fbpx Нeщо различно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нeщо различно

BMW X4

Нeщо различно

етикети

 
За себе си лично, неведнъж съм казвала, че автомобилната форма, която и до днес ме кара да се обръщам, когато мине покрай мен, е тази на BMW X6. Моите колеги журналисти (особено мъжката част) масово подскачат, че това е най-странното творение на баварците, въпреки, че приемат като цяло автомобила. Светът на феновете също се раздели на две противоположности, които обаче с времето не са толкова яростни една спрямо друга. И ако погледнем само факта, че BMW продължиха да залагат на тази визия, създавайки по-малкия събрат Х4, то значи има смисъл. Едва ли някой се съмнява, че автомобилен гигант ще хвърля пари на вятъра за несмислени разработки. 
 
Многофункционалнното Sports Activity Coupe е събрало всичко, което баварците са постигнали – усещане за спортен характер, кросоувър формат, сериозна доза лукс, обем, забележително пътно поведение, икономичност – да, с времето все повече се впечатляваме от икономичните мотори на марката (при германците приказката - „той е дал 100 бона за кола, изобщо не го вълнува горивото“ изобщо не е валидна). 
 
 
Усещането е, че седиш в джип – високата позиция спрямо пътя дава сигурност. Това от своя страна това налага леко да подскоча, за да вляза вътре, но дори и с тясна пола не е проблем – използвам страничния праг като стъпало. Боравенето с голямата багажна врата също е много лесно – натискам бутон и тя се отваря, при затваряне натискам друго копче на вратата и автоматично се затваря. Страшно ме кефи, че нито един път не си накалях ръцете и не падна жертва нито един нокът от маникюра ми. Може да звучи смешно, но мъжете изобщо не оценяват стойността на този факт – неведнъж заради не дотам добре измислени отваряния на врати съм чупила нокти. Друг интересен факт е, че всъщност нивото на багажника ми се пада почти на кръста и нисък праг на товарене не съществува, но пък е равен и прави оставянето и свалянето на чанти много лесно. На мен лично ми беше изключително удобно. Освен това е цели 500 л.
 
 
В същото време останах много впечатлена от маневреността на автомобила, особено в малки улици. Никак не обичам с големи коли да се движа из столичния трафик, но в случая никак не се подразних – напротив, предимството да паркирам на места, където с малък автомобил няма да мога, се оказа сериозно. Освен това на разположение е камера за обратно виждане с невероятна визия, почти с HD качество на предаването:)
 
 
Пътуването с Х4 наистина създава удоволствие. 3-литровият дизел с турбокомпресор с променлива геометрия и директно впръскване Common-Rail се отдава напълно. Максималната му мощност е 258 к.с., с максимален въртящ момент от 560 Нм, които са на разположение между 1500 и 3000 об./мин. Влюбих се в спринта – този почти 1900 кг автомобил ускорява до 100 км/ч за невероятните 5,8 секунди. И се кефиш на онзи басов звук, който вибрира в стомаха ти... По магистралата имам усещането, че плувам – обезшумяването е изключително и наистина можеш да чуеш с най-малки подробности великолепния тенор на Бочели, например. А когато видях, че средният разход е 7,7л/100 км, нямаше как да не остана повече от впечатлена. 
 
И за мой късмет случих да пътувам в сериозните снежни, коледни дни. Признавам, че да карам в сняг е най-омразното ми занимание. Лекото плъзгане оттук-оттам ме изнервя много. С Х4 забравих за това. Дори се оставих на удоволствието да усещам, че автомобилът „мисли“ за моята сигурност. Xdrive зарежда цялата си мощ, за да даде онази сигурност на шофьора, която може да го освободи от стреса на лошите пътни условия.
 
 
Докато пътувахме в студения ден изпитвахме комфорта на уюта и сигурността на нашата спортна капсула. Мястото в купето е просторно. Въпреки скосената линия на покрива към задните седалки, пътуващите на втория ред се чувстваха добре. Е, установихме, че ако отзад пътникът е с размери около 185 – 190 см със сигурност ще усеща психически натиск на покрива, но той, където и да седи, все му е малко. Отпред всъщност се чувства отлично.
 
Вече се влюбвам в Х4, мисля, че и тези, които го изберат ще го обожават. Освен всичко останало, събират и респект – онзи на т.нар. „благородна завист“ (ако има изобщо такава).
 

Facebook коментари