fbpx Сигурност по скандинавски | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото Volvo V40

Сигурност по скандинавски

етикети

Ако не сте били в скандинавските страни, едва ли можете да разберете какво точно изразява така наречения скандинавски дух, с който се описва марката Volvo. Но, когато сте зад волана на автомобил, носещ емблемата на бранда ще усетите, че става въпрос за скрита, но много елегантна емоция,  отличителен, запомнящ се дизайн, подчинен на микса от разум, естетика и душевност.
 
Новото Volvo V40 изцяло се вписва в това представяне. Линиите са изваяни, като дългия преден капак слиза надолу. Чупките по него дават усещането за висок клас автомобил. Задната част се развива в обратна посока и рисува линията на издигане. Това дава усещане за приклекнал в нисък старт спортист, който е готов да счупи рекорда. Извивките в задната част са изключително атрактивни и са „печата“ на автомобила, който не може да бъде сбъркан с друг. Формата на стоповете също е уникална. Спойлерът с четири ребра довършва картината. 
 
Интериорът впечатлява още в първия момент. Въпреки външният компактен вид на хечбека, пространството вътре е щедро. Визуално се увеличава от широкото табло, което е ориентирано към водача. Масивната централна конзола е изчистена, като основният акцент пада върху управлението на функции, ситуирани във формата на смартфон и четирите големи копчета около тях. Съчетанието на бляскав и матиран хром, наподобяващ иноск, както и специалното тип плексигласово покритие на скоростния лост, който просветва отдолу в червено и синьо правят директна комуникация с високите технологии. 
Седалките са широки и изключително добре поемащи тялото. Светлата тапицерия  дава обем на простора в купето. Предният подлакътник е широк, така че, двамата пътници не се блъскат, когато се облягат. Много допълнителна светлина навлиза от панорамния покрив. 
 
Дигиталният оборотомер, както и другата бордова информация се виждат отлично. На волана са изнесени бутони с най-важните функции. Запалването на двигателя е със start/stop бутон.
 
Volvo са известни с големите постижения и цели в областта на безопасността. Те са поставили висока летва за прескачане, която на първо четене звучи непостижимо - през 2020 г. да няма нито един смъртен случай или тежко ранен в инцидент с техен автомобил. И ако се видят резултатите, ще разберем, че целта може и да се постигне. На краш-тестовете на европейският институт по безопасност Еuro NCAP Volvo V40 събира най-високия общ резултат. Също така постига абсолютен рекорд и в категорията "Защита на възрастни" с невероятните 98%.  
Изключителна заслуга има първата в света въздушна възглавница за пешеходци, която се предлага стандартно в модела. Ако в предната част се удари пешеходец, благодарение на сензори капака се отваря и в същия момент се разпъва завеса от въздушни възглавници. Тя покрива една трета от предното стъкло и долната част на А-колоната и така ударът се омекотява значително. 
 
По време на движение камера снима знаците за ограничение на скоростта и ги показва на таблото, което подпомага шофьора. Със сигурност ви се е случвало да се чудите в даден момент каква е разрешената скорост. Освен това сензори сигнализират ако се приближите прекалено бързо до друг участник в движението. 
Ново V40 може да се поръча и със система за електронно паркиране, която сама изчислява всичко, а шофьорът, без да държи волана, сменя предавките и натиска спирачка.  
 
V40 се предлага с голямо разнообразие от мотори с мощност от 115 к.с. до 254 к.с. вградени в петцилиндровият 2.5-литров бензинов турбодвигател, който консумира 7.9 л/100 км. Т5 се предлага и в двулитров мотор с 213 к.с. и 300 Нм максимален въртящ момент. Останалите мотори са 1.6-литровия GTDi двигател: Т4 със 180 к.с. и Т3 със 150 к.с. Останахме впечатление от Т4, с който бе оборудван тествания модел, който показваше среден разход около 5л /100 км. 
 
При дизеловите мотори е интересен 1,6 литровият D2 с мощност от 115 к.с., чийто разход производителя определя от 3.6 л/100 км. Останалите двигатели – D4 и D3 съответно със 177 и 150 к.с. Абсолютно всички мотори са оборудвани със start/stop технология, както и система за рекупериране на спирачната енергия.  независимо дали колата е с механична или автоматична скоростна кутия.
Автомобилът има възможност и за данъчен кредит за бизнес клиенти.