fbpx Обновеният Volkswagen ID.3 може да измине реални 500 км (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Обновеният Volkswagen ID.3 може да измине реални 500 км (тест драйв)

Спомням си, когато през 2019 г. беше премиерата на ID.3 и още само на хартия автомобилът предизвика огромен интерес като започнаха и предварителни заявки, без клиентите да са видели нищо, само по описание. Всички очаквахме с огромно нетърпение първият електрически автомобил от ново поколение на Volkwagen, който започна „електрическа революция“ на концерна и бе първият, който носеше новото лого на марката. Година по-късно (заради ковид и между две от силните атаки на вируса), в есента на 2020 г. бе премиерата на ID.3. Петместният ID.3 е конструиран на новата модулна платформа за модели с електрическо задвижване (MEB) на Volkswagen, която е проектирана изцяло за използване в електромобили с акумулаторни батерии и на която бяха изградени и следващите ID. Модели – ID.4, ID.5, а сме в очакване да видим и на живо (по всяка вероятност в България догодина) и флагмана ID.7.

И дойде време за обновление. Това лято у нас бе представен обновеният ID.3, който предлага по-качествени материалите в интериора, нов софтуер, някои промени в дизайна и голяма батерия, която предлага реални 500 км пробег с едно зареждане.

Сега ID.3 идва с нов екстериорен цвят, който е трудно да се обясни, но пък е видно, че е много близък до природата – тенденция, която всички производители следват. Предният капак вече изглежда по-дълъг вследствие на отстраняването на черната лента под челното стъкло и добавянето на вдлъбнатини в страничните панели, които издължават визуално предницата. Интелигентните решения подобряват аеродинамиката В допълнение, оптимизираните и разширени въздухозаборници отпред придават на ID.3 мускулест и спортен външен вид.

ID.3 постига отличен коефициент на съпротивление от 0,263, което му позволява да постигне много добър среден разход и шофьора да има усещането за леко плуване по пътя. За това спомагат каросерията със стръмни наклонени А-колони, плавна линия на покрива и изтеглени С-колони. Допълнително решения като електрически задвижваната щора на радиатора в предния край на автомобила. Той се отваря само когато силовите агрегати имат нужда от охлаждане. Щората обикновено остава затворена, така че вятърът да може да преминава възможно най-лесно през предния капак. Плоският дизайн на джантите също води до минимални загуби на съпротивление.

Абсолютно в еко тренда в облицовките на вратите и тапицериите на седалките са използвани микрофибърната материя Artvelours Eco, в чиито състав влиза 71% рециклиран материал, добит от пластмасови отпадъци, употребени и изхвърлени поне веднъж. Усещане на допир и издръжливост са много приятни и по нищо на конвенционалните материи от първични суровини.

Меките повърхности от пенополимери на арматурното табло създават изцяло ново усещане при докосване, а оформените по нов начин облицовки на вратите също се отличават с по-меки и по-големи по площ повърхности.

Новият ID.3 разполага със софтуер от последно поколение, който повишава производителността на системата и е в състояние да получава безжични актуализации ОТА (Over-the-Air). Централният екран е с диагонал 13,4 сантиметра (5,3 инча) и се управлява чрез бутоните на мултифункционалния волан.

Централният сензорен екран с диагонал 30,5-сантиметра (12 инча) и вече е част от стандартното оборудване като през него се управлява навигацията, мобилния телефон, мултимедията, системите за асистенция на управлението и настройките на автомобила. Менютата са удобно разположени.  

Като допълнително оборудване се предлага head-up дисплей с разширена реалност (AR-Head-up-Display), като дава  не само информация за скоростта и други основни данни за пътуването, а и водене по маршрута с динамични показания на навигационната система, плаващи в пространството на разстояние десетина метра пред автомобила, чиято триизмерна перспектива показва недвусмислено посоката, която трябва да поеме.

Батерията е 58 кВтч и 77 кВтч, каквато е на тестовият автомобил. По данни на производителя трябва да може да измине 546 км по WLTP, като обикновено тези данни не се покриват с реалността. В случая обаче се оказа, че напълно могат да се покрият и то с абсолютно нормално шофиране като всеки автомобил с ДВГ.

Взимам автомобила при 100% заряд на батерията и 491 км пробег, но това зависи от предният, който е шофирал. Пътувам по магистралата, след това по първокласен път, климатикът работи здраво, защото навън е от най-жарките летни дни, минавам по пътища с изкачвания и спускания, имам и градско движение. Изобщо се движа така, както обикновено се ситуират няколко поредни дни. В крайна сметка постигам 14,3 кВтч, изминати 318 км и 40% налична батерия. По груба сметка могат да се изминат реални 500 км, което вече качва на съвсем друго ниво автомобила.

Като прибавим, че багажникът му е 385 литра, а при спускане на задния ред нараства на 1267 литра, то обновеният ID.3 може да бъде и автомобилът на едно младо семейство.