Новото Ford Mondeo

50 нюанса „уау“

 
Когато за първи път видях на „живо“ новото Mondeo, просто не можах да въздържа възгласа си „уау“... На фона на мраморите и статуите в централната зала на Националния исторически музей големият седан в лачено червено привличаше като лакмус. Пърхах с мигли (специално удължени за събитието), мълчах, защото не знаех с кое определение първоначално да започна, после го обиколих и накрая се снимах за спомен! (вече много рядко се снимам с автомобили, въпреки възможностите, за които много хора биха завидели). Тежест, достолепност, респект, дори известна наглост в „погледа“ заради новите по-тънки светлини, изключително съвършени ръбове на предния капак, (които импулсивно и аз не знам защо погалих), характерна трапецовидна форма на предната решетка, излети форми на стегнат спортист – определено високо ниво в йерархията. Като онзи страхотен мъж, за който си мечтаят много жени. Дотук изкарах около 10 нюанса „уау“. Може би дългото, изнервящо чакане за появата му си заслужава?
 
 
Месец по-късно бях зад волана на новото Mondeo в едно пътуване до Стара Загора – с най-добрата налична за теста в момента версия – двулитров дизел 180 к.с., автоматична скоростна кутия. Едва ли някой може да се съмнява, че поведението е отлично – много добра мощ с отличен въртящ момент. Сучем се по подбалканския път към Карлово. Острите планински завои са истинско удоволствие. Широката следа дава стабилност с почти неусещащо се наклоняване в завои. Неравностите почти не се усещат. За окачването на автомобилите обикновено използвам няколко „раздрънкани“ софийски улици – там много добре се разбира кой какво издържа. Мощта на двигателя усетих и излизайки от бензиностанция, когато трябваше да се влея в магистралното движение буквално със 100км/ч. Страхотна реакция на мотора, който ме изстреля напред пред приближаващия тир. И то не бях натиснала педала до ламарина. Чувствах се, като животно измъкнало се от лапите на звяр. Карам със 180 и не ги усещам. В тази част направих поне още 10 нюанса „уау“, в които се включи и колегата...!
 
 
В салона усещането е за премиум – т.е. виждам, че и ризата на онзи, по който си падат, е маркова. Има доста акценти от алуминий, повече лакирани детайли в черно. Широкият и здрав волан отлично пасва дори на дамски ръце. На него са изнесени бутоните за управление на аудиосистемата, круиз-контрола и телефона. Оформлението на панела с приборите е различно спрямо нивото на оборудване. В базовата версия са поставени аналогови скоростомер и оборотомер, а между тях е бордовият компютър. В по-скъпите версии информацията е изведена на цветен екран. В наклонената централна конзола е вграден 10-инчовият сензорен дисплей на мултимедийната система SYNC 2. 
Много шофьори ще останат доволни от наличието на Активния паркинг асистент (опция), който има системата за перпендикулярно паркиране, открива подходящо място и паркира на заден ход без ръце.
Има много пространство и обем. Четирима се возят изключително комфортно. За мястото в багажника да не говорим – цели 550 л, а със сгънати задни седалки се увеличава до 1446 л. В комбито товарното пространство до ръба на прозореца е 525 л и може да се увеличи до 1630 л. Товариш, товариш багаж и все има място. Освен мен, мисля, че в този момент и мъжът ми би казал “уау“! 
 
 
Вечерта направихме специално едно отскачане от Стара Загора до Казанлък, за да видим в действие адаптивните LED фарове. Технологията избира една от седемте настройки в зависимост от скоростта на автомобила, външната осветеност, ъгъла на завиване, отстоянието до автомобила отпред и дали предните чистачки са включени. Фаровете светят с по-дълъг и прав сноп при по-висока скорост, а в града насочват светлината надолу за по-добра видимост на пътя непосредствено пред автомобила. При завой с ниска скорост технологията насочва лъча към външната страна на пътя, за да освети пешеходците и велосипедистите, а при завой с висока скорост фокусира светлината в завоя. Превключването на светлините от дълги на къси и обратно е перфектно изчислено. При някои други модели тази секунда повече за реакция е много изнервяща. От теб се иска само да караш! Още 10 нюанса “уау“!
 
 
Послените 10 нюанса „уау“ предоставям на мъжете. Колкото и да сте капризни (защото е доказано, че мъжете да по-капризни от жените) Mondeo ще задоволи търсенията по отношение на двигатели, чиято гама е много богата. Бензиновите двигатели включват 1.5 и 2.0 EcoBoost, както и 1.0-литров EcoBoost с четири вариации от 125 до 240 к.с. 
Дизеловите мотори са 1,6 със 115 к.с. и 2.0-литров TDCi със 150 или 180 к.с. и с двоен последователен турбокомпресор и 210 к.с. Ще е наличен и модел с ECOnetic технология, задвижван от 1.6-литров дизелов двигател.
Супер интересен ще бъде хибриден седан с 4 врати специално разработен 2.0-литров бензинов двигател и електрически мотор с 1.4 кВтч литиево-йонна батерия
Задвижването на четирите колела осигурява превъзходно сцепление, динамика и управление във всякакви условия. 
Хибридното Mondeo е с пробег до 135 км/ч в електрически режим, а съчетанието между 2.0-литровия бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън и електрическото задвижване осигурява 187 к.с., 4.2 л/100 км разход на гориво.
Освен всичко по-горе, за първи път Mondeo ще се предлага и със система за двойно предаване 4х4.