fbpx BMW серия 6 Gran Turismo - другото понятие за перфектно състояние (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

BMW серия 6 Gran Turismo - другото понятие за перфектно състояние (ВИДЕО)

 

Ако се замислите, кое е най-скъпото днес в живота на динамичните хора, ще се съгласите, че това е времето – то обикновено винаги недостига. Но много често самите ние сме причината, за да изпитваме неговата липса. И затова, когато стане въпрос за онова откъсване от делника, което може да те закара в друг спокоен свят, обикновено казваме: „Няма време!”. Но трябва да намираме онези мигове за себе си, които ни зареждат с нови емоции, пълнят сетивата с картини и усещания, които ще са заряд за следващи успешни дни.

 

Така и аз, в супер натоварените делнични декемврийски дни, реших да затворя компютъра и да приема поканата за „голямото пътуване”. В два слънчеви дни изминахме доста километри напълно неусетно, погълнати от лукса, комфорта и уюта на новото BMW серия 6 Gran Turismo.

 

Сменихме пейзажи, пътища, терени, сезони, емоции из южна България и бяхме готови да изминем още толкова, ако отново „времето” не ни притискаше… Но и тези два дни бяха страхотно бягство, които все още ми държат „хладно” или „топло”. И за да усетите за какво говоря, споделям в кратко ВИДЕО емоциите, които породи този уникален автомобил, създаден именно за големи пътувания, при които нищо да не ти липсва.

BMW серия 6 Gran Turismo е автомобил, с който няма как да останете незабелязани на пътя. Предната част е впечатляваща и мощна. Серийните LED фарове достигат до голямата бъбрековидна радиаторна решетка и визуално уголемяват формите. Възхищението обаче идва при поглед към силуета - дълъг преден капак, изтеглена назад пътническа клетка, врати без рамки на прозорците, както и издължената и достигаща до задната част линия на прозорците карат съзнанието респектиращо да приема това творение на дизайнерите. Линията на покрива се спуска назад като при купе и създава уникалната форма на този автомобил, която между другото създава и немалко противоречиви коментари – аз, признавам, съм от големите почитатели именно на тази форма, която в случая завършва и с автоматично издигащият се заден спойлер при 120 км/ч.

 

 

И ако дизайнът е в известна степен лично възприятие – то комфортът, удобството имат много по-измерима величина. В купето ни посреща впечатляващ, по германски прецизен лукс, за който ни трябва време да го осъзнаем – удобствата, които ни предлага автомобилът са толкова много, че буквално ги откриваме километър след километър. Седалките са фантастични – като кресла, които можеш да настроиш буквално по извивките на собственото си тяло и за разкош може да си пожелаеш масаж – аз го избягвам, когато шофирам, защото ме разсейва, но на другата седалка, когато небрежно се возя, го приемам с удоволствие.

 

Централен елемент в предната част на купето е системата iDrive с Touch контролер на средната конзола и контролният дисплей. Оформен е като свободно стоящ монитор с тъч екран. Дисплеят с отлична разделителна способност с диагонал от цели 10.25 инча. Менютата са под формата на „плочки“. Ако искате може и да си говорите с колата, защото тя разпознава гласови команди (вече доста по-добре от предни модели), а също и познатите от 7-ма и 5-та серии жестови команди за регулация на звука, смяна на тракове на музиката. Цветният BMW Head-Up дисплей е с увеличен със 70% площ на проекцията – просто няма как да се объркате с тази навигация.

 

Въпреки скосената линия на профила на GT-то, мястото за пътуващите отзад е огромно – като се пресегна от предната седалка към дамската чанта, която бях метнала отзад, нямаше стигане. По същия начин от едната врата, не може да си стигна якето, което беше до другата, а този ми личен тест за обем, почти не ми се е случвал с друг автомобил. Като прибавим и панорамният стъклен покрив с площ почти един квадратен метър, имам усещането, че красивата природа около яз. Батак, покрай която минаваме, влиза в купето.

 

 

Следващият разкошът идва от огромния багажник, който се разкрива, благодарение на електрическата задна врата. Като жена винаги ценя многото пространство. На разположение са цели 600 л, а ако решите да качите сърфа, сваляте делимата задна седалка и вместимостта се увеличава до 1 800 л – 100 л повече спрямо предишния модел.

 

На магистралата се забавляваме да караме, без да държим волана – това е част от пътя, който марката е поела към автоматизираното шофиране. Огромен набор от асистиращи системи ни позволява това – модернизиран активен контрол на скоростта, асистент за завиване и водене в лентата, здраво предупреждението при напускане на лентата, предупреждение при страничен сблъсък чрез коригиращи и подпомагащи намеси в кормилното управление. Спокойно – последните не сме ги тествали, но асистента за вкарване в правия път е изключително силен и осезаем.

 

И тъй като това е автомобил, който може да ви отведе и към планински пътища, ако се наложи с натискане на бутон клиренсът може да бъде увеличен с 20 мм. Респективно при спортния режим на шофиране може да се снижи с 10 мм, което правим по тесните, но красиви завои между яз. Батак и с. Дорково (пътят е нов, доста тесен, но красив и приятен за шофиране – не се правете обаче точно там на състезатели, понякога и много съвършен автомобил не може да ви спаси – примери, колкото искате!)

 

Оценявам мощните автомобили в критични моменти, когато въртящият момент и конете трябва да ви измъкнат от „засукана” ситуация - е, това е възможно с Гран Туризмото. Трилитровият дизелов мотор с 265 к.с. (с въртящ момент от 620 Нм!) и осемстепенна трансмисия Steptronic правят почти чудеса. Дават такава сила, че буквално я усещаш с фибрите на собственото си тяло.

 

След като сме пропътували доста километри през различни терени и пътища, а денят ни е съпътстван от изключителна музикална атмосфера, създадена от музикалната селекция на Bowers&Wilkins, с чиято система е оборудван автомобилът, е време да се отдадем на съвършен релакс – такъв, какъвто подхожда на GT.

 

Вечерта пристигаме в един от най-новите и бих определила най-добрите български комплекси – Зорница Фемили естейт край Мелник, където гурмето, качественото вино и съвършения релакс в минералния извор си дават среща. Май е време да се потопим в една друга магия, която ще ни разказва други истории и допълва до съвършенство денят, който ни подари новото BMW серия 6 Gran Turismo.

 

 

Ценита на модела започват от 124 хил. лв и в топ оборудването достигат до 146 хил. лв с Xdrive.