fbpx Mazda MX-30 – електрически дзен (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Mazda MX-30 – електрически дзен (тест драйв)

Изминалата година 2020 г. беше нарочена за „електрификация“ на автомобилните брандове. Въпреки тотално непредвидената пандемия, която рязко дръпна ръчна спирачка на пазарите, електромобилите започнаха да излизат във всички марки, да се надскачат в категория „изминати“ километри и да чупят представите, че са само „градски автомобили“. Всеки път обаче се сещам как първите електрически мъници изминаваха по 50-60 км и беше голяма революция. Днес борбата е за 500-600 км с едно зареждане на батерията.

Нямаше как японците от Mazda да останат назад от електрическата игра и най-сетне през есента представиха първата си електрическа изцяло нова Mazda MX-30. Бидейки изцяло в стилистиката на японския дух и тук т.нар. Jinba Ittai или онова усещане за заедност, както е при коня и ездача, се усеща с прецизността и хармонията на движението, удобството, ефирното обкръжение.

Ако погледнем дизайна, определено е различен от съвършената хармония на конвенционалните модели на марката, която те кара просто да замреш, но и автомобилът трябва да подчертае, че е различен. Въпреки всичко линиите са интересни, плавни и три тоналният дизайн стои много добре, като дава усещана за компактен кросоувър.

Като цяло екстериорът на Mazda MX-30 е издържан в минималистичен дизайн. Един от най-атрактивните елементи, с който ако искате да ви забележат, са отварящите се Freestyle противоположно врати тип „Сезам отвори се!“. Липсата на колона между тях увеличава усещането за лекота и простор. Единствено, че няма как да отворите задните врати, ако не отворите предните.

Еко дзен

Интериорът на новата Mazda MX-30 също е много различен и основното усещане отново е за лекота, простор и семплост. И ако някои специалисти се изказаха, че материалите са „втора употреба“, то японците пак са една крачка напред, защото просто това сега е световният тренд. Факт е, че са използвани екологично чисти материали, като влакна от рециклирани пластмасови бутилки, а коркът в централната конзола, е направен от кората на дърветата, без да бъдат отсичани. Много дзен.

Плаващата конзола с ниша за съхранение в долната част и 7-инчов сензорен панел с интерактивен интерфейс за управление на климатичната система формират цялата „тежест“ отпред. Седалките са тапицирани с нова материя, която е смес от текстил и рециклирана пластмаса. Мека и въздушна на допир и е дишащ, а по-високо разположените седалки дават повече сигурност особено нужна в градската надпревара.

AC/DC

В борбата за повече изминати километри с едно зареждане, Mazda MX-30 излиза с решение само от 265 км, което в реалност обаче означава около 200 в градско, а ако сте доста внимателни може и да докарате до към 240. Според статистиките и изчисленията, средният европеец изминава 48 км на ден, което значи, че в перфектния вариант батерията с капацитет от 35,5 кВтч, може да стигне за цялата работна седмица. Което веднага позиционира колата като градска. Ако решите да „мръднете“ извън града и не карате с 90 км/ч ситуацията се променя и най-много ще имате около160 налични километра. Точно това ме възпря през уикенда да отида до вилата, която се намира на 80 км от София, защото освен всичко се оказа, че и зареждането в „селската“ мрежа нямаше да стане, защото къщата е стара и електрозахранването сигурно на село е макс 180W, контакта не е заземен, с което зареждането нямаше да бъде успешно.

Иначе за градските хора няма проблем - Батерията може да се зарежда от 20% до 80% за около 3 часа на стенна зарядна станция с променлив ток 6,6 кВт. Само за 30-40 минути от бърза зарядна станция с постоянен ток 50 кВт. - докато пазарувате например в супермаркета, както аз направих. За тези, които имат гаражи, зареждането през нощта чрез вашия домашен контакт ще отнеме 10-12 часа.

Еlectric G Vectroing Control Plus

Голямата гордост на Mazda G Vectroing контрола и тук е в основата на движението. Той осигурява толкова прецизно поведение, че дори не може да го разбереш, но осъзнаваш, че колата реагира съвършено във всеки един момент, дори и да е влажна, например, настилката.

Новата Mazda MX-30 се задвижва от електромотор, батерия, инвертор, преобразувател на постоянен ток и 1-степенна автоматична скоростна кутия, комбинирани с високоволтов блок, монтиран в предната част на автомобила. Мощността е 145 к.с., а максималният въртящ момент от 270 Нм е на разположение още с потеглянето.

Ускорението е по-назад от другите конкуренти - от място до 100 км/ч за 9,7 секунди, но пък максималният въртящ момент от 270 Нм е на разположение още в първата секунда, което прави автомобилът абсолютно отзивчив и пъргав за реакция в града (не знам защо, но за много шофьори включването на първа е мъка на светофарите и се губят ценни секунди).

Благодарение на ниския център на тежестта колата е стабилна в завоите (правя си експеримент на едно малко кръгово и е истинско удоволствие да въртя няколко пъти по него в един мъртъв час от денонощието). Интересен е и педалът за газта, чрез който се възстановява енергията от спирачното усилие. Възстановяването може да се регулира с помощта на лостчетата за превключване на волана. Така можем да шофираме през повечето време в града само с педала на газта, без реално да се натиска спирачка. Нужно е само малко свикване.  

 

Остава да си пуснем музиката от звуковата система Bose, която разполага с допълнителен субуфер под багажника и да се огледаме в красотата на града. Определено има какво да се види. Освен това, предимството, че може да паркирате където искате, без да мислите за талони, SMS-и и време, е мнооого сериозно. И със сигурност скоро Mazda ще предложат и по-мощна батерия.