fbpx Моден диктатор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Nissan Qashqai

Моден диктатор

етикети

 
Спомням истерията през 2007 г. около излизането на изцяло новият тогава модел Nissan Qashqai. Точно бе представен в България, когато една сутрин ми се обади мой близък познат и директно ми каза - „Моля те, като журналист издействай да вземеш автомобила за един следобед. Искам да го видя и да седна зад волана му, без търговци до мен“. Уредих въпроса. Моят познат навъртя 50-тина км край София, без да каже нищо. Когато връщахме автомобила в шоурума, с категоричен тон обяви – „Купувам го! Тази вечер си тръгвам с него“. И отвори куфарчето, което носеше още от начало, с наредени пачки. Това не е виц, а истинска история. Разбира се, не си тръгна вечерта с автомобила и беше разочарован, но толкова го искаше, че изчака три месеца, докато му доставят неговия. И до днес го кара, но вече мисли, че му е време да се качи на следващото стъпало. 
 
А следващото стъпало го видяхме преди няколко седмица и у нас. След като за изминалите години бяха реализирани над 2 милиона произведени автомобила, новият Qashqai е готов да продължи да диктува модните тенденции. Безспорно в първото поколение дизайнът беше един от ключовите фактори, които привлече много клиенти. Въпреки, че хейтъри винаги има и дори и днес правят кисела усмивка и казват „вкус другар няма“. Може и да е така, но здравото излъчване, подсилено от сериозно издутите калници и атлетична стойка, няма как да не привлекат внимание. Специфичната форма на решетката с мощна хромова линия, в която е забоден фирмения знак е запазена визия на марката, която ще присъства и във всички бъдещи модели. Елегантните и в същото време силно ангажиращи оформени като бумеранг LED фарове в комбинация със задните комбинирани светлини довършват отличаващия се подпис на дизайна на Qashqai през деня и нощта. Моделът е по-дълъг с 47 мм, по-нисък и по-широк, но е запазил  елегантния си кросоувър вид.  Въпреки промените, пространството за главите на пътуващите отпред и отзад е увеличено с 10 мм, като е запазена и повдигнатата шофьорска позиция, която осигурява изключително удобство, особено на по-ниски като мен.  
Един от интересните двигател е 1,2 литровия бензинов с мощност 115 конски сили и 195 Нм максимален въртящ момент. Той заменя 1.6-литровия агрегат, като отговаря на стратегията за "даунсайзинг", предлагайки по-добра динамика и намаление консумация на гориво, като средния разход производителя обявява за 5.6 л/100 км. Убедена съм, че скептиците, за които „двигателчето“ изглежда като детско, никога няма да познаят, ако го карат, че е именно той. На магистралата автомобилът поддържа съвсем нормално 140-150 км/ч. Единствено се усеща, когато се катери по-стръмничък наклон, където в сериозно действие влиза скоростния лост и работа с ниските предавки. 
 
 
Нисан са си поставили сериозната амбиция до 2020 г. да постигнат нулеви инциденти с техни автомобили. Затова и системите за безопасност изобилстват в модела. Технологиите Safety Shield са цял набор, който се грижи за реакции на автомобила, преди тези на индивида. Например Forward Emergency Braking сканира пътя и  предупреждава със звук, ако   дистанцията спрямо предната кола се скъсява. Ако продължавате да „спите“ автоматично се прилага частично спирачно усилие, което накрая вече може да се усили. 
 
Blind Spot Warning системата чрез камера засича автомобили, скрити в мъртвите точки от двете страни на Qashqai и светва с предупредителна светлина. Ако тръгнете да изпреварвате и системата засече автомобил в опасната зона, светлината започва да мига и се допълва от звук. 
 
Изключително атрактивна е системата, която паркира сама автомобила успоредно или перпендикулярно. Тя сама открива възможно място и поема волана, от вас се иска само да подавате газ и да сменяте предна или задна скорост като ви укаже.
 
Маневрирането е подпомогнато от монтирана на задната врата, широкообхватна AVM камера, която обхваща 180 градуса и дава зрително поле зад автомобила. Образите от камерата се изобразяват върху нов, по-голям 7-инчов NissanConnect екран.
 
Докато пътувахме, особено по набраздения магистрален път преди Пазарджик, останахме впечатление от сериозното тръскане там и стабилността на автомобила. Това се дължи на Chassis Control, който подобрява едновременно возията и управлението. Системата Vehicle Dynamic Control (VDC) коригира сериозната загуба на сцепление при по-ниски скорости и с по-ниски сили, а Active Trace Control прилага специфично спирачно усилие върху всяко колело, за да коригира траекторията при завиване. И най-интересното е, че Active Ride Control влиза в действие именно при вълнообразни повърхности, като прилага леко спирачно усилие върху отделни колела, за да осигури хоризонтално положение на купето.
 
Другите двигатели, освен бензиновия, с който се предлага модела, са два дизелови - 1,5 dCi, 110 к.с., 1,6 dCi, 130 к.с. с възможност за избор между две или четири задвижващи колела и автоматична трансмисия. Приятна изненада е цената, като базовата започва от 32 190 лева с ДДС и в най-луксозната версия достига до 45 790 лева с ДДС.