fbpx Новият Range Rover Sport – там, където луксът и офроудът се събират (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият Range Rover Sport – там, където луксът и офроудът се събират (тест драйв)

Има нещо символично първият ми тест за годината да бъде с автомобил, който съчетава луксозно оборудване и реални способности да премине през трудни терени. В деня, в който синоптиците обещаваха, че снежната зима най-сетне ще дойде по българските земи, тестваме новия Range Rover Sport, вече трето поколение по магистрала, кален път и криволичещи, тесни пътища към гръцкото градче на полуостров Атон – Уранополи. Е, сняг не видяхме, но пък имахме дъжд (за да ни върви по вода новата година), който като по поръчка разкаля добре черния път към ловния заслон на Малешевска планина, където тествахме офроуд възможностите на автомобила.

 

снимки: авторът

От доста години не ми се беше случвало да пътуваме 5-ма души в автомобил, но сега се бяхме заформили приятна компания и се оказа, че за трима ни отзад имаше достатъчно място. Комфортът най-вече на втория ред е осигурен с повдигане с 11 мм спрямо предните седалки, снижаване на пода с 9 мм в сравнение с предишния Range Rover Sport и увеличено пространство за краката (+31 мм) и коленете (+17 мм). Ъгълът на основата на седалките предлага опора и комфортна стойка при дълги пътувания, като включително облегалките могат да се свалят леко назад.

Отзад сме събрали 5 по-малки куфара, дамски чанти, якета и е останало място за още толкова, а това. Багажното пространство има достъп през електро управляемата задна врата, която веднага оценявам в калното време и нова преграда за пода, която използва по-ефективно наличното пространство. При вдигнати задни седалки отделението предлага 835 литра пространство до облицовката на тавана, докато сгъването им, което е много лесно чрез удобни бутони до задната врата обемът достига до внушителните 1860 литра.

Машината ни е мощна 400 к.с., 6-цилиндров 3-литров, 6-цилиндров бензинов двигател (вече си екзотика да караш автомобил с повече от 3 цилиндъра), 8-степенна автоматична скоростна кутия, задвижване на четирите колела (AWD). По магистрала „Струма“ както сме натоварени не се усеща как буквално „плува“, а излизането от допустимите скорости е толкова лесно, защото усещането е, че едвам караш със 140. В действие обаче са дузина системи за сигурност, които „мислят“ вместо нас, докато пътуваме в прекрасно настроение. Сред тях са динамичен контрол на стабилността, електронен контрол на сцеплението, система против преобръщане, система за контрол на спирането в завой, асистент при аварийно спиране, антиблокираща система на спирачките, електронно разпределение на спирачното усилие. И докато шофираш усещаш, че машината е изцяло в твоя услуга, готова да реагира за стотни от секундата.

Освен това твърдостта на усукване в новия Range Rover Sport е подобрена с до 35% спрямо предишния модел, което предоставя значителни ползи по отношение на динамиката, подпомогната от нови конструктивни и монтажни техники.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

Излизаме от централния път и хващаме черен път по Малешевска планина, по който се движат тежки машини за дърва и ловджийски машини. Пътят е тесен и стръмен нагоре, а на места завоите са направо обратни. Дъждът разкалва допълнително и увеличава ефектното минаване през локви. За машината няма никакъв проблем този терен. В такива моменти винаги си мисля, че страхотно да си в топло и луксозно купе, дори и с елегантни кожени обувки, а навън да газиш безпроблемно през трудни терени. Само дето досега в планина, на подобни пътища, никога не съм виждала автомобил от този клас. Виж, на гръцкото море или пък пред някой 5-зведен хотел е съвсем нормалното място за пребиваване на машина, която струва 233 хил. лв. (снимките успях да направя, защото предвидливо бях обула гумените ботуши). Но пък си спомням в една истинска зима, как бях единствената, когато успях да премина с един подобен високопроходим автомобил през един много критичен път.

Наближавайки гръцката граница няма как да не настроим интонационната среда на вълните на съседите – модерна гръцка компилация звучи от 29-те високоговорителя – включително субуфер – с усилвател с мощност 1430 W. Усилваме леко звука и имам чувството, че съм на концерт на Акропола. Звукът е кристален дори и на втория ред седалки, което обаче не е случайно. Това е постигнато чрез високоговорители, разположени отпред, отстрани, над и зад всеки пътник, плюс цифров усилвател с мощност 20 W във всеки външен подглавник.

Освен това активно шумопотискане използва отделни едноосни акселерометри за измерване на шума от конструкцията, с микрофони, разположени във всяка колесна арка, които измерват шума от въздуха. Те следят звука и модулират активното шумопотискане за непрекъснато и моментално генериране на потискащ сигнал, който се възпроизвежда през 29-те високоговорителя на системата в купето с цел активно премахване на допълнителните честоти на шума от пътя до 1kHz, преди да достигнат до пътниците в купето. По този начин системата работи по-бързо от скоростта на звука, откривайки и маскирайки нежеланите звуци. Ето защо три дни след това от главата ми не може да излезе Epimeno...

Новият Range Rover Sport предлага интересни възможности от задвижвания. Безспорно електрификацията заема все по-значимо място.

Новият електрически хибрид P510e предлага супер динамично шофиране, впечатляваща ефективност и над 100 км електрически пробег с нулеви емисии. Той съчетава 3,0-литровия 6-цилиндров бензинов двигател Ingenium на Land Rover с мощен електрически мотор 105 kW и батерия с капацитет 38,2 kWh, като произвежда обща системна мощност от 510 к.с. Автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5,4 секунди, има електрически пробег до 113 км и очакван пробег в реални условия от 88 км. За по-дълги пътувания plug-in хибридният двигател осигурява комбиниран бензинов и електрически пробег от 740 км.

Друга опция е електрически хибрид P440e с обща мощност 440 к.с. от своя силов агрегат, същия изцяло електрически пробег и ниски CO2 емисии. Ускорението от 0 до 100 км/ч само за 5,8 секунди.

Като алтернатива новият V8 с двоен турбокомпресор произвежда 530 к.с. за най-въодушевяващия Range Rover Sport, ускорявайки от 0 до 100 км/ч само за 4,5 секунди с активирана функция за динамично стартиране Dynamic Launch за още по-силни усещания зад волана.

Освен тестовия бензинов двигател е наличен и Ingenium P360, както и 6-цилиндрови меки хибридни дизелови двигатели D250, D300 и D350.

През 2024 г. гамата на новия Range Rover Sport ще бъде допълнена от изцяло електрически модел.