Зелено съзнание

Opel Ampera

Зелено съзнание

 

Само преди дни от Opel обявиха, че уникалният електрически автомобил Ampera вече ще се продава със значително по-ниска цена. Намалението за България е с цели 16 075 лева, като крайната цена на която ще предлага „зеленият“ автомобил е 78 040 лева. За момента едно от най-сериозните препятствия за навлизането на електрическите автомобили е именно високата цена, но демонстрираната стъпка говори за ангажираност на производителя към съвременната мобилност. „С нашата нова цена изразяваме прямотата си и продължаваме да следваме стратегията си за природосъобразна мобилност. Ние в Opel продължаваме да инвестираме в електрическото задвижване и вярваме в автомобилното бъдеще с нулеви емисии, но не в бъдеще, а от днес.”

Това намаление е повлияно от факта, че в известна степен инвестицията в разработването вече е изплатена, а освен това и технологиите, както е известно с времето намаляват цените си. (В такива моменти си спомням как преди години си купих SIM карта за 200 лв,а днес дори ни подаряват мобилни телефони. Вярно, че не можем да сравняваме мобилна джаджа с автомобил, но със сигурност с времето, цените на електрическите автомобили ще стават все по-икономически изгодни за потребителя.

 

Още с появата си Ampera впечатли с авангардния си дизайн на автомобил, който категорично заявява, че има своето място в шосейното общество. В никакъв случай това не е футуристичен модел, който да се показва само по изложенията. Отличителен белег са бумеранговите светлини и специфичната радиаторна решетка. Цялата форма на тялото е изключително обтекаема, така че да бъде преодоляно всяко съпротивление. И днес собствениците на модела вече са много. Пълноценният четириместен седан предлага удобство при пътуване без никакви компромиси.

 

Да си зад волана на Ampera е различно усещане. Определено трябва малко време за да свикнеш с реакциите на автомобила, с беззвучното му „отлепване“, със спирачките, които заковават, с безкомпромисната реакция на двигателя. Освен това е най-перфектния „учител“ по икономично и „зелено“ шофиране. Като покараш повече, осъзнаваш, че има какво да подобриш в градското каране. Ampera не се замисля при потегляне – реагира на секундата и само да 9 секунди може да достигне максимална скорост 161 км/ч! Зелената палава топка на екрана ви показва колко сте добри и къде грешите – при по здраво натискане на педала, ускорение или недобро спирани, отскача като пумпал нагоре променя в червено цвета си и след време започваш много да се съобразяваш с нея. Целта е да се държи по средата.

 

За целия ден градско движение изминах точно 69 км на ток.Разбира се, можех да постигна и повече, но ми беше интересно да усетя колко пъргаво ще тръгне светофар и какво ускорение ще демонстрира. Тези действия веднага „изяждат“ от електрическите километри. В момента в който батерията се изтощи, бензиновият 1,4 мотор/86 к.с. с вътрешно горене реагира неусетно и продължавате напред. Благодарение на него общо може да изминете с автомобила около 500 км. С мой приятел пресметнахме, че на месец харчи за автомобила си около 350-400 лв само за градското движение от дома до офиса му. Остана очарован, че на практика цяла седмица би могъл да пътува почти „безплатно“, като ползва само електрическа батерия.

Акумулаторният пакет на автомобила тежи 198 кг и номинален капацитет 16 кВтч. Той е разположен в централния тунел на автомобила и е защитен от свръхвисокоякостни укрепващи греди, които го предпазват от удари изработени от мартенова стомана. За първи път в областта на този тип батерии се използва течностна система за температурен контрол, която затопля или охлажда. Зареждането е много лесно – директно в електрическата мрежа с напрежение 230 волта, като пълното зареждане на батериите става за около четири часа. Ако сте на вилата в някое село, където токът често с променлива сила, разбира се ще е нужно повече време. Зареждащият кабел с дължина шест метра, като има специално място в багажника и с адаптер за електрическите контакти във всички европейски държави.

Може да избирате между четири режима на движение – „Normal”, „Sport”, „Mountain” и „Hold-charge”. Интересен е режимът „Mountain”, който гарантира, че в батерията е запазена достатъчно енергия за поддържане на адекватно движение по планински пътища. Режимът „Hold-charge” запазва нивото на заряда в батерията, като активира бензиновия двигател.

В купето Ampera предлага много удобство, съчетано с изключително модерна визия. Функциите на цялата централна колона реагират само с докосване – на практика няма бутони. Красиви червени елементи дооформят цялостната визия. Пътниците от втория ред имат две удобни седалки, багажното пространство предлага 310 л, коите могат да се увеличат до 1005 л при сгъване на задния ред седалки. Електрическото отопление и климатизацията имат три режима на настройка – „Fan only” (активиране само на вентилатора), „Eco” или „Comfort”.

Може би за България този автомобил все още е скъп, още повече, че не ползва никакви данъчни облекчения или държави преференции (освен безплатното паркиране в централните градски части). За пример ще дам че във Франция държавата поема 5 хил. евро от стойността на всеки продаден автомобил, а в балтийските държави помощта достига до 12 хиляди евро. Но ако направите сметка колко градски километри на седмица изминавате и осъзнаете, че на практика имате един пълноправен автомобил, сметката може и да излезе. За „зелено“ съзнание, още не сме дорасли.

Facebook коментари