fbpx Силата на златният кръст | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Силата на златният кръст

етикети

Златния кръст великолепно контрастира с червения цвят на седана, който в слънчевия ден направо гори. Без да иска, първата мисъл на човек е – „Добре стои на пътя!. Представително!”Автомобилът прави впечатление с красиви линии, плавни форми и стойка излъчваща стабилност. Ще добавя, че подобен автомобил е изключително добро решение за бизнес дела и за семейно возило, поради пространството в купето, огромния багажник и респектът, който винаги предизвикват големите коли. Разбира се, зад тези видни качества се крие и не по-малко отговорна „душа” на метала, която предоставя много добра возия и мощ.

Cruz е създаден от международен екип, и дава изява на новия глобален дизайнерски език на маркака, който вече виждаме и следващите модели и неговата цел е да отговори на търсенията и очакванията на световните пазари. А тази седмица на световното автомобилно изложение в Женева завесата ще се вдигне премиерно над другия братовчед на Cruz – модификацията хечбек. И докато тя дойде в България, ние се повозихме на големия седан.

Въпреки, че моделът напълно се вписва в нашите европейски представи за автомобилен дизайн, Cruze е запазил и някои от чертите на марката. Пентаграмната предна решетка на която грее кръста и която продължава също в ъгловатите пентаграмни фарове ни навява постоянни напомняния, че става въпрос за Chevrolet и култовите модели на марката. Като стрели фаровете се насочват към калниците. Извитата арка на покрива, свързваща доста челното стъкло с фините задни странични колони на покрива е основна отличителна черта на външния дизайн на Cruze. Задният капак е относително къс и така този модел носи духа на спортните купета с четири врати.Късата багажна врата, която може да си отвори и дистанционни, открива огромно пространство за багаж. Допълнително мястото може да се увеличи като задните седалки се сгънат в необходимата конфигурация. И като сме тръгнали от багажника да продължим към задните пътници и техния комфорт, който се осигурява от много въздух над главата, въпреки скосената линия на покрива и свободно пространство за краката. А ако шефът реши да повери управлението на автомобили на шофьора, и да се вози отзад, то удобен широк подлакътник ще направи пътуването леко.

Поглеждаме напред към централния панел. Като цяло усещането е за класен автомобил. Във формата на дисплея също забелязваме идеята за пентаграма, но острите линии не дразнят и излъчват респект. Съвсем удобно на конзолата са разположение бутоните за управление на различните системи. За удобство, аудиосистемата може да се управлява и от бутони на волана. Климатичната система е стандартна и за базовото оборудване, както и бордови компютър. В нашата модификация има и круз контрол. От двете страни на главното табло се предлага избор от цветен текстил и панели от винил с характерна структура, допълвани от подходящи на цвят вложки в седалките и облицовките на вратите. Материите са изключително приятни на допир. Текстилната тапицерия е с висококачествени шевове, които освен естетически елемент гарантират издръжливост във времето.
Шофьорската седалка ми хареса много – ергономична, с лумбална подпора и най-хубавото в студената сутрин – подгряване. За седалките е използвана мрежеста конструкция за по-добро разпределение на натоварването, по-стегнат пълнеж от пенести полимери и така тялото много добре се обгръща, независимо колко едър човек е седнал.
Във вратите има удобни ниши за бутилки, а в купето не липсват и други местенца за дреболии. Когато поставих ръката на шофьорския подлакътник пръстите ми съвсем естествено достигнаха бутоните за команда на електрическите стъкла и страничните огледала.

Нашият автомобил беше с най-високото оборудване и шибедех, който се отваря от едната посока. Най-голямото удобство е автоматичната 5-степенна скоростна кутия. Особено за града, тя е изключително удобство. Съчетана е и с най-мощния мотор 2,0 л дизел и 150 к.с. Определено в градския трафик помага за да изпреварите някой заспал шофьор, който блее на светофара и се чуди дали вече е дошло време да включи първа скорост. Удоволствие ни достави и виенето по тесния серпантинен планински път към Паничище. Завоите са достойни за състезание. Cruz се справи безпроблемно и доста стръмното изкачване на места буквално не се усещаше. На места снежната покривка все още покриваше пътя, но и рязката смяна на настилката не влияеше върху стабилността на автомобила.
Базовото оборудване включва електронна система за стабилност ESC, 6 въздушни възглавници, ABS. За тези, които предпочитат по-спокойни двигатели – имат избор между бензинови мотори 1,6 и 1,8 л. и двулитров дизелов със 125 к.с.