fbpx В прегръдката на един лъв | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В прегръдката на един лъв

„Червено, та да ти проговори...”. Това беше първата ми мисъл, като видях паркираното 308, което ме „гледаше” с новото си лице, готово да си поговорим на пътя. Успешният модел на френският лъв е взел новите линии на Марката, като е прибавил нови технологии и оптимизиран разход на гориво.

308 излъчва изтънчена естетика, съчетана с усещане за мощ. Първото нещо, което прави впечатление, е новата радиаторна решетка, опасана с хром, която придава лукс на автомобила. Емблемата на марката се забелязва отдалеч, кацнала на V-образния капак, като е изработена от два вида материал, на нов фон от черен лак и хромиран кант.
Долната част на предната броня, която също е широка придава стабилност, ниско залепена на пътя, която по-късно усетих при шофирането. Нови са двойнооптични светлини (дневни и габарити), които имат формата на бумеранг. Динамиката на предната част се запазва и в профил. Профилът излъчва динамика. Линията, която започва при предните подкалници, продължава към хоризонталните лайстни, които могат да са черни или хромирани, достига до задните светлини и завършва при задната броня. Елегантна хромирана лайсна на вратата на багажника довършва силуета. Рисунката се допълва от новите алуминиеви джанти с размер 16 или 17 цола, с диамантен ефект.

Купето ме приема радушно – имам усещането, че мястото е повече – арматурното табло е силно скосено и така визията напред реално и оптически е много широка. По данни от производителя, вътрешните размери са сред най-големите в сегмента. Забелязах, че с пътника на съседната седалка изобщо не се докосваме. Допълнително просторът се осигурява от панорамен покрив, ако пожелаете. Обемът на багажника 430 литра, като прибавите още 42 л под формата на различни ниши в купето. Ако ще товарите повече – спускате седалките и си осигурявате 1398 л. Материите в купето ми допаднаха много – меки, изключително приятни на допир. Седалката приятелски ме обгърна и уплътни всеки луфт около тялото ми. Същото сподели и спътника ми, които е с ръст почти 180 см. Двузоновият климатик осигурява приятна атмосфера.

Потеглям. Ах, че удоволствие! Усещам мощ и заявка за динамична сила, с която ускорението става много лесно (в такива моменти винаги се сещам за някои „куци” мотори, при които натискаш педала до ламарина, ама няма достатъчен power). Иначе под капака имам съвсем стандартен обем от 1,6 л/112 к.с. С една сериозна подробност – тук е внедрена новата микро-хибридна технология e-HDi, със STOP & START система от ново поколение. След като тези технология вече бе внедрена в премиум модела 508, вече го виждаме и в 308.

Комбинацията от дизелов мотор и обратим алтернатор съчетава функциите стартер и алтернатор - Stop and Start. Тук е добавена и система за управление на алтернатора (Volt Control), която рекуперира енергията при намаляване на скоростта или при спускане по наклон, например. Спирането на двигателя става при 20 км/ч с механична скоростна кутия. Това най-често се случва, когато изключвате от скорост, наближавайки червен светофар. Така в градско движение може да икономисате до 15% разхода на гориво. И за да не си мислите, че от толкова включвания и изключвания ще замине алтернатора, то той има 600 000 цикъла на работа. Ако пък толкова ви дразни постоянното изключване (защото нервите ви не издържат, че ще изпуснете старта на светофара и стоенето на полусъединител ви е станало навик) има възможност с копче да изключите тази функция. Само че, с тишината в купето се свиква много бързо, а реакцията на включване на двигателя е преди вашето възприятие. Така че, ако решите да „изрежете” някой, няма никакъв проблем да го направите. Ама пък не е модерно вече...

Както може да се сетите от всичките висши технологии изхрълянето на въглероден двуокис е намалено с 5% и е 98 г/км CO2 – едно наистина изключително постижение. (въпреки, че дълбоко се съмнявам, че има някой редови шофьор, който се интересува какви вредни емисии изхвърля автомобилът му, но скоро ще дойде време, когато този фактор наистина ще интересува всички ни.)

Пътуването по магистралата беше удоволствие. Направих асоциация с първото ми впускане в морето, след дълъг път, когато с удоволствие се потапям цялата, за да усетя мекия воал на водата. Така плувах по магистралата, въпреки, че окачването е малко по-стегнато. Поведението в завоите дава абсолютна сигурност. Накрая погледнах към резервоара – автомобилът ми бе отчел, че има автономност за повече 1200 изминати километра с едно зареждане.