1,6 със 115 к.с. и 2.0-литров TDCi със 150 или 180 к.с. и с двоен последователен турбокомпресор и 210 к.с. Ще е наличен и модел с ECOnetic технология, задвижван от 1.6-литров дизелов двигател.
Супер интересен ще бъде хибриден седан с 4 врати специално разработен 2.0-литров бензинов двигател и електрически мотор с 1.4 кВтч литиево-йонна батерия
Задвижването на четирите колела осигурява превъзходно сцепление, динамика и управление във всякакви условия. 
Хибридното Mondeo е с пробег до 135 км/ч в електрически режим, а съчетанието между 2.0-литровия бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън и електрическото задвижване осигурява 187 к.с., 4.2 л/100 км разход на гориво.
Освен всичко по-горе, за първи път Mondeo ще се предлага и със система за двойно предаване 4х4.