fbpx Новият победител | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият победител

Hyundai Santa Fe

Новият победител

етикети

 

Още с появата си миналата година у нас, третото поколение на Hyundai Santa Fe грабна титлата „Автомобил на годината 4х4“ в България. Премиерата на роден терен автомобилът направи на офроуд трасе, като тогава буквално изуми всички с възможностите си. Теренът наистина предлагаше сериозни изпитания - изкачвания и спускания с наклон до 50 градуса, движение по сериозни неравности, катерене на стълби, принудителна загуба на сцепление на някое от колелата, песъчлив терен. Всичко това колите преминаха в автоматичен режим. Системата 4х4 е на лидера в подобни разработки Magna и тя наистина позволи машината да излезе от понятието „паркетен лъв“. При трудните терени разпределението на въртящия момент е автоматично, като в нормални условия цялата тяга отива към предните колела. При нужда има възможност да се блокира централния диференциал и така тягата става вече принудително 50/50. Затова, когато трябваше да преминем през изкуствено съсздадените през горичката пътища от шофьорите до морския бряг, нямашме никакви проблеми. Автомобилът плуваше в собствени води.

 

Освен с много добри офроуд качества, новият Santa Fe впечатлява и с изцяло новата си визия, която няма нищо общо с предното поколение. Дизайнерите определено се постигнали връх в разработката си и моделът изглежда в известна степен дори футуристично. По интересен начин в целия ектериор се преплитат остри ръбове с меки и изтеглени форми. Трапецовидната решетка е масивна и над нея съвсем естествено се вписват големите фарове. Целият този блок излъчва абосютна мощ и сигурност. Като цяло новото поколение е добавило към дължината си три сантиметра (4.69 метра), ширината е без промяна - 1.88 м, а височината е намалена с 8 см (1.68 м).

 
 

Интериорът продължава външните линиите и трапецът тук е разработен в централната конзола, която без да сме виждали космически кораб, си представяме, че може би изглежда така? Въпреки, че е много масивна, бутоните за различните функции са много интуитивно разположение и няма нужда от дълго взиране, докато улучиш това, което ти трябва. Големият 7 инчов тъч екран проектира навигацията, както и другата компютърна информация за автомобила. Камера за обратно виждане прожектира на него при движение назад. Комфорта, който представя купето е на много високо ниво – като се започне от големите и удобни кресла на първи ред, които се подгряват в зимния сезон, преминете през големия цялостен обем и стигнете до изключително приятните материи. Централният подлакътник осигурява удобство и за двамата пътници отпред. За задните пътници има завидно пространство, като могат да регулират наклона на облегалките си, освен това могат да движат седалките с 13 сантиметра напред-назад.

Централния борд излъчва приятна синя светлина от уредите, а преди това, при подаване на контакт от старт/стоп бутона, те посреща приятна музика за „добре дошъл“. Воланът е мултифункционален и се регулира по височина и дълбочина, като е с променливо усилие в три режима.

Багажникът е щедър – 534 литра, още повече че голяма ниша в пода може да организира по-малките и ценни предмети. Допълнително седалките от задния ред могат да се свалят дистанционно 60:40 и ето място за обемист и дълъг товар.

Новият Santa Fe се предлага с три двигателя - два дизелови и един бензинов, като може би най-добрият вариант е дизеловият 2,2 л/197 к.с. с максимален въртящ момент от 421 Nm с с 6-степенна автоматична скоростна кутия. С него пътувахме по новата магистрала до морето и назад. За тази тежка машина, моторът ускорява много добре – за 10,1 секунди от 0 до 100 км/ч. При нашето пътуване с климатик, без да се изсилваме, поддържайки на круиз контрола около 130 км/ч постигнахме повече от добър разход от 7,0л/100 км.