fbpx Новият Touareg R eHybrid: мощ, елегантност и ефективност в един SUV (тест драйв+видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Touareg R eHybrid: мощ, елегантност и ефективност в един SUV (тест драйв+видео)

етикети

Спомням си, когато се появи третото поколение на Volkswagen Touareg през 2018 г., което отвори напълно нова страница в историята на този изключително успешен модел. Тогава беше надминало всички представи за технологичност, дигиталност и комфорт и го нарекох „еманация на Volkswagen“. След него марката взе всичките негови най-добри новости и ги интегрира в следващите си модели. И някак свикнахме да имат всичко. Човек така е устроен, че бързо се научава на хубавото. Когато преди дни седнах зад волана на последната версия на Touareg, вече се чувствах у дома. Но това, което е специалното, е че сега успешният SUV демонстрира най-голямата мощ в историята на Volkswagen (462 к.с.), която съчетава насладата от шофирането на истински силен двигател, с мисъл за „зеленото днес и утре“, като включва plug-in хибридна технология. Резултатът е отличен.

Touareg R eHybrid може да бъде разпознат веднага по новия дизайн на предната и задната част. Предницата е доминирана от голяма радиаторна решетка с хромирани хоризонтални ламели и черна рамка, която се слива с LED фаровете. В центъра е позиционирано голямото лого VW, а вдясно лъскавото R лого, което подчертава върховото представяне на модела. Предната броня е оформена по-агресивно и има черни вложки и вентилационни отвори.

Задната част е по-изчистена, но характерна, особено вечер: непрекъсната хоризонтална LED лента свързва задните светлини и лого на Volkswagen, което свети в червено. Задната броня има черни накрайници на ауспуховите тръби и дифузьор. Отстрани Touareg R eHybrid привлича вниманието със спортните декоративни лайстни на предните калници и вратите, черните релси на покрива и 21-инчовите алуминиеви джанти.

В петък следобед се измъквам от София. От кръгъл регулатор на централната конзола избирам да се движа без шум и вибрации и включвам режима "e-Mode" - чувам само звука на вятъра и гумите. Иначе може да изберете да запазите заряд на батерията за следващо шофиране. Налични са още седем други режима: Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual, Off-Road и Snow. По принцип, Touareg винаги стартира в изцяло електрически режим, който се поддържа до достигане на скорост от 135 км/ч. Много ми е странно, че тази 3-тонна машина се движи толкова леко. Автономният пробег на електричество достига около 45 километра. Като се замисля, това е напълно достатъчно за ежедневно градско придвижване. Така давам своя принос към "зеления тренд".

Всъщност, колкото и да приемаме тази тема като "голямото говорене", трябва да предприемем действия буквално всеки човек. Отварям скоба: Светът вече е преминал прага на затопляне от 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, което според учените не бива да бъде надхвърляно, за да ограничим максимално щетите от климатичната криза. Тази тревожна констатация е направена от Службата на Европейския съюз за климатичните промени "Коперник". Според данните, границата е премината в продължение на дванадесет последователни месеца, а януари 2024-та е бил най-топлият в историята на проучванията. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

Затваряйки горната еко скоба, докато правя няколко спирки по задачи из града, се движа само на ток, който почти свършва. Поглед към разхода - 2,9 л/100 км. Отлично! Поемам по магистрала Хемус, като превключвам в режим Hybrid, за да използвам и бензиновия двигател. Веднага се усеща мощността и динамиката на 3-литровия мотор.

Автомобилът е по-бърз и по-отзивчив, готов да се справи с всякакви предизвикателства на пътя. Окачването се адаптира към различните условия, поддържайки стабилност и комфорт. Тук допринася и задвижването на всичките четири колела 4MOTION и отличната 8-степенна автоматична трансмисия с Tiptronic. 

Вече се стъмва, когато отбивам по второстепенен път. Никак не обичам да шофирам по такова време по междуселски пътища, защото е пълно с абсурдни "участници в движението", които изскачат буквално изневиделица. Сега обаче имам огромен помощнищ - матричните IQ.Light HD фарове, които правят премиера тук, следват завоите, осветявайки пътя перфектно. Заслугата е на общо 38 432 микро светодиода в двата фара. Дългите са като ден.  

Пристигам с разход 10,5 л/100 км. Акумулаторната батерия може да се зареди, като се включи и в домакинския контакт, като за пълното зареждане са нужни около 8 часа (при 2,3 кВт). На обществена зарядна станция или с допълнително предлагания стенен Wallbox модул, зареждането става за около 2,5 часа (при 7,2 кВт). Не го правя, защото селският ток, където се намирам, вечер сигурно не достига повече от 180 V. Остава да включа и колата и направо няма да издържи.

Touareg R eHybrid има впечатляващ интериор, който съчетава висококачествени материали, ергономичен дизайн и иновативни технологии. Кабината е просторна и луксозна, с кожени седалки с R емблеми, черен таван и декоративни сини шевове „Vienna“ и алуминиеви декоративни облицовки „Silver Wave“. Мултифункционалния волан е с облицовка от перфорирана кожа, бутони за управление на основните информации и R лого, а педалите са от неръждаема стомана. Изключително приятно е, че на другата сутрин, когато потеглем рано и е студено, се включва и подгрява буквално за няколко секунди.

Интериорът е доминиран от огромния централен сензорен екран с диагонал 15 инча (цели 38,1-сантиметров тъчскрийн), колкото личния ми компютър в момента (заради стотиците часове на месец пред екрана, обичам да ми е голям екран и да не се взирам). От него се управляват всички функции, но наистина интуитивно, дори и в движение, когато сте шофьор. Той е част от Innovision Cockpit, който включва и 12-инчов дигитален кокпит пред шофьора, обединени в общо леко извито табло. Всичко това е изключително красиво и още по-изразително в тъмното, когато се подчертава от красиви цветни ленти, които продължават към вратите и образуват цялостна капсула на купето. Има общо 30 цвята амбиентно осветление. 

Само докосвам екрана и той се събужда, показвайки най-често използваните функции - софтуерът реагира много добре. Картината на екрана е фантастична - ясна, контрастна и изрязана, дори когато слънцето прониква през панорамния покрив на следващия ден.

В тези два дни пътувам само по асфалтови пътища. Въпреки че тази машина има и офроуд режим, не ми се струва разумно да използвам този прекрасен екземпляр, който предлага толкова много простор и комфорт (багажникът предоставя 655 литра, достатъчни например за 4 чифта ски обувки и чанти), за да го вкарвам в нарочни калищаци. Но знам, че ако ме застигне изненадваща зима в Балкана, с Touareg ще имам много повече предимства за измъкване от много други машини. Като всяко нещо, и тук има цена – тя започва от 176 059 лв. Тестовият модел струва почти 200 хил. лв.