fbpx Натискам педала и дим да ме няма... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Натискам педала и дим да ме няма...

Натискам педала и дим да ме няма...

Не всеки ден ти се случва да държиш в ръцете 432 к.с. вкарани в 6,2-литров V8 двигател, който постига максимален въртящ момент 569 Нм при 4 600 об/мин. Едно култово купе, което се отлепва от старта и достига 100 км/ч за забележителните 5.2 секунди! Ето този жълт звяр имах възможност да управлявам, макар и за ден, събирайки погледите на околоните, а хлапетата, покрай които минах крещяха - „Трансформър, трансформър!!!”. Безотказно те разпознаха новият Chevrolet Camaro, който в последна серия на блокбъстъра 'Трансформърс 3' се трансформира в аутобота Бъмбълби. Ако изключа околния свят, удоволствието да чуваш онзи рев в ниския звуков регистър и да манипулираш «ракета», която не усещаш в кой момент е стигнала 180 км/ч, наистина е вълниващо. Невероятно е да вземеш остър планински завой с почти 100км/ч (без да съм профи състезател) и да имаш абсолютното усещане за сигурност.

Camaro се е превърнал в легенда, която реално от 1966 г. се поддържа от четири поколения автомобили, чието производство прекъсва през 2002 г., за да се възобнови през 2010 г. и да дойде и в Европа. 

Дори и бегъл периферен поглед забелязва, че дизайнът на купето говори за невероятно модерен спортист, който излъчва страшна мощ, технологии и комфорт. V-образната предница, на която е кацнала златната папионка, изглежда застрашително с едрата решетка и големите предни светлини с газоразрядни ксенонови тела, с буквално пламтящи LED-пръстени.

Оформлението на задната част е уникално за европейските версии на модела. Спойлерът недвусмислено говори, какво може да представи Camaro, а сдвоените задни LED-светлини и големите кръгли хромирани накрайници на двете ауспуховите тръби довършват представите.

Европейската модификация на Camaro е близка до американския вариант на модела 2SS. Изцяло ново е окачването FE4, което е с по-стегната настройка и засилена страничната стабилност. Предните и задните амортисьори са с различна настройка, а новите масивни напречни стабилизатори са с диаметър 23 мм на предния и 24 мм на задния мост.

В първите метри, в които потеглям, едвам галя педала, защото не знам какво мога да очаквам от жълтия звяр. Учудващо, той е повече от послушен – «първа арабска» скорост много му приляга, без никакъв признак за напрежение от завързаната мощ, която чака всеки момент да се развихри. Двигателят тихо и кротко работи. И аз нямам търпение да изляза от града и да се кача на магистралата... Още километър и натискам педала до дъно. С колегата буквално се залепваме за седалките, усещам се, че съм задържала въздуха за миг в някакво очакване... Звукът на мотора е неописуем – трябва да се «чуе» това усещане, в което купето вече доказва себе си. Едвам смогвам да погледна, че съм достигнала нас 160 км. В следващите секунди, в които привиквам с поведението, усещам невероятната стабилност. 20-цоловите алуминиеви колела с гуми Pirelli PZero са го залепипи за пътя (само се моля да не влетя в някоя дупка по нашите хубави магистрали). Изведнъж осъзнавам, че всъщност тази скорост е много нормална за Camaro. Усещането е като за стотина километра с някой по-конвенционален модел. За малко качвам скоростта почти на 200 и чак тогава разбирам, че карам по-бързичко. След секунди се кротвам на около 145 км/ч. Нямам намерение да ставам герой на полицейски камери.

 

 

Вече мога да разгледам и интериора. Въпреки, че сме много ниско на пътя се чувствам удобно. Седалките обхващат анатомично тялото. Контрастните шевове им придават атрактивност.
Цялото предно табло излъчва премерена емоционалност. На централната конзола веднага прави впечатление блокът пред скоростния лост с четири индикатори за температурата на маслото и за налягането в мазилната система на двигателя, за температурата на трансмисионното масло и за напрежението на акумулаторната батерия. Над тях са големите регулатори на аудиосистемата и функциите на отоплението, вентилацията и климатичната инсталация с гумени пръстени и хромирани елементи.

Големият дисплей DIC (Driver Information Center) предоставя цялата пътна информация. Camaro е единственият автомобил в своя пазарен сегмент, който серийно има хедъп-дисплей (HUD) – така цялата най-съществена информация се проектира на предното стъкло и не е нужно да се измества погледа си от пътя. Технологиите продължават в USB-куплунг. А озвучителната система Boston Acoustics с девет високоговорителя направо може да изцеди докрай музикалните възприятия. При този спортист е мислено и за най-малките пътници - точките ISOFIX за монтаж на детско столче позволяват да грабнете цялото семейство и да потеглите към морето, примерно. Внимание – имате и багажник с цели 320 литра обем. Ако спазвате правилата за движение ще докарате среден разход от около 13л/100 км, което е повече от забележително.

За десерт оставям още нещо забележително – цената. Никак не върви това спортно купе да го нарека «бюджетно», но цената му започва от 84 000 лв с ДДС. Ако много държите на двете трансформърски ленти – целият пакет струва допълнителни 2000 евро. 

Затова, не случайно Camaro вече има свои нови собственици и в България, което надминава и очакванията на вносителя на модела.