fbpx Toyota C-HR - пришълецът | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Toyota C-HR - пришълецът

Test drive

Toyota C-HR - пришълецът

 

„Много е яка! Като от филм за извънземни!”, чувам зад себе си детски гласове, докато се опитвам да снимам творчество в едно пусто село, на края на пътя, което се казва и Краево. Обръщам се изненадана и виждам две около десетгодишни момчета, които гледам към автомобила. „Как се казва тази кола? Видяхме, че е Тойота, ама не можем да прочетем какво пише отзад”.
„Си-Ейч-Ар”, отвръщам аз. Децата ме гледат явно неразбиращо, но продължават да са усмихнати и сигурно в главите им се въртят разни картини от детските анимационни филми. „Много е яка и е много различна!”.

И наистина на фона на малката, но спретната селска църква, C-HR стоеше много екстравагантно. Отличително обаче стоеше и няколко дни по-рано, когато го видях в центъра на една от модните столици на света - Милано и месец по-рано, когато, чакайки за една среща, броях такситата от този модел в центъра на Париж – за три минути покрай мен тогава минаха 5 такива таксита. Отварям скоба – всичките бяха хибриди.

 

С визия отличаваща се от всички останали модели на Toyota, C-HR – или Coupé High-Rider, навлиза в изключително конкурентния вече сегмент на С-кросовърите. Уникалният характер на Toyota C-HR демонстрира гъвкавостта, която новата световна платформа на Toyota TNGA (Toyota New Global Architecture) дава на разработчиците на автомобили в три ключови направления – дизайн, задвижване и динамика, позволяваща им да разгънат своите възможности в нарастващия кросовър сегмент.

С размерите си от 4360мм дължина, 1795мм широчина, 1555мм височина и с междуосие от 2640мм, автомобилът е запазил в максимална степен екстериора на концептуалния модел, който беше показан за първи път на автомобилния салон през Париж 2014 г.

Няма как да не те забележат с този автомобил, който съчетава идеята за купе, компактен SUV, хечбек и изобщо всичко, което автомобилният дизайн до момента е създал.

 

 В същото време ръбовете в дизайна, които изобилстват създават усещане за динамика, безкомпромисност, категоричност на присъствието.

Предната част на автомобила прилича наистина на маската на някой герой от Пришълеца или Междузвездни войни - голяма, вдлъбната предна решетка, тесни предни светлини, приличащи на прорези за очите, които се събират обединени от логото в центъра.

В профила, вградените между задната колона и тавана дръжки на задните врати, освен, че са супер оригинални, изчистват дизайнерската линия, която завършва с голям, аеродинамичен спойлер.

 

Купето завършва със силно скосената линия, с повдигаща се нагоре задна врата, която дава лесен достъп до багажника. Тази плавна линия обаче влиза в ярък сблъсък с високо позиционирането раздути калници, над които са „кацнали” задните светлини във формата на бумеранг. Но е красиво и провокиращо.

 

 

Интериорът също представя нова дизайнерска концепция, която съчетава високотехнологична функционалност и модерен стил – интересни и стилни орнаменти, комбинирани с пиано лак. Купето е широко и просторно, с много въздух над главите, а кокпитът е ориентиран към шофьора. В центъра е позиционирана 8" мултимедийна система със сензорен дисплей и обновена мултимедия с подобрени възможности за свързване. Това е една от най-интуитивните системи, с които в последно време съм боравила.

Уютното и приветливо чувство на простор се създава от безупречната линия на инструменталния панел, продължаваща и в линията на предните врати със стилни орнаменти и панел в черен пиано лак.

Интериорът на тестовия автомобил предлага комбинация на кафяво и черно (на пръв поглед абсурдно цветово съчетание) – кожа с капитониран текстил, но декоративните шевове на седалките и във вратите така „отварят”, че започва да ти харесва.

Моделът серийно се предлага с Toyota Safety Sense – програмата, която включва познатите вече Pre-Collision система (с разпознаване и на пешеходци), любимият ми адаптивен Cruise Control, асистент за напускане лентата на движение, автоматично превключване между къси и дълги светлини, както и разпознаване на пътните знаци (последното не е налично при най-ниското ниво на оборудване).

Звукът в автомобила е от най-модерните, при който имаш чувството, че слушаш Ариана Гранде на концерт - аудиосистемата от висок клас JBL включва 8-канален, 576-ватов стерео усилвател и 9 високоговорителя, включително 2 ново патентовани акустични JBL вълнови водачи.

 

Революционният пробив на японския автомобил по големите европейски градове се дължи и на уникалното за сегмента пълно хибридно задвижване, което отделя вредни емисии CO2 от едва 86 г/км и изключително нисък разход от 3.8 л/100 км. Ето го обясненията с такситата в двата мегаполиса. За съжаление не мога да коментирам тези показатели, защото тестовият автомобил беше с другия вариант задвижване - новия 1.2-литров турбо бензинов двигател, познат от последното поколение Auris с мощност от 116 к.с. и въртящ момент от 185 Нм, с автоматична безстепенна (CVT) трансмисия и разход от 6,3л/100 км. Е, не успях да го постигна и прибавих почти още два литра отгоре.

 

Но пък шофирането на този автомобил е истинско удоволствие. Високата позиция на пътя дава отлична видимост (а и теб много добре те забелязват:) и въпреки това е много стабилен на пътя. Очакванията ми, че ще се клати изобщо не се оправдаха – напротив, устременост, която ти дава увереност и при висока скорост. В града се оказа неочаквано маневрен и въпреки, че много исках да избегна тесните централни софийски улички, се промъкнах из тях без никакъв проблем.

Facebook коментари