Пето поколение Opel Corsa

Големият свят на една малка Corsa

Малката Corsa буквално ме изненада. Това, което ми показа в десетдневното ни съжителство, надмина очакванията. Изкарахме една страхотна морска ваканция и малката се оказа наш страхотен приятел.

Определено имах съмнения, че ще съберем целият морски багаж и мислено ограничавах предварително вещите, които ще взема за почивката. Важното беше да съберем надуваемия каяк, с цялото останало „бойно снаряжение“ за него.

Още тук обаче „малката“ ме спечели, защото събра всичко, дори и чанти, които стояха като резерва за пътуването.

Денят беше поредният, в който слънцето безмилостно ръсеше жар. Когато минавахме през пловдивска област 37-те градуса здраво ни облъчваха. Климатикът работеше с пълна сила. Всъщност, за да съм точна, работеше на степен 1 и температурният комфорт беше отличен. Мислех си, че ще караме с около 110-115 км/ч, защото дотолкова ще стигнат силите на трицилиндровия двигател бензинов 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, 90 к.с. Както се казва обаче - „да, ама не“! Като заредих круизконтрола на 130 км/ч и забравих, че шофирам.

Tози модерен агрегат с компактни размери, който дебютира в Opel ADAM, е нов еталон в своя клас по отношение на ниското ниво на шума и вибрациите при работа, което прави пътуването много комфортно. За шума се убедих и когато се движих из улиците по морските градчета. Буквално на метър от пешеходците, те не реагираха на това, че зад тях има автомобил, защото явно изобщо не го чуваха. А за градското движение ми помогна и още едно удобство – режимът City mode или казано на разговорен език - градския волан, който иначе в стандартния си режим също е изключително добър, благодарение на адаптивното спрямо скоростта на движение електрическо сервоуправление.

Петото поколение на Corsa стои много стабилно на пътя. С усещането съм, че пътувам с голям автомобил. Абсолютно всичко в ходовата част е ново. Стабилността при движение по права отсечка и в завой е повишена благодарение на снижения с 5 милиметра център на тежестта, по-стабилната допълнителна рама и новата геометрия на предното окачване с нови шарнирни съединения. Освен това променените работни характеристики на амортисьорите по-добре филтрират сътресенията от контакта с дупките и неравностите по пътната настилка, и така осигуряват отлично за малък автомобил ниво на комфорт.

В купето въпреки, че сме натоварени догоре, има достатъчно място. Интериорът излъчва модерност и елегантност, която те прави част от съвременния свят. 7-инчовият тъч екран (опционален) на инфоразвлекателната система IntelliLink е на централната конзола в близост до скоростния лост и двамата боравихме еднакво лесно с него. Естествено може да се свържете с глобалната мрежа, съвместима с мобилни устройства с ОС Apple и Android. А ако използвате функцията за гласово управление SIRI EYES FREE, може да прослушвате текста на идващите SMS съобщения, да диктувате SMS-и и електронна поща, без да сваляте ръцете си от волана.

Паркирала съм Corsa-та на брега на морето и няма как да не се насладя на красотата и. Определено промяната във визията е висок скок спрямо предното поколение. Цялата фасада – ярко изпъква трапецовидната предната решетка с ярка хромирана лайстна, като че ли направена с един замах на художник, а в средата и е фирмената емблема. Елегантните криловидни форми на предните светлини с включени в тях дневни светлини с LED елементи също са много ярки и правят отличим автомобила отдалеч.

В профила присъства прословутото опелско острие, което е отличителен знак на марката и дава устремен характер на автомобила.

Задните светлини също са нови, като са различни при тривратия и петвратия вариант. Изобщо в целия облик по изключително премерен начин са съчетани елегантност и самоувереност.

След цялата ваканция се замислям, че бих направила и доста по-дълго пътешествие с новата Corsa, например до Париж... Изобщо няма да го усетя. Освен това с разход от 4,5 л/100 км си е направо бюджетно пътуване. И съм убедена, че ще събери всички чифтове обувки, които бих си купила по тази европейска дестинация:)

Моля коментирайте