fbpx Новото BMW X5 – следваща революция след три поколения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото BMW X5 – следваща революция след три поколения

Test drive

Новото BMW X5 – следваща революция след три поколения

Преди почти 20 години BMW създава един напълно нов клас автомобили: Sports Activity Vehicle (SAV) и първият представител е X5. Автомобилът е революционен за времето си като събира лукс, комфорт и проходимост в една обвивка . Днес неговото четвърто поколение продължава да съгражда революции и е по-красиво, по-технологично и по-проходимо от всякога. А перфектно премереният лукс минава на следващо ниво, което грабва душата и сърцето. Да, това е най-красивият и модерен интериор на BMW досега. 

Авангарден лукс

 

Атмосферата в купето сега е нова и различна. Дори само 30% увеличеният панорамен стъклен покрив Sky Lounge, при който равномерно разпределената в стъклената площ LED светлина среща над 15 000 графични точки и създава визия в стила на обсипано със звезди небе носи друго усещане. А изборът на вътрешно осветление, комбиниран с избран любим аромат (от общо 8) вече предвещава страхотно преживяване. Прибавяме и премиум озвучителната система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с 20 високоговорителя и мощност на усилвателя от 1 500 вата…

Hi-Tech

 

Очите са привлечени от изцяло дигиталното арматурно табло и контролният дисплей формално преливат един в друг и образуват едно цяло по отношение на графичните изображения. На централната конзола, освен контролера и оформения по нов начин селектор на трансмисията са разположени и уредите за управление за другите свързани с шофирането функции: превключвателя на Контрола на шофирането, бутонът Старт/Стоп, както и бутоните за активирането на настройките на опционалните въздушно окачване и на офроуд режими. Управлението на отоплителната и климатичната инсталация също се извършва от оформен по нов начин блок за управление, а светлинните функции на новото BMW X5 също се активират с помощта на бутони. О, и този страхотен кристален скоростен лост, в чието сърце в 3D проекция се виждат два Х-а …

 

Цялата нова дигитална концепция на борда се нарича BMW Live Cockpit Professional. Тя комбинира по нов начин управлението и получаване на информация. Арматурното табло с висока разделителна способност и с диагонал на дисплея от цели 12,3 инча зад волана  и 12,3-инчов контролен дисплей. Работи с най-новата операционна система на BMW - Operating System 7.0. To е модерно, напълно дигитално и ви трябва сериозно време, докато успеете да разучите всички възможности и комбинации, които предлага. Много от функциите могат да се управляват и с жестове и гласови команди.

Двигатели

 

За почитателите на бензиновите мотори новото BMW X5 се предлага 3,0-литров редови 6-цилиндров бензинов двигател с мощност 340 к.с. в модела BMW X5 xDrive40i. Най-мощната дизелова модификация ще се задвижва от редови 6-цилиндров дизелов двигател с 4 турбокомпресора и мощност 400 к.с. при модела BMW X5 M50d, а по-малкият дизелов мотор ще е 6-цилиндров турбодизел с мощност 265 к.с. при BMW X5 xDrive30d. Всички двигатели серийно са оборудвани с 8-степенна автоматична трансмисия Steptronic. Интелигентното задвижване на четирите колела xDrive, което също е серийно, е с ново управление за повишаване на ефективността и подаване на повече мощност към задните колела. Задният диференциал с блокаж осигурява осезаемо повишаване на пъргавината, сцеплението и стабилността на пътя при ускорение на излизането от завои и други динамични моменти.

Супер офроудър

 

И въпреки, че на средностатистическия собственик на новото Х5 едва ли ще му се наложи да се зарови в тежък офроуд, но пък никога не се знае дали няма да има нужда от един път, който да е жизненоважен, за пръв път при BMW X модел се предлага и специален пакет Офроуд, който ние тествахме. Спуснахме се по черните пътища около Белица, където газихме в кал до вратите. Е, трябва да споделя, че BMW демонстрира удивителна сигурност. Винаги когато видя такива терени ми идва мисъл за едно уникално пързаляне, в което трудно може да те спре каквото и да е, но тази мисъл сега избяга още с първите изминати метри. Освен стабилни елементи за защита на дъното в предната и задната част на автомобила пакетът включва и въздушно окачване на предната и задната ос, както и управляем блокаж на задния диференциал и се предлага за всички варианти на модела, с изключение на BMW X5 M50d.

 

Специфични индикации на арматурното табло и контролния дисплей, както и допълнителен бутон на средната конзола, с който се избират четири режима на движение. С него могат да бъдат активирани идеалните настройки на системата xDrive, на характеристиките на педала на газта и на управлението на трансмисията, както и на намесите на системата за контрол на стабилността DSC за движение по пясък, скали, чакъл или сняг. Офроуд пакетът дава възможност за промяна на височината на автомобила с до 80 мм за преминаване през пресечени терени.

 

Цената на новото BMW X5 започва от 135 хил. лв.