fbpx Седмият елемент | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

MINI Paceman

Седмият елемент

 
Този път MINI създаде изключително атрактивно возило, навлизайки в нов сегмент. Атрактивният Paceman се индикира като първото Sports Activity Coupé в премиум сегмента на малките и компактни автомобили. Хваща окото веднага – още повече уникалният син цвят се забелязва отдалеч.
 

Едва ли в случая можем да говорим за мъник, защото виждаме един здрав и мускулест представител на британската марка. Предната част е масивна и изглежда тежка, като че ли готова да пребори всякакви трудности на пътя. В същото време профилът, с неговите издължени линии пък говори за спортният характер на автомобила. Двете врати, запазен етикет на купетата, се отварят изключително широко, а за да се подсили купе-усещането покривът се снишава в задната част. Отзад веднага се забелязва изписаното с големи букви име Paceman, както и многото на марката над него. Абсолютна новост са и за първи път монтираните от MINI хоризонтални задни светлини. В целия външен дизайн присъстват хромирани обрамчвания на елементите, които говорят за премиум нивото на автомобила.

 

Багажната врата също се отваря широко, така че товаренето на багаж е изключително лесно. Тук идва приятната изненада, че багажникът предоставя цели 330 литра обем. Ако се наложи, може да сгънете двете задни седалки и да получите обем до 1080 л.

 

Интериорът също говори за класа. Блестящият черен лак на централната конзола и на вратите отлично кореспондира с хромираните елементи. Типичният, голям цифров скоростомер е разположен над централната конзола. В неговия център изключително ясно и лесно за боравене се достига до цялата информация за автомобила, пътуването и всякакви други данни. Нивото на горивото се индикира отдолу все едно е малко герданче от оранжеви камъчета. На нивото на очите е оборотомера и бордовия компютър. Спортният, кожен волан е мултифунционален и от него може да се командва цялата нужна информация, както и круз контрола. Скоростният лост е къс и удобен, а ръчната спирачка представлява самолетен лост.

Седалките са спортни, но удобно обхващат тялото. Въпреки снишеният покрив, Paceman предлага пълноправно място за четирима пътници. На втория ред са разположени две отделни седалки, всяка с малък подлакътник, а между тях има релса, на която са закрепени стойки за чаши, поставка за очила или стойка за телефон. По-важното е, че има достатъчно място за краката и раменете, както и разстояние над главите. Дори и четирима да се возят в купето, нямате усещането за пренаселване.

MINI Paceman се предлага избор между четири бензинови и дизелови двигателя с мощност от 112 до 184 к.с. Освен това, като опция може да бъде оборудван със системата за двойно задвижване ALL4.
Окачването на предна ос е с пружинни стойки McPherson и ковани напречни носачи, а задната ос е многораменната. Серийно купете се оборудва със спортно окачване, като каросерията е снижена. Системата за стабилност DSC (Dynamic Stability Control) осигурява онова усещане за сигурност, което всеки изпитва, когато е зад волана на MINI. Както може да се очаква и Paceman, както всички останали прадставители на марката, не пропуска да отбележи всяка дупка по пътя, но пък усещането, че си състезателен автомобил, който стои залепен за пътната настилка е ненадминато. Малко натискане на педала и излиташ напред, имаш сигурността, че ще се справиш при нужда от по-екстремно изпреварване или маневриране.

 

Изключително иновативен модел, насочен към динамичните и авангардни хора, Paceman предлага и връзка с модерният свят чрез функции на MINI Connected като уеб-радио, Facebook и Twitter, Dynamic Music, Driving Excitement, Mission Control и MINIMALISM Analyser.