fbpx Уикенд на 8 колела с BMW | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Уикенд на 8 колела с BMW

Уикенд на 8 колела с BMW

 

Този път искрено ми завидяха за ... колелета, които возих на автомобила – две елегантни бели BMW-та - Cruise Bike и Mountainbike от обновената колекция 2012 г. на марката. Хора, които обичат живота на открито и често пътуват, искрено се възхитиха и специалната стойка, също BMW разработка (781,55 лв. с ДДС). Може би всеки се досеща, че основното возило, на което бяха закрепени велосипедите е също BMW X3 xDrive35d. Като човек, който обича да натиска педалите и вече възприел за начин на придвижване в града именно с колело, нямах търпение да стигнем до желаната точка и оттам да завъртим колелата...

 

 

Монтажът на стойката се оказа лесен, въпреки че при него е по-добре да има мъжка ръка, докато със закрепването на двата велосипеда се справих и сама. Трябва обаче да се внимава за точната им позиция, защото иначе няма как да се закрепят. Захващат се здраво с ремъци, като след това всеки се заключва. Хитрото на рамката е, че при отваряне на задната врата, рамката се натиска леко с крак и освобождава достатъчно място. Замислих се, че на практика трябват доста усилия и инструменти за да се откраднат така монтираните велосипеди, но това по никакъв начин не притъпи треперенето ми и през уикенда дори и за миг не си позволихме да оставим без надзор. Все пак са беемвета и не се срещат всеки ден, а мераклии за тях много.
Возенето на велосипедите не се усеща по никакъв начин, няма никакво съпротивление, освен това не стърчат извън габаритите, а при движението назад, камерата за обратно виждане много добре прожектира ситуацията, допълнително парктроникът улеснява паркирането.

 

 

Аз си избрах да карам чисто белия (pure white) Cruise Bike (носител на няколко награди за дизайн), който се предлага и в други атрактивни цветове като pure silver, зелено fresh green, червено luscious berry и оранжево radiant orange. Рамката е от алуминий и тежестта е общо 13,9 кг. Окачването е предно, BMW дизайн. Логото по много елегантен начин е интегрирано на две места. 27-те скорости Shimano и напълно регулируемата основа за кормилото много лесно ми позволяваха да ги сменям спрямо нуждите на терена. Гумите са Schwalbe City Plus 50-599 – отлични за асфалтов път. Колчето на седалката е 350 мм и това ми позволи да намеря най-добрата позиция за мен. На отиване се случи да катерим доста дълъг баир и в комбинация с жегата (в 7ч вечерта все още бяха 38 градуса), наистина велотуризмът се превърна в много сериозен фитнес. Страхотно удоволствие и бързина на придвижването изпитах на другия ден в София, когато навъртях около 20 км. Великолепна работа свърши и елегантния звук на звънчето, защото въпреки, че велосипедистити имат само няколко велоалеи, пешеходците вървят точно по тях! Цената на този велосипед е 1507.08 лв. без ДДС.

 

 

Другият велосипед бе Mountainbike и въпреки, че е по-лек (12,9 кг) изглежда „по-мъжествен” заради презназначението си. На него се качи съпругът ми. Както може да се предположи преминаването по черния път през полето с това колело беше истинска благодат. Здравите амортисьори отпред и отзад понасяха отлично неравностите, 30-те скорости Shimano Deore XT улесняват максимално движението. Планинското колело е с цена 5530.45 лв. без ДДС

 И след емоцията, предизвикана от велосипедите, все пак внимание заслужава и X3, който за пореден път ме впечатли с изключително доброто си пътно поведение и невероятно нисък разход на гориво. 230-те конски сили се задоволяват средно с 6,4 л гориво, което аз постигнах. Изключителният въртящ момент от до 630 Нм разгръща потенциала си още от 1 500 оборота в минута и ускорението за тази почти двутонна машина е невероятно - 5,8 секунди от 0 до 100 км/ч. Огромна заслуга за ниския разход има и осемстепенната автоматична скоростна кутия, както и автоматичната система Стоп/Старт, много полезна при градско движение.

Иначе комфорта в купето е изключителен – въпреки че по обяд термометърът удари 41 градуса, автоматичната климатична инсталация не се поддаде. Специалното предно стъкло отблъскваше директните удари на слънчевите лъчи. Този път „скрихме” небето на панорамния покрив, защото наистина жегата беше огромна. В такива дни спасение може да се намери и в охладените напитки, съхранявани в хладилна чанта, която се свързва с 12-волтов контакт.
Докато пътувахме, Head-Up дисплеят на BMW ConnectedDrive, намиращ се точно пред погледа ми, проектираше моментната скорост, както и указанията на навигационната система, като така не отмествам вниманието си от правата позиция.
Преминаването по прашен коларски път бе като детско забавление, благодарение на системата за задвижване на четирите колела xDrive, която разпознава пътната настилка чрез сензори на системата за контрол на окачването DSC и реагира преди усещането на шофьора, така че да се получи най-добро сцепление.

 

 

Facebook коментари