fbpx Щедрост по чешки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новата Fabia Combi

Щедрост по чешки

Ако имате семейство с малки деца и още не сте напреднали в пазарната икономика, ето го вашето четириколесно решение – новата Fabia Combi. Модерен, богато оборудван, широк, приспособен и за по-далечни пътувания, богата гама от двигатели, напълно достатъчен багажник и ценово добре позициониран. Ще имате на разположение сигурен автомобил, с който да превозите семейството си с целия нужен особено при по-малки деца багаж. Дори и домашен любимец да имате, ще го позиционирате удобно в просторното място отзад.

 

Новата Fabia се появи есента, а през ноември миналата година бе представена и у нас и бързо завоюва най-престижното отличие – Кола на годината на 2015 в България. В края на януари на тестове в Ница бе представена нейната модификация комби. Като цяло делът на този вид автомобили в Европа има все по-голям дял именно заради удобствата да се превозва повече багаж.

Погледнато отпред комбито по нищо не се различава от хечбека. Новите гените на марката с голямото лого и широката радиаторна решетка „обрамчена“ с хромова ивица, както и острите линии на фаровете са запазен щрих. Профилът чертае една остра линия със скосяващ се таван към задната част, която създава усещането за обща динамика. Задните светлини са в типичната за марката C-форма и контрастират благодарение на тъмен кант и сложни детайли в стила на традициите на прословутото чешкото стъкло.

Новата Fabia Combi е 10 мм по-дълга, 90 мм по-широка и 31 мм по-ниска спрямо предшественика. Всичко това явно оказва влияние, защото докато се сучехме по тесните планински пътища около Ница, колежката отзад каза, че се чувствала много удобно и нито един път колената не са допрели до предната седалка. А като цяло в купето е уютно – и няма значение дали колата е с най-високо оборудвана или е „постна“.

Е, нашите тестови автомобили бяха в най-високото ниво и имахме на разположение технологията MirrorLink™, която за първи път се интегрира във Fabia. Тя позволява визуализирането на смартфон приложения върху екрана на мултимедийната информационна система. Трансферът на данни е безжичен благодарение на WiFi технология като работи с ОС Android и iOS. Всичко вървеше отлично, докато в един момент навигацията на смартфона, който ни беше даден не се бъгна и ни закара на другия хълм. Докато се оправим, изгубихме час във въртележки по кръгови, надлези, подлези и детелини (околностите на Ница вече ги знаем наизуст). Накрая включихме стандартната навигация на автомобила, зададохме точката и ... пристигнахме. И тримата в колата оценихме големия тъчскрийн дисплей 6,5 инча и разделителна способност 800x480.

Естествено в комбито най-голямото предимство е обемът на багажното отделение – цели 505 литра, нещо, с което дори и малко автомобили от по-горен сегмент могат да се похвалят. Ако се сгънат седалките обемът се увеличава до 1485 литра. Много хитро е повдигането на пода на багажника на средно ниво, което идва до ръба на товарене – това изключително улеснява товаренето и разтоварването на тежки предмети. В допълнение пък имате място за съхранение на вещи, които няма да използвате например всеки ден или пък не е нужно да се виждат, когато отваряте багажника. Ако и това не ви стига рейките на покрива позволяват за монтиране на допълнителен багажник.

За първи път в новото комби може да поръчате и панорамен покрив, който буквално дава друго измерение на пространството в купето. Третото поколение на Skoda Fabia Combi предлага ново ниво на комфорт. За първи път тук е интегрирана системата KESSY (Keyless Entry Start and Exit System)- която позволява безключово отключване на автомобила, чрез сензор в дръжката на вратата и стартиране на двигателя с бутон Stop/Start. Новост са и предни и задни сензори за паркиране.

 

В новата Fabia combi има седемнадесет умни и практични решения, десет, от които са напълно нови. Например супер удобната поставка за телефон в гнездата за чаши, стъргалка за лед от вътрешната страна на капачката на резервоара, постелка за багажника с две лица - гумирана от едната страна и текстилна от другата, кошче за боклук във вратата, а не навсякъде да се въргалят опаковки от бонбони или други малки хартийки, мрежести джобчета отстрани на предните седалки, специално отделение за светлоотразителна жилетка в шофьорската врата, държач за паркинг-билетчета на лявата колона на предния прозорец и още други.

Както и хечбека, комбито предлага разнообразие от двигатели, които са понижен разход до 17% в различните модификации. Изключително интересен е еднолитровия бензинов мотор 75 к.с. На който се натоварихме и тримата колеги, но се справи отлично докато въртяхме по малките улички на Монте Карло и след това по стръмния път със завои към старинното селище Ез. Той заменя настоящия 1.2-литров мотор. Гамата от дизелови мотори е представена от 1.4-литров TDI, който заменя настоящите 1.2 и 1.6 TDI. Агрегатът е наличен в три версии - 75, 90 или 105 к.с.

Най-екологичната и икономична Fabia в модификацията GreenLine ще дойде също тази година с дизелов двигател 1.4 TDI, 75 к.с. и разход от забележителните 3,1 л/100 км. По книжка.