fbpx За чисто бъдеще | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За чисто бъдеще

етикети

На световното изложение в Женева, Nissan показа своето електрическо творение - семейният хечбек LЕAF. По-малко от месец след премиерата, от компанията съобщиха, че в страната на изгряващото слънце вече се приемат заявки за закупуване на първият достъпен масов електрически автомобил. За първи път и цената за подобен автомобил е изключително достъпна - около 41 000 щатски долара. Автомобилът е с пет врати и пет пълноправни места.

Задвижващата система на автомобила става от мощни литиево-йонни батерии (над 90kW), електрически мотор (80kW/280Nm) и система за регенериране на енергия. Батериите тежат 270 кг и са разположени под пода на купето. Енергията им е достатъчна за да можа автомобила да вдигне от 0 до 100 км/ч за 10 сек. Максималната скорост е 145 км/ч.
LEAF може да измине с едно зареждане около 160 километра, което е напълно достатъчно за градско движение или за по-къси разстояния, без да се спира за презареждане. Самото зареждане става в стандартната електрическа инсталация. За около осем часа те са готови за експлоатация. Но ако ситуацията е спешна и не позволява такова време, то чрез бързо зарядно, батериите може да са готовност до 80% само 30 минути.

Авангардните технологии в модела продължават със системата за дистанционен контрол. Чрез нея се управляват климатичната инсталация и зареждането на батериите. И всичко това можа да става чрез мобилния телефон. Можа да зададете час в който да започне действието на климатика, така че, когато вече седнете в колата, атмосферата в купето да е с желаната температура.
Също така може да се програмира старта на зареждане на батериите, така че да се използва по-евтина нощна електроенергия. А докъде е стигнало зареждането им и колко остава още може да се следи през сайт в интернет. Достатъчно е са имате WI-FI в мобилния си телефон. Но ако сте забравили, че батериите се зареждат, системата ще ви изпрати sms, когато те са заредени.

От Nissan обявиха, че предвиждат таза година да продадат 6000 броя LEAF. За удобство на клиентите ще бъдат изградени специални пунктове за зареждане. И докато в България все още не се толерират държавно подобни еко-произведения, допълнително очаква се Япония да отпусне субсидия за закупуването на този автомобил и така цената му може да се понижи с около 6-7 хиляди долара.

И ако накрая потърсим все пак икономическата изгода за собствениците на такъв автомобил, то производителя е сметнал, че за шест години, при 1000 изминати месечно километра ще отидат около 950 долара. При “конвенционалните” автомобили същата аритметика се връзва на 7400 щатски долара гориво.


Nissan Juke
На Женева Nissan показа съвсем ново предложение в B сегмента – това е Juke - една интересна комбинация между SUV и компактен автомобил със спортен дизайн. Като цяло е вдъхновен от прототипа Qazana, който беше показан през 2009 г. в Женева. Той е по-малък и ще се позиционира под Qashqai. Топ версията на Juke е с турбодизелов двигател с мощност 190 к.с. и 240 Нм максимален въртящ момент.


Nissan Micra
Симпатичната малка Nissan Micra дебютира с нов просторен интериор и набор от авангардни системи. Една от тях е PSM и подпомага паркирането, като дава възможност на водача да избира между три нива на опит- amateur, normal и expert. Заедно с нея се предлагат и системата Intelligent Key, Nissan Connect, touch-screen екран на аудио-навигационна система, стартиране на двигателя с бутон. В Европа автомобилът ще се предлага с два мотора - изцяло нов 1,2 л. бензинов, а вторият е четирицилиндров и е познат от моделите Note и Qashqai. Турбо версия с 98 к. с. е комбинирана с автоматична система за старт/стоп и се съчетава с изцяло нова CVT безстепенна предавателна кутия.