fbpx Новият Renault Captur – ще повтори ли успеха? (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

София - Атина

Новият Renault Captur – ще повтори ли успеха? (тест драйв)

 

Небето над Атина така е притъмняло, че имам чувството, че ей сега ще падне. Все едно боговете на Акропола са се разлютили тежко. Не се налага да чакаме много. Едвам сядаме в колата и първите капки започват. Но пък сме в прекрасно оранжево настроение. Два дни, част от международния тест, ще прекараме с изцяло новия Renault Captur, който още на първо четене създава позитивна настройка към живота. С 18 комбинации от интериорни индивидуализации, цели 90 за екстериора и 8 възможности за амбиентно осветление, всеки би намерил собствения си поглед към живота. И тъй като аз съм от хората, които обичат ярките цветове, това Atacama Orange (оранжево Атакама) ми пасва прекрасно, особено в сиво-черните нюанси на времето.

Когато Captur се появи за първи път през 2013 г. беше като бяла лястовица в един сегмент, в който нямаше други участници и безапелационно превзе върха. Женската аудитория буквално полудя по него. И стана най-продаваният във Франция и Европа. За изминалите шест години от лансирането му вече са реализирани 1,2 милиона продажби.

 

В последните няколко години обаче, сегментът на градските SUV автомобили буквално се пренасели с над 20 модела и стана един от най-конкуриращия се, в който борбата за клиентско внимание кара производителите да предлагат все повече и все по-премиум оборудване, системи, комфорт, стилистика.

Днес новото Renault CAPTUR е част от стратегическия план Drive the Future (2017-2022) на Groupe Renault и е един от ключовите модели. Със сигурност сега ще е по-трудно да завзема пазарен дял, но когато успешно си постлал пътеката, е по-лесно да вървиш напред и да надграждаш.

 

И докато придобиваме първи минутни впечатления от колата дъждът вече става проливен, чистачките едвам смогват, а по пътищата започват да текат реки. Е, добре, ако не друго ще видим дали Capture става за амфибия. Ами, оказа се, че много става. Високата позиция на седене, отличната видимост напред, благодарение и на възможността за високо повдигане на седалката (за нея ще разкажа специално после), стабилното стоене на пътя и заради новата платформа CMF-B с подсигурена допълнително конструкцията на каросерията, страничните елементи и опори, високоякостна стомана и конструкционно лепило за подобрено свързване на панелите, ти дават усещане, че можеш да преплуваш и морето.

Интериорът - 4.0 дигитална революция е тук

 

В интериора истински съм впечатлена от т.нар. „Интелигентен кокпит“. 9,3-инчовият мултимедиен екран в средата (два пъти по-голям от 7-инчовата версия, измерена диагонално) е най-големият досега в сегмента. Този леко извит портретен таблет дава усещане за модерен стил в купето и връзка с 4.0 дигитална революция, а леката му извивка подобрява четимостта на екрана. Наклонен към водача, с неговата изцяло нова свързана мултимедийна система Renault EASY LINK, всички услуги за мултимедия, навигация, информация и развлечение са леснодостъпни, каквито са и настройките на MULTI-SENSE и параметрите на системите в помощ на водача. Тук се проектира и изключително практичната 360-градусовата камера с „птичи поглед”, която улеснява движението на заден ход, както и паркиране.

 

 

Централната „плаваща” конзола също е ключов компонент от „Интелигентния кокпит“. Издигната е за по-добра ергономичност на позицията на шофиране и за да бъде скоростният лост по-лесен за управление. Така освобождава пространство за съхранение и за разполагане на системата за индукционно зареждане на смартфони.
Пред шофьора има голям дигитален екран (между 7 и 10,2 инча според нивото), който дава възможности за избор чрез бутон от волана на различни визии.

Нови седалки

 

И тук се връщам на седалките, чиято нова архитектура, дори без да знаеш, че е такава, усещаш колко са различни. Основата, която е с 15 мм по-дълга, и по-обгръщащата форма осигурява по-голяма опора. Вдлъбнатата облицовка на полутвърдия гръб дава допълнително пространство за коленете на пътниците отзад (+17 мм), а новите по-тесни подглавници, с отлична регулация, подобряват видимостта назад. Както и по-горе споменах, не са толкова много седалките, които могат да се „напомпат” толкова високо (според версията може и да са електрически), а за моите 160 см е много важно да усещам, че владея пътя. Допълнително пакетът Saffron Orange с черните текстилни седалки и оранжеви странични мотиви в случая или пакет Architect Grey със седалки, изработени с комбинация от черен текстил със странични мотиви в светлосив цвят, както и кожени седалки в цвят Titanium Black с перфорации в светлосиво дават цялостно излъчване от висок клас.

Повече SUV

 

На втория ден от теста гръцкото слънце е щедро и ни подарява прекрасен морски ден. Най-сетне можем да разгледаме по-добре интериора, защото все пак „по дрехите посрещат”. Възприятието на даден дизайн е доста субективно усещане, но все пак всеки дизайнер следва тенденции, които ще се харесат и припознаят от много клиенти. Captur сега е станал с доста повече SUV излъчване. То се подсилва от специфични компоненти като предните и задните протектори на бронята, предпазните лайстни, които преминават по цялата дължина на долната част на каросерията и арките на колелата и алуминиевите покривни рейки. Изваяният преден капак, които пада рязко отпред, по-изразеният наклон на покрива отзад и намаляването на остъклените зони му придават още по-голям динамизъм. Вече със 100% LED технология от първото ниво на оборудване, предните фарове запазват С-образния светлинен подпис, който отличава моделите на Renault. Задните светлини също запазват тази визия, а оригиналното им разположение създава илюзия за по-широк автомобил.

   

Стъпката към автономното шофиране е направена

Новото Renault CAPTUR идва с обновени бензинови и дизелови двигатели. В съчетание с 5- или 6-степенна механична скоростна кутия или 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител те предлагат мощност от 100 до 150 к.с. за бензиновите и от 95 до 115 к.с. за дизеловите двигатели. Тук добавям, че останах много доволна от адаптивния круиз контрол, който е наличен при автоматичната скоростна кутия – освен, че намалява или увеличава скоростта, следвайки предния автомобил или ако няма такъв просто върви със зададената, се оказа, че изключително коректно следва и страничните линии и държи колата в средата на платното, навлизайки и в завои, дори без да държа волана. За около 13 секунди, след което по всякакъв начин започна да ми индикира, че трябва да го хвана. Стъпката към автономното шофиране е направена. Адаптивния круиз контрол е изключително полезен в градския трафик, като може дори напълно да спре автомобила за 3 секунди, ако чакате повече просто трябва да го включите чрез бутон отново.

 

Любопитно е, че за първи път в Renault ще бъде предложен и plug-in хибриден двигател, наречен E-TECH Plug-in. С него новият Capture ще може да измине около 65 км изцяло на ток и ще е наличен до края на първата половина на 2020 г.

    

снимки: авторът и Renault