fbpx Новият Ford Ranger Raptor – динозавър, за който няма невъзможни терени (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Ford Ranger Raptor – динозавър, за който няма невъзможни терени (тест драйв)

Не са много автомобилите, които могат да те отведат в тежки терени, да газиш кал и дълбоки локви, да катериш стръмни склонове, да летиш със 140 по макадам и да си равностоен с големите тежки машини, там, където се строи трудната планинска част от Лот 2 на Скоростния път Ботевград – Мездра. И накрая да нямаш дори и една кална точка по обувките, защото през цялото време изобщо не се налага да напускаш комфорта на автомобила. А вечерта, за да си съвсем забележителен, може да спреш пред операта (колкото по-кален, толкова по-добре) и гарантирано всички ще се обърнат с респект към теб. 

Ranger Raptor не е просто пикап, а машина, която може да те закара до всяка точка, която пожелаеш, да натовариш и превозиш багаж, който няма как с друг автомобил до 3 тона и не на последно място моден лайфстайл. Нещо като карго панталоните - удобни, практични и комбинативни с всичко,  напомнящи на онези готини момчета от спец частите или от склада зад мотокарите и не на последно място на топ модни икони като Ким Кардашиян, Дуа Липа и други. 

Имам изключителната възможност да изпитаме в реалност възможностите на Raptor сред пресечения терен на строящия се в момента Лот 2 на дългоочаквания скоростен път, който ще свързва Видин и Ботевград, от Консорциум Европейски пътища. На повечето места вече са пробити и направени трасетата, някои от тунелите, но има още работа, въпреки, че строителите казват, че ако получат всички разрешителни, до една година ще е готова 13 километровата отсечка. Тестваме скоростните възможности на пикапа по макадамова отсечка – истински съм впечатлена как със  140 км, тази тритонна машина лети и дава невероятно сигурност без грам приплъзване и несигурност.

Тестовият Raptor е оборудван с изцяло новият 3,0-литров бензинов двигател EcoBoost V6 с двоен турбокомпресор, настроен от Ford Performance и 292 к.с., изработен е от плътно графитно желязо, което е с около 75% по-твърдо и по-здраво от желязото, използвано в традиционните отливки и е същият материал, използван в двигателите NASCAR на Ford.
Наличен е 2,0-литровият дизелов двигател EcoBlue с двоен турбокомпресор с 205 к.с., въпреки, че много се съмнявам, че който се е насочил към този пикап, ще вземе по-малък двигател и мощност.

Навлизаме в работните терени на бъдещия скоростен път. Нашата машина има седем избираеми режима на шофиране при всякакви условия - от равни настилки до кал и скалист терен. 3 са за нормален път – стандартен, спортен и за хлъзгав терен на пътя  при сняг. По-интересните са офроуд режимите – Баха, скалист терен, кал, пясък. Най-интересен е именно Баха (Baja), който позволява максимално натоварване с висока скорост през офроуд терен, с включени 4H, като въртящият момент от предавателната кутия е разпределен по равно между двете оси. Избираме от контролера именно него и…яко газ нагоре. За да усетим максимално динозавъра, включваме и специален ръмжащ звук от бутон на волана. 

Ами, няма невъзможен терен за тази машина...

 

 

Ако адреналинът вече толкова ви е завладял, за десерт може да скочите буквално с пикапа – аз отказвам да го направя, но момчетата от екипа само това чакат. Нямаме достатъчно дълга отсечка за засилване, но все пак полетът на 20-тина сантиметра над земята с четирите колела си е като филмов екшън, а приземяването за присъстващите в колата още повече… Добре, че е коланът и стискането на страничната дръжка. 2,5-инчовите амортисьори FOX са с електронно регулиране до 500 пъти в секунда и се адаптират към терена и стила на шофиране. И въпреки това е мега впечатляващо как поемат този удар. 

И ако продължа алюзията от по-горе с карго панталоните, които са се появили за пръв път през 30-те години на миналия век, носени от работниците, които събирали в тях инструменти, заради огромния брой джобове, то Raptor предлага впечатляващо пространство, ниши и комфорт в купето. Той е с двойна кабина, с 4 врати, с много място за четирима пътници и удължено пространство за краката. Включително и точки за закрепване на детска седалка. 

Разточителният втори ред седалки щедро предлага комфорта на висок клас автомобили

Самите седалките имат характерен дизайн, изпълнени с висококачествени материали Ebony

Веднага хващат окото акценти и шевове в цвят Code Orange. Централната конзола е с нов дизайн, включваща огромен 12,1-инчов LCD сензорен екран. Нова система SYNC 4A се свързва безжично с Android Auto или Apple CarPlay. 
И за да докаже, че Raptor е достоен за почитателите на операта, озвучителната система е премиум - Bang & Olufsen с 10 високоговорителя за разкошна атмосфера. И AC/DC звучат добре. 

Преминаването през реки и огромни локви не е никакъв проблем, заради високия просвет от , защото пикапът има дълбочина на газене от сериозните 850 мм

О, и нещо много атрактивно - изключването на 10-скоростната автоматична трансмисия. Когато спрете, натискате Start/Stop бутона и трансмисията сама се придвижва до позиция Паркинг. 

Трябва да се усети как вибрира стомахът ти, когато започне стръмно изкачване или спускане на скорост и променен звук

Не по-малко заслужаваща внимание за този автомобил, който е напълно мултифункционален, с почти безпределни възможности е цената. За големият три литров мотор тя е 155 700 лв., а за по-малкия - 144 400 лв.

И да, все по-категорична съм, че когато се пенсионираме с мъжа ми, ще живеем на село и ще си вземем пикап, като Raptor. Кой знае тогава кое поколение вече ще е и как съвсем сам ще катери баирите, а вратите, както и тази на товарния отсек ще се отварят с копче дистанционно, ще сваля стълбичка, за да се качим …:)

снимки: Тони Тончев и авторът

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)