fbpx Haval Jolion - красивият кросоувър, след който се обръщат (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Haval Jolion - красивият кросоувър, след който се обръщат (тест драйв)

Водеща снимка
Да

Haval Jolion - красивият кросоувър, след който се обръщат (тест драйв)

етикети

Отдавна не ми се беше случвало да виждам как хората явно се обръщат след автомобил, опитват се да прочетат името и съвсем директно да ми питат: „Каква е тази кола, от къде е, как се чете името?“. Ами, определено си струва да хвърлите око на най-новия модел на китайците от GWM (Great Wall Motor) - Haval Jolion (Хавал Джолион). И не само заради фантастичния син цвят, който все едно си говореше с кристалносиньото мелнишко небе на слънчевия ден, в който случихме да пътуваме. А откъде идва името ли? И то е подвластно на новия, свободен начин на живот - Jolion е формирано от думите Joy + Life + always On. Преведено означава „Радост + Живот + винаги включен”. Затова и ние включихме контролера на Drive и потеглихме към красивите картини на България…

Спомням си първите модели на китайския гигант, които пристигнаха в България преди десетина години, когато почти се чудех какво позитивно да споделя за тях. Днес този Jolion е светлинни години напред и буквално нямащ нищо общо със своите събратя от преди. Истински впечатляващ дизайн, модерен и изключително просторен интериор, много добро изпълнение на детайлите в купето, голям багажник, приятна возия и много конкурентна цена.

Всъщност Jolion е наследник на Haval H2, с относително по-компактни размери (под 4,50м) като концепцията му е градски SUV, който обаче предлага пълният набор от удобства за едно семейство и за по-дълъг път, като нашето пътуване от София до Мелник и обратно за един ден.

Въпреки изцяло SUV видът си, Jolion е оборудван само с предно предаване, но пък по-високият просвет от 185 мм му дава възможност безпроблемно да се движи и извън асфалтовите пътища в прашните коловози по някоя нива или пък в снежните следи. С други думи, ако имате селска къща, чийто достъп е само по черен път – ще стигнете.

Безспорно дизайнът на модела впечатлява – има нещо от мощните форми и визии на американския дизайн. Масивната хромирана предна решетка с интересно вградените LED светлини кореспондират отлично със стоповете отзад с формата на бумеранг. Хром не липсва и на още места по автомобила, както и големите лога отпред и отзад. Но не дразнят в никакъв случай.

Купето е истински приятна изненада. Големи, удобни седалки с кожа, които ергономично обхващат тялото. Воланът, който ми напомня малко на Range Rover, се регулира по височина, както и електрическите седалки. Моята колежка, която е висока 170 буквално се е разпростряла на втория ред и има много място за дългите й крака. Още повече, че липсва централен тунел и благодарение на това се отваря още повече пространство.

Веднага прави впечатление 12,3-инчовият сензорен екран с отлична резолюция на мултимедийната система и добра отзивчивост. Веднага свързваме единият смартфон чрез Apple CarPlay (наличен е Android auto чрез свързване с кабел) и всичко е прехвърлено на екрана. Избираме музика, а аудиосистемата Harman ни изненадва с чистия си звук. В допълнение шумоизолацията, която е на добро ниво дава възможност за добра акустика. Младежите от екипа ми пускат най-новите български „тупалки“, които наистина звучат много добре. Под централната конзола има и място за безжично зареждане на телефон. Много приятна изненада е Head-up (опция) с основна информация.

Haval Jolion се задвижва от 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с многоточково индиректно впръскване и 143 к.с. Съчетава се с 6-степенна механична скоростна кутия, или със 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител, какъвто е тестовият модел. За града е много добро решение, още повече, че асистентът за движение в трафик помага допълнително като спазва дистанцията спрямо предния автомобил.

Автоматичната скоростна кутия не е от най-пъргавите при старта, като леко се замисля и се усеща смяната на предавките, но ако не сте от нервните шофьори, колата е напълно в нормите. Няма проблем при изпреварвания, без да се правите на състезатели. Затова и ускорението на машината е 9,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч.  Ако искате да дадете повече тяга, на волана има пера, чрез които ръчно да сменяте предавките и тогава може да постигнете повече мощ, по пък и за сметка на повече шум.

Може да включите и режим Sport, при който също се усеща повече мощ. За града има смисъл да карате на Eco режим, в който и разходът е по-нисък. Нашият на магистрала показа около 8л на 100 км. Тъй като моделът е пълен с асистиращи системи, леко изнервящ е асистентът за смяна на лентите, който дори, когато дадете мигач, че се връщате в лентата, се замисля секунда в повече и упражнява усилие, което определено не е приятно. Е, изключихме го.

Истински впечатлени останахме от камерата с 360-градусов обзор за наблюдение на зоната около автомобила, а картината е повече от отлична - малко модели имат такава.

Големият коз на Jolion са цените. Стартовата в базовото ниво е 41 990 лв. с ръчна скоростна кутия. Следващите две нива са със 7-степенната DCT и съответно с цени 48 990 лв. и най-високото ниво с огромен панорамен покрив като тестовия модел, в който има всичко, каквото би искал един клиент е с цена 52 990 лв.

И сме напълно съгласни с концепцията на името му - за онези, които се радват на живота без да робуват на марки и са склонни да експериментират. С Jolion експериментът ще е успешен!