fbpx “По-зелено” от всякога | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

“По-зелено” от всякога

“По-зелено” от всякога

Натиснах старт бутона и въпреки пълната тишина, автомобилът беше готов да потегли - само да натисна педала. Усещането е същото като в тролей – само че напълно безшумно, меко, ненатоварващо. Мощността от 60кВт е напълно достатъчна за мигновено потегляне със скорост до 45 км/ч. Е, ако комплексите на някой са повече и трябва да “изреже” мотора няма проблем – може да потеглите и с мръсна газ, но тогава концепцията на хибрида просто няма смисъл.

Третото поколение на хибридния автомобил Toyota Prius вече е съчетало повече мощ и динамика с отлични резултати по отношение на разход на гориво и безкомпромисно поведение на дълъг път. Този модел категорично преборва схващането, че хибридният автомобил е по-муден и най-вече има смисъл от него в града. Лично аз се убедих точно в обратното.

Prius използва хибридна система с 1,8 л. бензинов мотор с 98 к.с. и електромотор с мощност от 60 кВт. Когато сте спрели той се включва на режим на генериране и преобразува кинетичната енергия в електрическа, като зарежда специалната батерия. Затова, когато сте в града и спиранията на кръстовища и задръствания са постоянни, движението със захранване само от електромотора е напълно възможно. Спомням си, че при предното поколение освен, че автомобилът имаше “замисляния” в градския трафик, един от сериозните му дефекти беше доста високия разход при движение извън града. Затова ми беше изключително любопитно да видя новите постижения (още повече, че бяхме изпаднали в лют спор с мой колега, който твърдеше, че на магистралата със скорост от 120 км/ч автомобилът е получил разход от над 8 л/100 км!)

Занулих всички показатели. Изминах 190 км извънградско движение. Първите 80 км се движих по първокласния път, идващ от Търново към Ябланица, където е възможно да се поддържа скорост от около 100 км/ч.

Средният разход показваше 4,6 л/100 км

В момента в който стъпих на магистрала Хемус настроих темпомата (cruise control) на 136 км/ч и така до София. Разбира се, само в тунелите намалявах скоростта на разрешената до 90. Наистина имах възможност да измина цялата магистрала с тази постоянна скорост, защото не беше натоварено движението. (Иначе в България магистралите или по-скоро шофьорите изобщо не дават възможност да се движиш с постоянна скорост. Съчетанието на нерваци, доказващи колко по-голям е автомобила им със слаби шофьори, мъже и жени, както и едва пърхащи по баирите автомобили, прави изключително уморително изминаването на едни сто километра).

Когато пристигнах в София разходът беше точно 4,7 л/100 км. Повече от добро постижение за тази скорост!

Тук ще допълня, че поведението на автомобилът на магистралата беше много добро и стабилно. На два пъти ми се наложи да ускоря, за да изпреваря, както и за собствено удоволствие рязко натисках педала на газта след излизането от тунелите. Ускорението наистина беше много добро, без дори да оставя капка съмнение липса на потенциал в мен.

Сега е време да обърна внимание на екстериора и най-вече интериора. Цялата визия насочва възприятията към друг тип превозно средство, което като че ли се различава от конвенционалните автомобили. Спомням си, че когато преди няколко месеца за първи път седнах в купето си представих, че съм във возило, близко до това от филмите. Всичко е много футуристично. Централната конзола “виси” във въздуха. На нея се намира малък джойстик с адзурено синьо покритие, който всъщност електронно управлява безстепенната трансмисия. На дисплея дигитално се изобразява моментното функциониране на хибридната система. Сензорно от волана се управляват аудиосистемата, климатика, контраста на изображенията. На челното стъкло пред водача се изобразява скоростта и работата на хибрида. Така, погледът не се налага да се отмества от пътя. Touch-screen екрана с навигационната система само допълват “филмовите” усещания.
Камерата за обратно виждане, както и интелигентната самонасочваща система за паркиране просто улесняват живота.
Достатъчно е само да контролирате скоростта на заден ход – маневрите извършва системата.
В купето има достатъчно място пасажерите, а светлите цветове, и малките странични прозорчета допълнително носят “ефирност”. Багажникът предоставя отличен обем от 446 л.

Цената на Pruis започва от 51 700 лв.