fbpx Обновеното Рeugeot 301 с още по-висок статус | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Обновеното Рeugeot 301 с още по-висок статус

етикети

„Дали са си мислили за българския пазар, когато са проектирали този автомобил?”, размишлявам, докато пътувам с обновения Peugeot 301. Това е автомобил точно за нас – широк, просторен, много място в багажника, приятен интериор, добри и икономични двигатели, модерна визия на автомобил с присъствие, добра цена. Какво повече?

Ами със сигурност инженерите и дизайнерите на Peugeot не са имали предвид точно нашия пазар, но са имали предвид да задоволят все по-големите изисквания и очаквания на клиентите дори при бюджетните автомобили. Имали са предвид да дадат предложение за пазари, където пътищата не винаги са много добри, където годишните температури играят в големи амплитуди и където е нужен по-издръжлив автомобил. Затова от лансирането на модела през 2012 г. до днес вече са продадени над 360 000 бройки.

 

Тук искам веднага да споделя основното си впечатление – въпреки, че 301 се води бюджен автомобил, изобщо няма да останете с такова усещане – изглежда красиво и модерно, пълен е с много техника, материалите в него са приятни.  Всъщност каквото и да правят французите, дори и в най-бюджетното произведение ще има онзи френски шик, които го качва на друго стъпало в йерархията.
Както се развиват тенденциите в автомобилния пазар, скоро може би седаните ще бъдат екзотика, но винаги ще имат своите клиенти, които предпочитат именно този тип автомобили, които едновременно да изпълняват практична роля на возило и в същото време да изразяват статус. И новият PEUGEOT 301 вярвам, че успява да отговори на тези изисквания.

 

301 е взел последните кодови знаци на марката. Лъвът е стъпил върху вертикалната радиаторна решетка, обрамчена с хромирана линия. Изработените от три материала предни фарове са изравнени с каросерията. Боядисана в цвета на каросерията, предната броня включва светлинната LED идентификация, фаровете за мъгла и широки въздушни отвори за охлаждане на двигателя. Красива предница със собствен характер.

Задната част е масивна, с големи светлини, в които е вграден запазения символ - стилизираните нокти на лъва.

 

Качвам майка ми в колата, която е 70+ и тя спонтанно възкликва: „Ей, колко широко се отваря вратата, много лесно се влиза!” Сега вече аз съм изненадана – това, че вратите се отварят широко, е точно така, но виж как един непредубеден човек, който не разбира от автомобили, го забелязва… Колко пъти съм виждала как някой човек на години се мъчи да се „набута” или да излезе от автомобила с мъка. (Ами не всички пътници и шофьори на Земята са на 30 години, та да се огъват като ластици).

В купето има много обем, а седалките са широки и удобни, леко твърди, но в никакъв случай не е прекалено – след 2,5 ч. непрекъснато шофиране, не усетих никаква умора на тялото.  Е, тук оказва значение и подсиленото окачване, което поема неравностите по пътя. В този автомобил има наистина място за петима пътници  (всички казват, че го имат, но в повечето петият трябва да е маломерен, за да се съберат отзад). Пространство за краката варира от 12 до 26 см, в зависимост от позицията на предната седалка, което е рекордно в сегмента. Предвидено е и достатъчно пространство за съхранение на вещи - големи джобове на предните врати, отделение за съхранение в предния подлакътник или в долната част на централната конзола и жабката. Това, което забелязвам, е повечето шум в купето при скорост над 120 км/ч, при по-ниска на се усеща.

 

Багажникът също е повече от щедър. Капакът му се отваря широко и разкрива 640-литрово пространство за съхранение. Този обем е един от най-добрите в сегмента и правоъгълният му дизайн го прави още по-практичен за ползване. Той се регулира, чрез сгъване на облегалките на задната седалка, делима в съотношение 1/3-2/3. Без проблем ще прекарате новата си печка или пералня.

 

Аз, лично, съм очарована и от едно елементарно допълнение – ръкохватка, чрез която удобно да затвориш багажната врата, а не да си режеш пръстите в ламариненият отвор (в много други автомобили от този клас е точно така). Освен това, багажникът се отваря с копче от купето или бутон ключа, така че да няма да си намърсите ръцете колкото и кално и мокро да е времето. Много умно!

 

Изцяло нов елемент е 7-инчов сензорен екран, подчертан от сребрист кант. Това устройство от най-ново поколение е интерфейсът за навигационната система TomTom и камерата за заден ход. За първи път тук се появява и възможността за интегрирана свързаност, независимо от модела ви телефон чрез USB, Bluetooth® и най-вече Mirror Screen triple play за системите Apple CarPlayTM , Android Auto  и MirrorLink® .

 

Така директно може да контролирате приложенията си за шофиране на своя съвместим смартфон от сензорния екран на автомобила, без да се налага да ровите в телефона докато шофирате и да измествате вниманието си. Екранът се активира и чрез гласово управление, особено за функциите навигация, телефон и медия.

 

Другото голямо предимство на модела е изборът на двигатели – три бензинови и два дизелови. Бензиновият 1,6 VTi, 115 к.с. се предлагата и  със 6-степенна автоматична скоростна кутия EAT6, а всички останали с 5 степенна механична. Аз карам дизеловият 1,6 BlueHDi, 100 к.с.(преди беше 92 к.с.). На магистралата съм сложила круиз контрола на 138 км/ч. Много обичам такива резултати – 4,8л/100 км. Когато тръгнах по първокласния път и скоростта падна разходът даде още по-впечатляващ резултат – 4,4! Е, на кой шофьор няма да му хареса това? (Някой път обаче ще се вкарам в амбиция да карам като пеперуда и да видя дали ще постигна обещаваният от производителя извънграски разход от 3,4 л/100. Доста предизвикателно звучи). Сериозен принос в тези резултати има и олекотената каросерия, която един тон (1090 кг). В същото време не липсват ESP, ABS и EBA, активиране на аварийните светлини в случай на рязко намаляване на скоростта и система за следене налягането на гумите.

Ето го и едно от най-важните предимства – цената. Стартовата е 20 053 лв., а тестовият модел, който е най-високото ниво Allure, e с цена 27 113 лв. Ако можеше да ползва и ДДС "преференция", този автомобил направо цена нямаше да има…:)