Test drive

Ford Ranger - покорителят на сезоните (ВИДЕО)

 

Имам чувството, че газя града – едвам натискам педала, а той е готов да скочи – 3,2 литров дизелов мотор и 200 к.с. и сериозните 470 Нм въртящ момент. Тесничък му е обаче градът, задушава го, не му е тук мястото и затова бягам – там, където Ford Ranger ще се чувства на свобода, сред природата и сред красотата на ливади, гори, реки.

 

Карам по магистралата със 130-150 км/ч и буквално съм стъписана от невероятното обезшумяване в купето – почти същото като при висок клас седан, например. Инженерите са свършили впечатляваща работа, като са оборудвали Ranger с модерни шумозаглуващи материали и подобрена изолация. Впечатлена съм и от стабилността на пътя въпреки високата скорост – дори в един момент забравям, че карам пикап. Още повече, че на разположение имам цяла гама от технологии за още по-комфортно шофиране - система за спазване на лентата и за предупреждение при евентуално неволно напускане, адаптивен темпомат в комбинация за предупреждение за предстояща опасност, когато разстоянието до автомобила отпред намалее под безопасната дистанция с подготвяне на спирачките за максимално спиране.

Освен това програмата за електронна стабилност с функция за предотвратяване на преобръщане и контрол на ремаркето помага дори при неблагоприятни условия. А асистентът за аварийно спиране осигурява допълнително налягане на спирачната система, за да се увеличи спирачната сила при бързо натискане на спирачките в случай на нужда. Шофирането е допълнително подобрено от електрическото сервоуправление (EPAS), което дава усещането за естествено и уверено управление. С EPAS управлението е леко и лесно при маневри с ниска скорост, например паркиране, и в същото време при по-висока скорост – с променлива асистенция в зависимост от скорост, ъгъл на завиване, сили в завой и ускорение или намаляване на скоростта.
Още малко борба за надмощие по магистралата (най-ми харесват онези, които се напъват с 15 годишни коли, на които буквално буталата им ще изскочат), и тръгвам към зеленото, където мирише на цъфнали билки…

 

„Тази година дъждовете никак не бяха добри за житото, ама виж слънчоглед и царевица може да има”, ми казва бай Илия, който срещам край цъфналите току-що слънчеви очи. А те наперено се оглеждат в приказния оранжево-слънчевия-летен цвят на Ranger-a. Бай Илия има около 2600 дка ниви и малко гори, и заедно със сина си се занимават със селско стопанство. Накупили са всякакви техники и машинарии, ама още газят нивите с една стара УАЗ-ка. „Всичко влагаме в техника – зрънцето жито и слънчогледовото семе душа носят и трябва да полагаш грижи за тях.”

„Ама ти си от новите рейнджъри”, казвам с усмивка, а бай Илия отвръща: „Права си моето момиче, но знаеш, че ние, селските хора, все за земята мислим. Но ако реколтата тази есен излезе добра, ще те търся за връзки, че с един такъв хубавец ще почувствам като голям началник, пък и сина може да си намери булка най-сетне”, намига ми той… „Я, дай да го видим вътре” и аз на драго сърце го качвам в кабината. Висок е пикапът, та човекът трябва да се хване здраво за дръжката, за да се набере, но пък широкият страничен праг е много удобно стъпало. „Мен малко коленете ме стягат, ама синът е млад, той с един скок ще влезе”, усмихва се бай Иван и направо ахка като вижда щедрия лукс в купето.

 

 

Ranger e в целия си блясък и в най-високото ниво на оборудване – Wildtrak с двойна кабина – на практика има всичко, което съвременните претенции на капризния клиент могат да включват. Широките седалки, с красива тапицерия (текстил и частично кожа) и ярки декоративни шевове, и много добра прецизност на твърдост, правят пътуването много комфортно. Всички останали материи са изключително добри и качествени. На централната конзола веднага се отличава 8-инчовият тъчскрийн екран, който предлага и камера за задно виждане. Системата SYNC 2 предлага управление чрез гласови команди на климатика, музиката и навигацията.

 

„Бай, Илия, дай да дръпнем към гората” и той не чака втора покана – на мига се съгласява. Потегляме по полупланински горски път. Електронно контролирана скоростна кутия позволява лесно превключване в движение от 4х2 на 4х4 чрез бутон на централната конзола. Ако теренът стане по-тегав, за въртящ момент при ниска скорост или допълнителен спирачен ефект при спускане, ще включа понижаващите 4х4 предавки, а пък електронно заключващият се заден диференциал ще помогне, ако условията станат съвсем трудни. Така, с тези офроуд способности Ranger може да тегли ремаркето със стадото елитни овце на бай Илия или пък яхтата ви (всеки с интересите си) - до 3500 кг.

 

Детска играчка е пътят, по който вървим и рекичките дето прекосяваме са за забавление – Ranger може да гази до 80 см вода, а с клиренсът му от 23 см гарантира преминаване през доста начупени терени. Благодарение на 28-градусовия ъгъл на приближаване и 25-градусовия ъгъл на отдалечаване може да превземе всякакви стръмни препятствия. Понеже и мен ме стяга отвътре, рязко завивам и превземам един баир напряко – не е истина как тегли тази машина. Иска ми се да го вкарам в още по-трудни терени, обаче шубраците са страховити и ще го надраскам, а просто сърце не ми дава – и аз като бай Илия си милея за зрънцето.

 

Освен супер мощната версия, Ranger предлага също и със 130 и 160 к.с. на 2.2-литровия дизелов TDCi 4-цилиндров агрегат, осигурявайки значително намален разход на гориво, както и увеличена мощност в сравнение със 125 и 150 к.с. спрямо настоящия модел.

 

За пореден път си казвам, че като остарея и се пенсионирам си купувам един пикап и отивам да живея на село. На този етап вече си имам фаворит, но се надявам, когато настъпи този момент да има поне още две нови поколения Ranger, а защо не и електрически? Нали светът натам е тръгнал, дано само дотогава оправят и ел.напрежение по селата, че да го зареждам.

А бай Илия вече се размечта за снаха, аз обещавам да му помогна...:)

    

 

Facebook comments