fbpx Велосипедите са кауза, вдъхновена от надеждата ни за по-добър живот! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Велосипедите са кауза, вдъхновена от надеждата ни за по-добър живот!

Максим Митков - основател на MaxEurope

Велосипедите са кауза, вдъхновена от надеждата ни за по-добър живот!

Да караш колело е като да си прегърнал света около теб. Ние, от списанието сме страстни почитатели на двуколесното и не пропускаме възможност да ходим на работа или просто за удовоствие да се движим с велосипедите. Затова приехме да подкрепим като партньори кампанията, инициирана от MaxEuropa за по-качествен живот. Ето какво сподели, нейният основен идеолог - бизнесменът Максим Митков. 

Г-н Митков, разкажете ни за инициативата "Аз карам велосипед, последвай ме!". Защо предприехте тази кампания?

- Това е социална кампания, в която ние сме в ролята на експертите по велосипедите, но и на хора, чийто живот е преминал на две колела и това е тяхна страст. Инициативата има за цел да популяризира карането на велосипед в града и извън него, и да направи достояние цяла палитра от емоции и истории, които хората свързват с велосипедите.

Правим го, защото вярваме, че това може да е ключът към по-добър и по-качествен живот и защото го дължим на българското общество. Всички ние знаем, че попадаме в какви ли не “черни статистики”. Парадоксално е, че България е страната с най-много произведени велосипеди на глава от населението, но не и по каране на велосипед. Ние сме сред нации в Европа, които спортуват все по-малко и все повече боледуваме. Една от основните причини за това е стресът и заседналият живот в градовете, който водим, както и липсата на култура на спорт и активно движение.

Ние изнасяме 96% от производството си, местният пазар не е голямо перо в нашите приходи. Така че за нас България не е пазар – тя е кауза. Тук е моментът да благодаря на всички известни личности, които застанаха зад тази кампания и продължават да се присъединяват. Благодаря и на нашия основен партньор CSR Bulgaria, които ни помагат да реализираме нашите социални проекти.

Кога се „влюбихте“ в колоезденето? Каква е вашата история с велосипед?

- Историята, разбира се, започва от детството. От малък винаги съм искал да имам велосипед. Като всяко момче, това ми беше най-голямата мечта. За съжаление родителите ми нямаха възможности да ми купят. Но това не ме спря и продължих да мечтая. Както става в приказките, един ден намерих стар и захвърлен велосипед на строежа до блока, в който живеех. Той бе без предно и задно колело и скъсана верига, но в детското въображение това не беше пречка. С много усилия, помощ от приятели и баща ми, успях да възстановя велосипеда. Каква радост беше само когато го изкарах за първото кръгче, но предполагам всеки ще ме разбере, ако си спомни вълненията от първия велосипед!

След това, животът те увлича, завърших образованието и започнах работа и така до момента, в който след падането на социализма се захванах с търговия. По това време в България имаше голямо търсене на велосипеди и така отново колоезденето се върна в живота ми. Първоначално изиминавах по няколко километра, но непрекъснато увеличавах дистанциите и днес не мога да си представя ежедневието си без моя велосипед. Сега редовно карам до Пампорово, Ловеч, Троян, Габрово, Боровец, Благоевград, Банско и други живописни дестинации в България. Зад гърба си имам и два международни похода на колело: Пловдив – Истанбул през септември 2012 г. и Пловдив – Венеция през септември 2013 г.

Днес колоезденето и велосипедите за мен са не само бизнес, а страст и начин на живот. Велосипедът ми дава свобода да бъда себе си! Той е нещо, без което не мога да живея и нещо, за което постоянно мисля. Той ми е бил приятел, както в радостните моменти, така и в трудните. Ставам сутрин рано, тръгвам с велосипеда за работа и оставам сам с мислите си. Така съм излизал от много трудни ситуации и съм взимал важни решения.

Какво искате да промените в България, кое е онова нещо, което Ви кара да станете сутрин в 6ч. и да дойдете в завода със своя велосипед?

- Това, което ме мотивира да продължавам да работя с все същата страст е, че искам да върна радостта от живота на повече хора чрез спорт и движение. На 100% вярвам, че велосипедът помага и да се справиш с ежедневния стрес. Дава свобода на движение и възможност винаги да си с енергия и тонус, предлага близост с природата. Нашата страна е толкова красива и има невероятни места, до които може да стигнете само с велосипед. За тях човек си струва да живее и да види. Усещането за свобода и достъп до невиждани природни красоти е безценно. Искам да предам всичко това на повече хора с всеки велосипед, който произвеждам.

Велосипедът за мен е превозното средство, с което много често ходя на работа, любимият ми спортен уред, неотменен спътник при всеки велопоход до някое райско кътче на България – а такива кътчета има много. Той е част от моя лайфстайл, иска ми се да го направя достъпен за все повече хора, за да почувстват и те тези спиращи дъха, и в буквалния смисъл, моменти.

повече за кампанията http://maxeurope.eu/media/azkaram/

Facebook коментари