Skoda Fabia V

Класика в жанра

 
Какъв по-класически избор от малката Fabia с дизелов мотор 1,4/105 к.с., разход от 4,0л/100 (само) и приятно пътешествие? Аз бих казала – най-доброто решение. 
Тъй като е време да открием летния морски сезон и водните спортове, потегляме към близките плажове на Гърция. Точно 400 км ни делят от живописните заливи край Вурвуру на халкидическия полуостров Ситония – рай за каякарите. А ние сме от тях. Със сигурност там Господ се е упражнявал, когато е създавал света...
 
 
Леко съмнение ме обхвана, когато видях, колко багаж трябва да съберем, мисля си „дали няма някое гребло да стърчи през прозореца?:)“. Обаче 330 л багажник и помощта на задните седалки, които обаче оставихме изправени, побра невероятно количество чанти, сакове и всякакви дреболии. На практика от нищо не се лишихме. 
 
 
Спомням си, че преди години най-сериозната „болест“ на Skoda беше пространството и обемът в автомобилите. Отдавна това е преодоляно и дори в малък автомобил, какъвто е Fabia, наистина говорим за пространство и комфорт на пътуването. Петото поколение на модела дава още повече обем. Интересно обаче е, че последната генерация е с 8 мм по-къса, но дължината на интериора се е увеличена с около 8 мм и вече е 1,674 мм. Пространството за краката е по-дълго с 21 мм отпред и с 2 мм по-дълго за пътниците на задните седалки.
Много голямо удобство е и достъпът до багажната част на автомобила, който е лесен заради широко отварящата се задна врата и ниския праг на товарене. 
 
Харесвам стегната возия на Skoda. Fabia демонстрира отлично поведение, както и на магистралата, така и тесните, пълни със завои пътища на Ситония. Е, не е състезател в никакъв случай и често трябва да се сменят предавките с по-ниски, най-вече на завоите и когато трябва да се изпревари в по-късо разстояние, но пък останах очарована от ниския разход – едва 4,0/100 л! С един резервоар изминахме 900 км. 
 
 
Леко твърдите седалки обаче са странно удобни – в никакъв случай не мога кажа, че обхващат тялото и се чувстваш като специално направен за теб калъп. Но може би именно тяхната премерена твърдост дава упора на тялото и дори след 400 км изминати на веднъж (само с една спирка точно за 10 мин.), не ме умориха. 
 
 
 Философията на Skoda “Simply clever“, която може да се преведе „просто умен“ важи и при малката Fabia. "Умните решения" при модела вече са 19, като някои се явяват за първи път. Дори първоначално да ти се струва незначително, но прорезите за стотинки и билети, както специална гумена „ложа“ за телефона решават много практично често срещаният хаос на централната конзола. Клипс за талони за паркиране, разположен от страната на шофьора в ъгъла на предното стъкло е друга малка практичност. Наистина, когато за първи път влезете в автомобила оставате учудени колко много техники, функции, удобства, приспособления има в този малък автомобил, за който повечето клиенти си мислят, че е евтин автомобил без претенции. Аз обаче го наричам „класика в жанра“.