fbpx DS 7 CROSSBACK хибрид – усещане за природа (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

DS 7 CROSSBACK хибрид – усещане за природа (тест драйв)

не

DS 7 CROSSBACK хибрид – усещане за природа (тест драйв)

Ако правех този тест драйв преди два месеца, щях да търся съвсем друга концепция. Щях да ровя из ефирните си рокли, да търся златни токчета и широкопола шапка, и да пътувам към някое лъскаво място, което да ми напомня поне малко за прословутата Promenade des Anglais в Ница, за да подхожда поне малко на изключителния френски артистизъм, лукс и модерен финес на този впечатляващ DS 7 CROSSBACK, който е и с хибридната технология E-TENSE.

Сега обаче, както вярвам и за много от вас, слоганът Back to Nature (назад към природата) започва да се превръща в основно мото на живота и все повече с личните си автомобили ще бягаме към съвършенствата, които тя е сътворила.

Лилава магия

Мятаме по едни гумени ботуши в багажника и нетърпеливо потегляме през софийските села Бистрица и Железница към Рила и Говедарци. Отиваме да хванем буквално последния ден от цъфтежа на пролетните минзухари. Феноменът на лилавите ливади трябва да се види – там, до х. Мальовица с нереално красив изглед към чашата и самия връх Мальовица.

 

Докато се вием по живописния път след Железница към Самоков, не можем да спрем да откриваме и да се впечатляваме от рафинираната екстравагантност в купето. Все пак DS е най-премиум френския бранд, който има неоспоримо собствено излъчване, a модерният голям SUV е за онези, които имат усещане за изкуство, артистизъм, сцена. Ще започва с това, че когато седнах зад волана „ни“ (защото започнахме да търсим дружно с моите приятелки) трябваше повече от минута, за да открием къде е стартовият бутон…:). Другата изненада е аналоговият часовник на производителя на луксозни часовници BRM Chronographes, който се отваря със стартирането на двигателя и е специално разработен за модела.

 

Продължавайки поглед надолу се открива огромен 12,3-инчов хоризонтален сензорен екран на мултимедийната система със супер сензитивни бутони. Трябва да свикнеш с него да не подпираш дланта си докато боравиш във функциите, защото много лесно може да активираш друга функция. Читаемостта е отлична дори и при яркото слънце, което светеше.

 

Идваме на футуристичната конзола с бутоните за прозорците, спирачка, заключване и късия скоростен лост (познат вече от Peugeot). Ромбовидният дизайн, който присъства навсякъде и играта на светлосенките имат ясен подпис на модерния художник. На мен страшно ми харесва, но ако сте почитатели на сдържания немски дизайн, ще ви дойде в повече.

 

Продължаваме с масажните седалки с DS RIVOLI със зърнеста кожа, при които водачът и спътникът отпред могат да избират между пет различни програми за релакс по време на дълги пътувания. Аз така и не се научих много да ползвам по принцип тази екстра, защото ме разсейва, но пък е добър вариант за поддържане на вниманието, ако шофирате сами по-дълго време.

Мястото в купето е много, а допълнително се увеличава, когато пуснете светлина и въздух през панорамния покрив, който се отваря.

 

Хибрид – надпреварване със себе си

И тук идва интересната част с управлението. Тестовият модел е топ версията E-TENSE 4X4. Казано иначе това е Plug-in хибридната модификация с двойно задвижване, която съчетава 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател и електромотор. Така общата мощност на хибрида е 300 к.с. Трудно могат да се опишат как вървят 300 коня и ядат завоите по тесния път като вафли. Усъвършенстваната 8-степенна автоматична трансмисия работи неусетно.Това, което ме предизвиква през цялото време, е токът. Буквално като игра е да „печеля“ електрически проценти и километри чрез рекуперация на енергията и плавно управление. Когато батерията е пълна, могат да се изминат около 50 км само на ток. Тя се зарежда напълно за 1 час и 45 минути от специален контакт 32A със зарядно с мощност 6,6 kW или за 8 часа от обикновен контакт 8А. Това означава, че с едно зареждане в града цял ден бихте могли да се движите и изцяло на ток. 

 

По мед и масло

Докато пътуваме, едната ни приятелка, която ни чака на паркинга на Мальовица пише – „Карайте много внимателно до Самоков, защото има много дупки, на едно място дори е офроуд, заради ремонта“. Е, ние сме високопроходими, ще се справим. Когато стигаме отсечката виждам, че наистина е драматично. Но оставам мега изненадана от окачването – просто няма такова. Заслугата всъщност е на технологията DS ACTIVE SCAN SUSPENSION. Камера, свързана електронно към предната и задната ос работи с четири сензора за положение и три уреда за измерване на ускорението. Тя отчита неравностите по пътя като дупки и гърбици и изпраща информация към електронен модул, който въздейства върху амортисьорите на всяко колело в реално време.

Може да се избират и различни режими на движение. „Zero emissions“ е режимът по подразбиране и реално потегляте на ток. Sport залага на динамиката и удоволствието на водача. Hybrid автоматично оптимизира динамиката и разхода на гориво на автомобила. 4WD задвижва и четирите колела за по-добро сцепление върху влажни, песъчливи или заснежени пътища.

 

Хвърлям поглед към разхода и не мога да повярвам – 4,9л/100 км за 100 км планински път (е, не сме били на състезание все пак). За този голям автомобил (дължина 4,57 метра, широчина 1,91 метра, височина 1,63 метра и междуосие от 2,74 метра), това е повече от впечатляващо. На другия ден, когато вече стъпих на магистралата и карах в рамките на разрешената скорост до 140 – 145 км/ч разходът беше 5,6 л бензин, който също е отличен.

 

Френски GRAND CHIC близо до природата

Когато пристигаме на паркинга на Мальовица е пусто и планината като че ли се е отворила само за нас. Господ е обичал България, когато я създавал и с щедри шепи е дал всичко. Швейцария ли? Не, първо България! И гледките на зелени морави, ярки пролетни цветя и снежни върхове могат да се мерят с най-красивите в света.

Сега на спокойствие можем да разгледаме белия хибрид, ниво GRAND CHIC, който с нула вредни емисии маневрирам по черния път към поляната. Широката радиаторна решетка е с масивна хромирана рамка, в която са интегрирани продълговатите фарове с LED модули, които блестят като ромбоидни диаманти на следобедното слънце. Плетката от ромбове продължава и отзад в издължените светлини, който са свързани с хромирана лайстна. В тъмното ефектът е WOW! А дизайнът на 9-инчовите джанти като че ли има магично движение.

 

След като правим изкачване до хижа Мальовица и пълним очите си с пролетния крясък на природата (за което отделно ще разкажа), слизаме на поляната и Пепа е във вихъра – разпъва рязана дантела, вади кристални чаши, френско сирене, швейцарски шоколад, италианско вино, за мен планинска вода в луксозно шише:). Като ще е – да е!

 

За мен  DS 7 е най-емоционалният автомобил, който съм карала в последните години. Не е за всеки именно заради многото емоция, която съдържа, авангардния дизайн, който на някой ще му дойде too much и разбира се, не на последно място заради парите - 126 237 лв. с ДДС. Но както е известна приказката „Кеф цена няма“. Или се влюбваш, или ти идва повече всичко или просто „гроздето е зелено“. 

Facebook коментари