fbpx На две колела | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

На две колела

Този път ще оставим автомобила на сянка и ще се повозим на две колела. Особено през лятото, много хора осъзнават, че да се придвижваш с велосипед е по-приятно, по-здравословно и по-икономически изгодно. Веднага много ще надигнат глас – “Кой в България пази велосипедистите, та да се возим на колело и къде да се кара това колело особено в градовете?” Въпросите са съвсем резонни, но като човек, който също кара колело в града, ще споделя, че много пъти тези въпроси си оставям някъде зад себе си...Колежката Ери, която всеки ден идва на работа с колело също надълго може да говори за проблемите, но това е тема на друг разговор. Сега да погледнем към историята на Лъва, който, ако не си спомняте, първо започнал да се придвижва на две колела.

Peugeot се впуска в индустриалното приключение на велосипедите преди 130 години, когато Арман Пежо предлага на братята си да започнат да произвеждат тези возила като логично продължение на наследствения им занаят – металургията. Днес, когато наблюдаваме завръщането на колелото в ежедневието, малко хора знаят, че благодарение на своята „малка кралица“, Peugeot става световен автомобилен производител.

През 1882 г., прочутият Grand-Bi – с предно колело с диаметър 1,35 м и задно 0,40 м, седалка и спирачен лост – постига огромен успех, макар че използването му изисква умения на еквилибрист. Още не се е появил изразът „лесно като да караш колело“, но марката на Лъва е убедена в бъдещето на това превозно средство, задвижвано със силата на прасците! Фирмата Братя Пежо започва да произвежда велосипеди в своята фабрика в Монбелиар (Дуб), където работят 300 души. Скоро от там започват да излизат нови модели, които напълно отговарят на търсенето и интереса на масовата клиентела.

През 1886г. са лансирани 3 модела – с 2, 3 колела и „малкият“ кенгуру – а Cycles Peugeot открива нова фабрика в Болиьо, близо до първата. В продължение на близо един век, в нея работят 1 000 души и тя е от изключително значение за марката. Модата на Grand-Bi и на моделите с три колела е изместена от тази на сгъваемите, а по-късно на знаковия за Peugeot велосипед la Lion от 1890. Известен със своята елегантност и здравина, той тежи едва 22 кг, рекорд за времето си, и се предлага с права и извита рамка.

През 1898 г., производството на 15 000 колела годишно не е достатъчно, за да се задоволи търсенето. Марката удвоява творческите и промишлените си мощности и предлага новости в полза на комфорта и здравината на моделите. Така например, велосипеда с две скорости получава механизъм, „който увеличава силата при изкачване“, а трансмисията със стоманена верига става еталон.

В началото на 20-и век, велосипедите Peugeot излизат извън Франция. Те покоряват нови пазари като тези в Колониите. Oсобен успех има моделът „Velo Brousse”.
По това време, Peugeot започва да участва в Обиколката на Франция и постига много победи. Дали това се дължи на таланта на състезателите или на техническите новости във велосипедите? Със сигурност и на двете.
През 60те години се засилва конкуренцията на чуждестранните марки и Сycles Peugeot, първият френски производител с 400 000 велосипеда годишно, е принуден да се преструктурира.

 


Днес Peugeot се завръща с нови сили в света на велосипедите с един изключителен партньор, Cycleurope, най-големият европейски производител на велосипеди. На салона BIKE EXPO в Мюнхен от 22 до 25 юли 2010, лъвът представи за първи път изцяло обновената си гама със седем нива - от електрически до детски велосипеди.

 

Изцяло обновена гама

В Ниво Urban Sport се представят 4 модела, които превръщат града в детска площадка.
Ниво Градски велосипедите са стилни като гарантират сигурност и надеждност в ежедневието и внасят много естетика в града. В чест на 200-годишнината на Peugeot, ново градско колело с уникален стил Edition Collector е с дизайнерска рамка и кормило, спирачка Roller, хромиран звънец в ретро стил, двойна стойка и седалка Royal Country.

Ниво VTC Trekking – серия еднакво ефикасна на пътя и извън него. Тази колекция е много подходяща за движение в града и за разходки сред природата. Edition Collector: оптимална сигурност, гарантирана от спирачките Roller Bremsen и гуми със светоотразителна лента. Удобно управление благодарение на касетката Nexus 7 скорости и изключително елегантен стил не само на дамската, но и на мъжката версия.

Ниво Електрически
Peugeot предлага 4 електрически велосипеда, оборудвани от Panasonic, които предлагат отлично решение за мобилност в града, съчетавайки естетика, комфорт и сила.
E-City mixte Nexus 7 e едновременно удобно, лесно за използване и ефикасно колело, благодарение на литиево-йонната батерия (литиево-манганов оксид) с капацитет 10 Ah, която осигурява автономия от 90 км (варира според условията на пътя, климатичните условия, физиката на велосипедиста и др.). Разполага с телескопична алуминиева волка и касетка Nexus 7 скорости.
E-City mixte Nexus 3 разполага с оптимизирано оборудване за града, литиево-йонната батерия с капацитет 7 Ah (автономия до 75 км, според условията), касетка Nexus 3 скорости и багажник с тройно захващане.
E-City Homme Nexus 3. Taзи версия за мъже предлага също оптимизирано оборудване за града, литиево-йонната батерия с капацитет 8 Ah (автономия до 75 км, според условията), касетка Nexus 3 скорости и багажник с тройно захващане.
E-City mixte е оборудван от Shimano и разполага с литиево-йонната батерия с капацитет 8 Ah, които осигуряват автономия до 75 км, според условията на използване.

Ниво Fitness
Тази междинна гама предлага комбинация от модерен дизайн и отлични характеристики, подходяща за спорт дори в града. Велосипеди с характер, които доставят истинско удоволствие. В тази серия Moov'it #1 е предназначен за дамите. Разполага с плоско алуминиево кормило и специална геометрия.

Ниво Шосейни
Peugeot става легенда в колоезденето благодарение на състезатели като Еди Меркс, Бернар Тевне и Жибер Ласал. Новата гама шосейни модели кани своите клиенти да продължат това приключение като им предлага страст, високо качество и удоволствие. Ето например, Edition Collector, който с чернобелия си декор, напомня за историческите успехи на отборите Peugeot в обиколката на Франция. Класически дизайн с кожена седалка и алуминиева рамка.
Ниво Juniors
Тъй като карането на велосипед трябва да доставя удоволствие, Peugeot предлага нова колекция от сигурни, красиви и издръжливи модели за деца от 6 до 12 години.

Мода, лукс и екология

Като истински французи, за които изкуството има особени измерения, от Peugeot станаха партньори на инициативата “Be Cycle&Fashion”. Инициативата “Be Cycle&Fashion” Тя събра 11 известни творци в областта на модата и един дизайнер на Peugeot, които създадоха 12 уникални велосипеда на марката. Те бяха показани на Международния рекламен фестивал в Кан (Lions) през юни. Дизайнерите, ангажирани в събитието, са популярни с дейността си в областта на екологията. Колекцията от „бутикови“ колела е изложена през цялото лято на витрините на дизайнерите, а през есента ще бъде разпродадена на благотворителен търг, организиран от ACT Responsible и аукционната къща Cornette de Saint-Cyr.