Друго измерение

BMW X5

Друго измерение

етикети

 
Пътуваме и буквално не спираме да коментираме какво невероятно удоволствие изпитваме от „плуването“ в слънчевия февруарски ден. Пътят се е ширнал като прав конец километри напред. Не издържам – държа в ръцете си 313 к.с. и не може да ги оставя така. Натискам здраво педала, с което усещаме, че се опъваме на седалките, а едно от децата отзад казва: „Ще излитаме ли? Йее – супер!“
Наистина, усещането е самолетно - спринтът на този двутонен звяр от 0 до 100 км/ч, е само за 6,1 секунди. Дори не разбрах кога head-up дисплея ми показа 180 км. 
Огромната задвижваща мощ от 630 Нм, която е налична от 1500 до 2500 об/мин, се предава на колелата чрез 8-степенната автоматична скоростна кутия. Както може да се предположи, впечатление за превключване на предавките не съществува – те просто някъде си работят сами.
 
С едно натискане на копчето отдясно на конзолата и системата Adaptive Drive превключва на режим Sport - двигателят вдига оборотите и звукът се променя, реакциите на педала на газта се изострят, скоростната кутия превключва предавките във възходяща посока по-късно, воланът става с по-директно управление и окачването става се втвърдява. Върхът идва при режим Sport+ - дивото зове – е това просто трябва да се изживее. Само се усетих как стиснах инстинктивно волана. При такова здраво шофиране разходът на гориво е около 11-12л/100 км. Ние обаче успокоихме топката, защото подобно шофиране си е и напрежение, и влязохме в режим около 7л/100 км. Повече от забележителен разход. В градския трафик си заслужава да дръпнете юздите с режим Eco Pro – тогава наистина се усеща, как сте леко като спънат кон, но пък и къде да се състезавате по улиците?
 
 
В купето сме „обхванати“ от изключително точно премерен лукс – фина кожа, красиви и елегантни шефове, меки килимчета, че чак ти идва да събуеш обувките, преди да влезеш в автомобила. Всъщност Х5 позволява да изберете собствен, индивидуален пакет интериорно оборудване. Удобството на седалките би позволило да пропътувате от София до Берлин например, без да усетите умора на тялото. Възможностите за настройки, включително и регулиране на горния сегмент на облегалката, са много. 
Насладихме се на невероятния звуков комфорт на Bang & Olufsen - 16 високоговорителя с музикална мощност 1 200 вата ви вкарват буквално в концертната зала или на стадиона. За това перфектно звуково възприятие допринася и изключителното обезшумяване на купето. 
 
Един от най-силните страни на BMW X5 е системата за задвижване на четирите колела 4х4 xDrive. Цялата и мощ се разкрива в зимни условия. Тя контролира ефективно огромният въртящ момент към четирите колела според моментната нужда. В нормални условия по-голямата част от въртящия момент се предава на задните колела. Обаче при сняг или лед, при спускане или изкачване, при динамично шофиране в завой на помощ идва многодисков съединител, който разпределя променливо до 100% от тягата между предна и задна оси. 
При едно предишно шофиране, в един много труден терен, буквално не повярвах, че се измъкнахме от 30 сантиметрова кал. Освен това очаквах всяка секунда просто да започнем да се хлъзгаме по терена, в невъзможност за реакция на автомобила. Да, ама не - блокирането на превъртащо колело става чрез толкова интелигентно управление на спирачките, че надминава обикновената представа за спиране. Всъщност на шофьора остава да управлява. Наистина, в критични ситуации като тази, автомобилът може да „мисли“ много повече от водача. И все пак – в крайна сметка не трябва да забравяме, че задкормилното устройство остава най-важното за всички последици. 

Facebook коментари