fbpx Как да проверите протектора зимните гуми отговаря ли на нормите? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да проверите протектора зимните гуми отговаря ли на нормите?

Как да проверите протектора зимните гуми отговаря ли на нормите?

Преди да смените зимните гуми, не забравяйте да проверите дълбочината на протектора и състоянието на ламелите. Можете да се научите да ги сменяте и сами, но тази дейност изисква концентрация. С прибързаната и не достатъчно добре свършена работа рискувате да увредите колата или гумите си.

Когато дойде време да сложите зимните си гуми, се уверете, че те са все още използваеми. Един лесен и популярен трик се състои в това да използвате монета от две евро (можете да използвате и монета от два лева), за да проверите дълбочината на протектора. Проверката на Индикатора за Безопасно Шофиране (Driving Safety Indicator, DSI) обаче е много по-лесна. Този Индикатор представлява поредица от числа върху повърхността на протектора, които ви позволяват да проверите оставащия протектор в проценти, тъй като номерата постепенно изчезват с износването. Най-високото видимо число обозначава оставащата дълбочина на протектора.

Дълбочината на протектора е особено важна за шофиране в киша, хлъзгави пътища, а определящи са и ламелите, които в подобна ситуация имат по-голямо значение.

Сцеплението на зимните гуми без шипове се дължи на протектора, шарката на протектора и използваните за тях материали, затова потребителите е нужно да следят за състоянието на ламелите и жлебовете. Сцеплението е възможно благодарение на острите ръбове на ламелите и на меката каучукова смес, от която са направени. Ако ламелите са изпилени, заоблени по ръбовете и твърди вместо гъвкави, това означава, че гумата е загубила сцеплението си.

Нещо повече – масово новите автомобили имат предно задвижване, по-тежки са в предната си част, а мощността на двигателя е по-висока от преди. Агресивният стил на шофиране ускорява износването още повече.

Настройте правилното налягане предварително

Първите появи на нощен скреж са знак, че е време да поставите зимните си гуми. По това време, сенчестите участъци може да са замръзнали рано сутрин. Нужно е да внимавате, когато извършвате смяната.

Мартин Дражик, Продуктов мениджър на Nokian Tyres, напомня, че някои гуми имат определена посока на въртене. Гумата има шарка със стрелки, чиято посока на движение, трябва да е напред. Ако гумите бъдат поставени не както трябва, нямата да осигуряват предвиденото сцепление, нужно за по-взискателното зимно време.

„Винаги настройвайте правилно налягане в гумите си, преди да ги смените. Понякога хората шофират до бензиностанцията, за да проверят налягането си, едва когато вече са поставили зимните си гуми. Ако две от гумите ви, имат много ниско налягане, например, те могат да бъдат повредени, докато карате към бензиностанцията.“, казва Дражик.

Ако джантите ви имат конусовидни гайки, те трябва да бъдат насочени навътре. Трябва да преместите също така всички нужни центриращи пръстени върху зимните гуми. Ако не го направите, това ще доведе до вибрации.

Съвети за смяна на гумите

• Направете теста с монетата: Поставете монета от две евро или два лева в жлеба на протектора. Ако сребърният външен ръб остава видим над блока на протектора, е нужно да замените гумите. Сребърната част на монетата е 4 милиметра широка. Минималната дълбочина на протектора по закон в България също е 4 мм.
• Всички продукти на Nokian Tyres са снабдени с Индикатор за Безопасно Шофиране (Driving Safety Indicator, DSI), който позволява на шофьорите да проверяват състоянието и сигурността на гумите си. Индикатора за безопасност показва дълбочината на основните жлебове на гумата, тоест каква част от протектора е останал.
• Уверете се, че разполагате с гаечен ключ, динамометричен ключ и добър крик. Крикът в колата не е предназначен за многократна употреба.
• Проверете упътването на колата за правилните точки за повдигане и препоръчителните нива на налягане. Зимните гуми е нужно да бъдат напомпани с до 0.2 bar над нивото за летните гуми.
• При смяна на гумите имате нужда от стабилна повърхност, която да бъде твърда и равна.
• Ако автомобилът ви има алуминиеви джанти, натегнете отново гайките след като шофирате 100-200 километра.
• На всеки 6000 до 8000 километра, е нужно да разменяте местата на гумите, между водещите и свободно-движещите се колела. Затова е нужно да отбелязвате разположението на гумите при поставяне за съхранение.
 

Facebook коментари