Test drive - San Sebastian, Spain

Като звезди с Opel Grandland X Ultimate в страната на баските (ВИДЕО)

Опитайте се да прочете и произнесете думите txakoli, txirimiri, txuleta, pintxo… Трудно, нали? Чудите се как да вмъкнете това „Х”. Ние се опитваме през цялото време да ги произнесем, докато летим към страната на баските в Испания. Всъщност тези думи са на баски език, за който кралският испански академичен речник през 2016 г. пише, че това е ненаучаем и неразбираем език, за който никой не знае от къде идва. Повече от ясно!

Не са много културите по света, които използват „Х” така често в думите си, освен може би… Оpel – Crossland X, Mokka X, Grandland X. Именно последният модел ни отвежда към Бискайския залив, където на първа пролет пътуваме от Билбао до най-щастливият град на света Сан Себастиан, наслаждавайки се на приказни гледки по крайбрежието, които съчетават снежни планини и океанска шир.

Представеният наскоро Grandland X сега е в своето най-високо ниво на оборудване, наречено Ultimate и за първи път се представя новият 2.0-литров върхов дизелов мотор в комбинация със 177 к.с. и с новата осемстепенна автоматична трансмисия.

 

Пътуваме по магистралата, а първото ми впечатление от двигателя е отлично – изключително лек и пъргав, нямам усещането, че държа волана на SUV (макар и от компактните модели), а все едно съм с малък градски автомобил. Ускорението от нула до 100 км/ч е 9.1 секунди, като максималната скорост, която достига, е 214 км/ч. За съжаление няма как да изпитам по-висока скорост, защото ограничението на пътя там е 120 км/ч. и много строго се следи за превишението и. Не ми се рискува шофьорската книжка, дори и в името на професията. Баските са темпераментни хора, но иначе много спокойно карат по пътя.

Оставам изключително впечатлена от 8-степенната скоростна кутия, която „мисли” отлично, докато се катерим по тесния път високо в планината, Буквално не разбирам кога се сменят предавките, освен ако не погледна към оборотомера. Според данните, разходът на гориво трябва да е около 4.6-4.5 л/100 км, което повече от ясно няма как да стане, но ние постигаме 5,8л/100 км при цялото това изкачване. Много добър резултат.

 

 

В премиум нивото на оборудване Ultimate са интегрирани доста системи и удобства, които правят пътуването много леко и приятно. Високо разположените сертифицирани от AGR премиум ергономични седалки, кожената тапицерия и подгряването на предните седалки, подобряват нивото на комфорт. Видимостта е отлична, а качването и слизането от автомобила е много лесно. Инструменталният панел и централната конзола със сензорен екран са много изчистени, като има три хоризонтални реда от контролни органи за наистина интуитивен достъп до инфоразвлекателната и климатичната системи, и актуалната пътна информация.

 

Докато се вием из тесните пътчета ползваме навигацията на Google map през свързаност с Android Auto. Трябва да кажа обаче, че самата навигация на автомобила дори има по-добър и по-ясен интерфейс и аз лично предпочитам нея.

 

Първа пролет ни посреща на Биская с относително хладно време, но пък с облаци, рисувани от художник. Най-хубавото е, че те буквално влизат в автомобила. Огромният панорамен покрив достига до задните седалки и купето буквално се облива от светлина. Спираме на върха, от, където се открива страхотна гледка към океана. Тук е раят за сърфистите, защото вятърът почти никога не престава и дори и в слънчевия, студен ден, не липсваха луди, които яхаха вълните.

 

Grandland X предлаганата като допълнително оборудване електронна система IntelliGrip, която гарантира високо ниво на сцепление в различни пътни ситуации, като са налични пет режима на работа. Системата адаптира разпределението на въртящия момент към предните колела и позволява пробуксуване на гумите, ако това е нужно. Така че, ако в Испания пътищата са хубави, а снегът е екзотика и най-вече във високите части на планините, в България ще може да се възползвате от всеки един тези режими за сняг, кал, пясък...

 

Навлизаме към бижуто на Бискайския залив – красивият в стил Belle Epoque град Сан Себастиан, чието баско име е Donostia. Движим се покрай един от най-красивите заливи в света Concha Bay, на който се редят един след друг хотели. Гледам с четири очи във всички посоки, защото никак не е невъзможно отнякъде да изскочи Пенелопе Круз или Джон Малкович, например. Не се усмихвайте – напълно е възможно да срещнете някоя звезда, защото мястото е много предпочитано от тях. Още повече, че е известно и международния филмов фестивал. Изведнъж ми хрумва, че ако толкова се заплесна и забравя, че шофирам, система за предупреждение при опасност от удар отпред, която разпознава и пешеходци, ще приложи автоматично аварийно спиране. Споко, ще успея да снимам звездите:). Затова по-добре да включа адаптивния автопилот, който мисли вместо мен и „знае” как да не се заплесва. В допълнение, пред хотела имам възможност да ползвам асистента за паркиране с панорамна 360-градусова камера (стандартно оборудване). Но не ми се налага – този път Grandland X превърна нас в звезди и само оставихме ключовете на любезните организатори на теста. Изваждат куфарите ни от багажника (цели 514л) и се замислям: „Колко ли хамона могат да се прекарат в него?”:)

 

За да съпреживеете част от нашето пътуване ви предлагам следващото ВИДЕО