fbpx Вълк на пътя* | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вълк на пътя*

Вълк на пътя*

Колко пъти сте си мислили, че ще отидете да живеете на село, където животът не е толкова напрегнат и нервен? Какво ви трябва? Интернет и добър за терена автомобил. Често казано, с големия Amarok, с който обиколих селските терени точно този сценарии разработвах. Замислих се, че да преместиш живота си на село, може би не е толкова лесно колкото в мислите, но пък днес е много по-възможно от всякога. Технологиите са толкова напред, че граници за връзка със света на практика няма. Остава ти да имаш един проходим и достатъчно голям автомобил, с който да газиш в калта и прашните пътища и да пренасяш по-сериозни товари от няколко пътни чанти.  

С любопитство трактористите и собственикът на НИВА-та гледаха бялото „камионче” с което минах покрай нивата им без дори да се съобразявам с издълбаните коловози. С клиренс от 25 см няма нужда от притеснения. Пикапът е толкова висок, че се качвам като по стълба благодарение на праговете (иначе от раз не мога). Иначе и тежка кал да беше пак щях да издрапам, защото автомобилът има много подпомагащи движението по тежки терени системи – двутонната машина е оборудвана със задвижване на четирите колела 4MOTION. Разбира се, в случая достатъчен беше и само предния мост. При нужда, с бутон, който се намира до скоростния лост, се избира начина на задвижване. Ако ситуацията стане много сложна се включват понижаващите предавки. С друг бутон се включват системите Hill Hold и Hill Descend Control – те подпомагат потеглянето и спускането по наклон. Точно като един истински офроудър. Разбира се има още цял набор от системи - ESP – електронна стабилизираща програма, BA – хидравличен спирачен асистент, ABS-антиблокираща система, ASR-контрол на сцеплението с пътя, MSR-контрол на увличащия момент на двигателя, EBV-електронно разпределение на спирачното усилие, EDS-електронен блокаж на диференциала, HVV-система за въвеждане на единия мост в режим ABS, веднага щом другият навлезе в такъв, Rain Brake Support-система за изсушаване на спирачките.

Движех се по един набразден прашен път, който води към река Вит. По подобни терени офроудърите летят с 80 км/ч. Не си мислете - „е, какво толкова...?” Ако ви попадне подходяща машина пробвайте и ще видите. Моята смелост стигна до към 65 км/ч. Пикапът се държа отлично. Всички изкачвания, камъни, спускания премина без никакво съмнение. Високата позиция определено дава сигурност. Воланът е по-твърд и трябва малко време за да свикнеш. Съединителят също. Педалът на спирачката също реагира по-ниско, но категорично. Скоростният лост много отчетливо превключва. Изобщо трябва да се държи здраво.

За отбелязване е информацията, че производителите дават възможност на пикапа за изкачване на 12% наклон с 1 тон полезен товар. Без товар до 45 градуса наклон. Също така може да теглите до 2,8 тона със серийна стабилизация. Товарната площ е 2,52 кв.м. Така че, кравите, палета, лодката, или дървата съвсем спокойно можете да превозвате.
Важен факт е, че задната врата на „легена” се отваря изключително лесно, като при нужда от превозване на дълги предмети тя поема тежест. С четирите вградени халки може да укрепите товара и той да не мръдне.

Все пак Amarok не е само груб селянин. Той е щедър и даващ комфорт при пътувания и по магистрали. При 20 км/ч кабината автоматично се заключва. Няма нужда да обяснявам, че мястото е огромно. Ако се наложи спокойно може да складирате сакове между двата реда седалки. Всички ниши също събират много различни вещи. Шофьорската седалка се коригира по височина така, че и човек с размери 160 см се чувства господар, без да изнича от волана. Аз се чувствах на мястото си! Страничните огледала, които се настройват електрически и това за обратно виждане дават перфектна видимост, благодарение на голямата си площ. Удобна дръжка подпомага качването в кабината. Честно казано ми трябваха около 40-50 км за да усетя реакциите на автомобила. Съвсем разбираемо няма да се правите на състезатели, но пък разрешената магистрална скорост, че и отгоре поддържате без никакъв проблем. Забелязах, че при ниски обороти бързо се достига висока предавка – при 80 км/ч вече съм на 5-та скорост. Тази препоръчителна предавка се индикира и на бордния компютър. Останах силно впечатлена, че тази голяма машина е много добре обезшумена в купето. И сега – изненада! Над двутонният пикап, който е с мотор 2,0л дизел, 163 к.с., при магистрално каране и офроуд даде 8,1л/100. Наистина не очаквах такъв добър резултат!

Признание за качествота на Amarok е призът Международен пикап на годината 2011, а за издръжливостта и високата надеждност заслужен от факта, че за втора поредна година моделът е избран за официален съпровождащ автомобил на най-тежкото рали в света – Дакар. При него повече от 30 автомобила от модела, без доработка към фабричното му изпълнение, осигуряват непрекъсната помощ на всички участващи в ралито екипи.

*В превод от езика на инуитите Amarok означава "вълк".