fbpx Новият Volkswagen Tiguan 2024: Успехът му продължава да е гарантиран! (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Volkswagen Tiguan 2024: Успехът му продължава да е гарантиран! (тест драйв)

"Леле, колко е голям! Направо като предното поколение на Touareg!" Така спонтанно реагираме тримата с колегите ми, когато се качваме в най-новото трето поколение на Volkswagen Tiguan. Един модел, който само с появата си на Международното автомобилно изложение IAA във Франкфурт през 2007 година се превърна в абсолютен бестселър и сана най-продавания SUV в Европа. 

Днес Volkswagen обнови изцяло третото поколение на модела, който е реализирал впечатляващите над 7,6 милиона продажби до момента, като го е подобрил във всички области. Благодарение на значителния напредък, отбелязан по отношение на аеродинамиката (намаляване на коефициента на въздушно съпротивление от 0,33 на 0,28) и внедряването на най-съвременните системи за задвижване, новият Tiguan вече е сред енергийно най-ефективните SUV модели в средния клас. Въпреки че в много отношения гони и достига големия брат Touareg.

Усещането ни за уголемяването на Touareg не е измамно – автомобилът е базиран на новата MQB Evo платформа и е с 32 мм по-дълъг, като достига обща дължина от 4 551 мм. Височината е с 5 мм повече, но широчината и междуосието са останали непроменени - съответно 1 939 мм и 2 681 мм. Като цяло обаче мястото в купето е огромно, така че на втория ред седалки колежката ни се е разположила като в самостоятелна стая в премиум хотел. Пространството в областта на главите е допълнително увеличено с още девет милиметра отпред (1058 мм) и с 10 милиметра на задните места (1022 мм).

Капацитетът на багажното отделение е максимално оптимизиран - въпреки лекия ръст по отношение на дължината, обемът на багажното отделение при версиите eTSI, TSI и TDI бележи значително увеличение в размер на 37 литра и вече достига 652 литра (при използване на пространството до горния ръб на облегалките на задните седалки). Пространството може да варира допълнително чрез надлъжно регулиране на задната седалка и промяна на ъгъла на нейната облегалка. Познатото отлично пространство в областта на главите е допълнително увеличено с още девет милиметра отпред (1058 мм) и с 10 милиметра на задните места (1022 мм).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

За комфорт в пролетния ден вкарваме допълнителен простор от панорамния покрив и с добро настроение потегляме към СПА столицата на Балканите – Велинград. 

Новият Tiguan е с изцяло нов интериор и нова концепция за управление на функциите и показанията на приборите, базирана на модулната инфотейнмънт платформа от четвърто поколение (MIB4). Оформлението и изпълнението на дигиталното арматурно табло са изключително модерни и в същото време функционални - инфотейнмънт системата и панелът за управление на климатика са комбинирани в един елемент и са разположени много по-високо на таблото. Така заедно с включените в стандартното оборудване блок контролни прибори с цифрови показания (Digital Cockpit) пред водача, всички екрани в интериора на новия Tiguan формират една визуална ос.

Веднага се откроява новият свободно стоящ стандартен екран на инфотейнмънт системата, който е с диагонал 12,9 инча и в зависимост от версията и оборудването, стандартно или допълнително се предлага и екран с размери 15 инча. Голяма част от настройките могат да бъдат зададени и с помощта на новия гласов асистент, като кажете "Hi, IDA!" В интерес на истината, IDA не разбира винаги, а може би и ние не й казваме всичко съвсем точно, затова предпочитаме сами да си боравим с настройките и функциите. 

Екранът пред шофьора с контролни прибори с цифрови показания Digital Cockpit е 10,25 инча. Благодарение на новото му покритие, което игнорира отраженията и отблясъците, панелът на контролните прибори е изцяло плосък и напълно интегриран във формите на таблото като хоризонтален таблет с пейзажна ориентация и без необходимост от класическата козирка, която да го засенчва в горната част. Визията е перфектна.

Новото е, че скоростният лост вече е монтиран горе на волана (всички версии ще бъдат предлагани само с автоматична скоростна кутия), което освобождава място на централната конзола. Там се намира мултифункционален прибор за избор и настройка на профилите на шофиране и режимите на задвижване, както и за първи път - за регулиране на силата на звука на аудиосистемата и предварително конфигурирани интериорни профили, наречени "Атмосфери" (Atmospheres). В тях се обединяват настройките на амбиентното осветление и звуковата система. С моята колежка сме възхитени, когато избираме атмосферата Joy, която се оказва цикламена. Много е красиво! Много добре се вписва с цъфналите дървета и зелените поляни, през които пътуваме...

Разбира се, има и други възможности за избор - като режимите Lounge, Energetic, Minimal и Me. Например, атмосферата Lounge е с приглушени тонове, тихи звуци и класическа музика.

Прави ни впечатление, че седалките са изключително удобни, като опорите за главите са интегрирани в тях. Стандартното оборудване във високите версии Elegance и R-Line, какъвто е тестовият модел, (предлагат се и базова Tiguan и средна Life), са със спортни комфортни седалки с функция за точков масаж на облегалката, четири нива на настройка на пневматичната лумбална опора, като имат и система за отопление, както и ергономично оптимизирана седалка на водача ergoActive. Типицериите са от микрофибърна материя ArtVelours Eco, както и естествена кожа Vienna.

Tiguan се предлага с богато разнообразие от двигатели - изцяло новите две plug-in хибридни задвижвания с мощност от 204 к.с. и 272 к.с., като изцяло електрическият пробег вече е увеличен до 100 км (в сравнение с предното поколение, където беше 60 км). Освен това има и две нови 48-волтови mild хибридни системи - eTSI - с мощности от 130 к.с. и 150 к.с.

Заедно с четирите хибридни системи за задвижване, гамата на Tiguan включва два бензинови турбодвигателя TSI - с мощности от 204 и 265 к.с. и два дизелови турбодвигателя TDI - с мощности от 150 и 193 к.с. Всички версии са с 2,0-литрови четирицилиндрови агрегати.

Стартовата цена на модела в България е 73 317 лв. с ДДС.

Снимки:  Volkswagen България